advertisement

Sindrom Hujung Tahun



Pejam celik dah hujung tahun 2015. Tahun penuh gawat. Biasanya orang seronok nak melangkah tahun baru. Tapi I, rasa sedih sangat, memang tak mau lah masuk tahun baru. Macam tak puas lagi dah nak masuk tahun lain. Hihi..

I ni terpengaruh dek cerita mitos Peter Pan, budak yang tak besar-besar tu.. Haha.. Esok adalah hari terakhir 2015... Maka esok adalah tarikh terakhir tercatatnya 2015. So selamat tinggal tahun 2015.. huhuhuu.. 

Tiap-tiap hujung tahun ja macam ni lah I, sampaikan bulan 1 tahun baru tu masih terasa bulan 12 tahun lepas lagi.. HAHA.. 

KUTU KEPALA

Kutu kepala adalah sejenis parasit penghisap darah yang biasanya hidup dibahagian kepala. Kutu betina mampu bertelur enam biji sehari. Telur ini selalunya melekat dengan kuat pada rambut. Telur-telur ini akan menetas selepas lebih kurang 8 hari.
Kutu kepala merebak dengan cepat melalui sentuhan terus dengan rambut yang bermasalah. Ia juga melompat ke kepala melalui berus atau sikat rambut, topi, bantal dan tuala.

Sumber: Wikipedia




TIPS NAK PANJANGKAN USIA

*****Repost*****


Mahu tak saya kongsikan tips best di pagi rabu ni. Mesti ramai yang sukakan jika kita di beri kesihatan yang baik serta umur yang panjang. Bersyukur lah jika kita diberikan umur yang panjang, ia adalah kerana Allah memberi kita kesempatan untuk terus mengumpul pahala dan memberi kesempatan untuk kita bertaubat. 

Berbalik kepada topik sebenar. Tips nya mudah ja, ketawa ja pun. Susah tak nak buat? tak susah kan.. kalau tak boleh nak ketawa berbahak-bahak tu, senyum je.. 

Jangan Rindu

****Auto publish****


Ini entri cuma nak bagitahu, I agak sibuk dengan macam-macam aktiviti sekarang ni. Sampai naik ting tong otak ni.. Hihiii.. 

Kadang-kadang confuse mana nak diutamakan dulu. Belajar atau kerja? Kalau bab berjalan-jalan memang pilihan terakhir lah kan. Kenduri satu hal. Menghadiri walimatul urus tu macam penting tambah-tambah saudara mara dan kawan-kawan rapat. 

So U ols jangan rindu ye.. hehe.. 

* Biarlah nak perasan.. :P walaupun tahu tak dak sapa nak rindu dendam pun.. HAHA


Jom layan sikit 












12 Cara Menjimatkan Elektrik Di Rumah

Tahun 2015 tahun yang sangat mencabar kita rakyat marhaen ni kan U ols.. Kesempitan hidup yang ramai orang alami. Kalau boleh segala benda kita nak jimat. 

Kalau bab berjimat ni sebenarnya orang berduit ke tak berduit ke digalakkan berjimat. Jangan ikut perangai syaiton yang memang nak kita membazir. Jom semak beberapa aktiviti ni nak tengok sama ada U ols ni membazir atau berjimat.

1. Suka buka lampu di semua ruang rumah pada malam hari. 
2. Tidur dalam cerah atau menggunakan lampu tidur
3. Tidak tutup plug dan mencabutnya selepas digunakan seperti 'charger' telefon bimbit. 
4. Sering terlupa tutup suis kipas selepas guna. 
5. Membiarkan TV dalam keadaan 'sleep' selalu.
6. Basuh baju menggunakan mesin basuh tetapi dalam muatan tidak penuh.
7. Membiarkan pintu peti ais dibuka lama.
8. Memasang penghawa dingin seminimun suhu dan membiarkannya walaupun tiada orang dalam rumah. 


Bila Kedah Masuk Akhir

Hollaa... 

Siapa tengok Piala Malaysia? I ni bukan minat sangat bola U ols, I tengok bola bila Piala Malaysia ja, nak-nak pulak Kedah ke akhir.. Haha.. 



Tapi I tak puas hati tengok bola dengan TV macam ni.. Mana nampak pemain weh.. Gila geram kot. Separuh akhir hari tu I balik kampung memang seronok layan satu family. Sekali anak buah I yang dua tahun tu pun bersorak. haha.. 

Tersalah pilih kah?

Hari ini I kena kerja, ni kira sesi rehat kejap lah.. biasa hari sabtu memang tak sibuk, so bebel kejap boleh? Hihi.. 

Setiap perempuan mesti inginkan seorang suami yang baik, penyayang, rajin, romantik plus kaya(haha) nak jaga U ols kan? ngaku je lah yang memang U ols  memang inginkan pasangan U ols macam tu kan..

I ? Of course lah nak yang baik, rajin yang penting sayang kita dunia akhirat, kalau dapat yang alim sikit lagi bagus.. haha.. Tapi, kalau kita dapat sebaliknya macam mana?

Seronok sebenarnya datang kenduri kawan-kawan. Akhirnya mereka telah dipinang orang, ada orang sanggup nak jaga kan.. Nampak depa happy ja. 

Bila kahwin biasalah mana nak lepak ngan kawan-kawan dah. Nak balas mesej pun macam payah sangat. Sibuk ngan suami katakan. Nak-nak pulak yang dah beranak pinak. 

Tup-tup lepas 3 tahun tak jumpa, terjumpa pula kat pasar malam dengan gendong anak lagi. Masa tu mula nak keep in touch balik ngan kita yang semakin dilupakan selepas kahwin. Haha.. 

Bersyukur

Baru-baru ni buat pertama kalinya I follow team charity. Dah lama nak join tapi malu sebab I bukan banyak duit nak bagi sumbangan.. Sekadar sumbangan beberapa sen secara senyap-senyap aja mampu. 

Tapi I salah, nak wat amal tak perlu tunggu kaya, tak perlu harta berjuta. Sumbangan tenaga itu pun murni juga kan. Melihat sendiri kesusahan hidup orang lain, membuatkan I betul-betul rasa bersyukur. Satu-satu perkara manis berlaku I terimbau balik. 

Kita selalu rasa kita ni dah susah sangat. Bila kita jumpa orang lain yang lagi susah, baru kita tahu rupanya kita ni lebih baik dari mereka. Allah sebenarnya Maha Adil. Ada hikmah mengapa Allah jadikan kita begini dan begitu..

Jauh dimata dekat dihati





Seperti biasa, I kongsikan 9 orang (sepatutnya sepuluh, tapi SS ada kembar, so kita kira 9 saja) rakan blogger yang setia berkunjung ke sini.. Walaupun masing-masing sibuk dengan macam-macam urusan mereka tetap sudi memeriahkan ruangan komen di blog ntah apa-apa ni..


Sebagai tanda terima kasih terimalah lagu ni.. I tujukan untuk semua yang baca entri ni.. :-)






Ber 'HOHO' Penang : Trick Art Museum

Oleh kerana tak nak entri panjang-panjang sangat, I pecahkan bahagian di Muzium Trick Art ni di sini.. Boleh baca entri sebelum ni di sini..

Museum ni berdekatan sangat dengan Fort Conwallis ngan padang tu. Jom lintas sebelah 
sana...





Muzium ni tak besar mana pun, ada dua tingkat. Gambar cun juga.. Kena pandai ambik.. Kalau rasa tak pandai sangat, jangan malu jangan segan nak minta tolong. Ramai je pembantu-pembantu kat sana yang sudi ambik gambar U ols.. Mereka memang ditugaskan untuk itu pun..

Ber 'HOHO' Penang : City Route

Sambungan entri sebelum ni di sini...


Dari STOP 1 Bas laluan pantai akan ke STOP 9 terus. Ingat ya, STOP 1 dan 9 sahaja ada pertukaran bas. 

Maka kami pilih STOP 9 untuk tukar bas laluan bandar (City Route)..

Di Chowrasta.. Macam kat Tanjung Dawai plak.. Tapi kalau Tanjung Dawai banyak ikan kering dengan kopok lekor lah.. hehe..






Jam menunjukkan pukul 3.40 petang. Kalau laluan pantai kami decide turun di Miami, laluan bandar kami decide turun satu tempat ja..Jalan jem, tak sempat nak singgah banyak tempat. Last pick up jam 7.00 p.m.. Huhu..

Ber 'HOHO' Penang : Beach Route

Tarikan baru di Pulau Pinang yang sedang hangat diperkatakan ramai iaitu bas dua tingkat Hop On Hop Off Bus (HOHO). Suatu yang sangat menarik untuk dicuba, tambahan pula Pulau Pinang memang banyak tempat-tempat menarik untuk dilawati. 

Dari utara, selatan timur dan barat Pulau Mutiara tu ada ja sejarah dan tempat menarik nak dilawati. 

Satu hari mungkin tak cukup nak mengelilingi seluruh pulau ke tempat-tempat menarik, dengan menaiki HOHO, kita sekurang-kurangnya dapat melalui kawasan-kawasan menarik di Pulau dan boleh singgah ke beberapa tempat yang kita suka. 

Ahad lepas, tanggal 29 November, tanpa perancangan lengkap tiba-tiba dua sekawan ni decide nak ber'HOHO' seharian. Bermulalah ekspedisi kami dari pagi sampai malam di Pulau Mutiara tu. 

Sejujurnya kami berdua tak tahu jalan sangat kat Pulau ni. Jadi mengharapkan pada wave waze. Tapi waze ni pun gelong-gelong ayam juga, tersalah jalan sampai dua kali. Kami terlambat dalam sejam macam tu. 

Rancang nak ke Chowrasta, tapi salah jalan terus ke Komtar. huhu. Waze cakap "you are reach the destination".. tapi kami kat salah satu masjid berhampiran USM.. Adakah USM dekat sangat-sangat ngan Chowrasta??? HAHA...

Akhirnya ambik keputusan naik dekat STOP 8 (KOMTAR) saja lah. Kalau kami naik dekat STOP 9 ( CHOWRASTA ), kami boleh terus naik Bas laluan pantai (Beach Route Bus), tapi sebab malas dah nak pusing dengan kereta tahu-tahu sajalah Penang ni kan selalu jem. Mana waktu tu dah 11 pagi. Dari elok-elok rancang nak naik jam 10, terus terlewat. 

Sahabat Maya_Iryantyahamad


Cantik kan setem tu? Isi dalam sampul yang I terima lagi cantik..Hari ni hari terakhir dalam bulan November. Kejap sungguh masa berlalu dah nak masuk bulan terakhir tahun ini. Cepat ke lambat ke masa, yang pasti masa yang berlalu tak akan kembali lagi...

Kiriman yang diterima minggu lepas dengan setem yang cantik tu oleh Kak Yan a.k.a Iryantyahamad



Tak seberapa katanya.. Apa yang tak seberapa, hadiah yang diberi nilai sebenarnya sangat besar buat I.. Terima kasih banyak-banyak Kak Yan atas kiriman pengerat silaturahim kita disini.. Insyaallah kalau ada rezeki kita jumpa..

Kak Yan ni macam blogger motivasi, sharing yang dibuat memang menyentuh hati kita yang membaca. Kalau nak berkenalan lebih dengan Kak Yan, mohon singgah sendiri di blog beliau.. 



~we as blogger, we support each other~

Paratha Pizza

Teringin nak makan pizza, tapi macam malas nak keluar beli. Nak call pun malas juga sebab kredit tak ada..Hahaa... 

Usha2 peti ais, tengok bahan-bahan pun ada, maka terhasillah paratha pizza ni. 

*Maaf gambar kembang pulak.. :D

Kiriman ketiga_November ini...

Alhamdulillah rezeki..

Terima kiriman ketiga dari sahabat yang tak pernah bersua..

Selamat mendarat di tangan I baru ja tadi..

Masih panas kata orang




Cantik stamp

Pila dunia tu..


Boleh agak siapa pemberi? 

Orangnya tinggal di selatan nuuunn..


Redeem WOOP

Sudah 7 bulan I join WOOP. Dah 4 kali tebus 'reward. Ianya sangat berbaloi U ols.. Kita tak perlu spend duit pun, cuma perlukan sedikit usaha kongsikan misi yang ada, then dapat point. 


WOOP ialah .......

We connect women of opinion with interesting products and brands.

At WOOP we believe women like you can help companies make better products
and do better marketing. We want you to try new and interesting products
, learn new facts and tips about getting the most out of these products and to talk openly
and honestly about them with your friends. Simple, easy, honest and we also make it fun.

Mula tercebak sebab kak Farrah MF tag nama I pada satu status tentang ini. Tak susah pun nak gain point ni, just perlu complete the  mission yang mereka beri. Sangat menarik sebenarnya. Campaign akan berubah-ubah. So, mana yang sejiwa dengan kita join lah campaign tu then complete the mission yang diberi.

Reward yang diberi pun barang-barang yang diguna setiap hari je. Kita boleh jimat sedikit belanja kan.. Contohnya soflan, dettol, vaseline dan kupon-kupon. 

Nak tahu lebih lanjut, boleh klik sini ini, WOOP..

Barang-barang yang dah I tebus.

Penebusan Horlick Coklat yang ke tiga. Hehehe.. 
Ini semua untuk anak-anak buah tersayang je. Nak tebus yang lain macam tak pakai sangat, so tebus ini boleh minum-minum. Yang lego tu tak boleh minum tau.. haha.. Rezeki anak buah, horlick sebelum ni untuk mereka ja.. 


I tengah tunggu sabun Joy pulak sampai.. hehe.. 

NK: mood busy lagi.. Tak sempat BW ngan meramas mesra di komen.. Maaf ye..

Mummy Vogue

 *Selingan:- Dengan ini, I tuan rumah ingin memohon maaf jika sepi tanpa kata, tak balas komen-komen.. Tuan rumah tengah serabut kepala hotak dengan tugasan-tugasan. Waktu malam yang sepatutnya berehat, terpaksa bekerja keras memerah idea dan tenaga jari untuk menaip. Jadi Tuan rumah tak sempat nak beramas mesra dengan tetamu.. Maaf..

Terima kasih untuk tetamu yang tak jemu bertandang walaupun tak ada air kat kuih.. hehe..




Jumaat lepas I dapat lagi ole-ole.. Suka sungguh masa nampak sampul terpampang indah nama I.. Hehe.. Dalam hati terdetik " sah kawan blogger bagi ni". 

Nampak tu U ols, setem berlambak.. :)

Terpampang indah nama I tu.. :D..memenuhi ruang sungguh.

HURMMMM SIAPA BAGI NI??

Jom nyanyi seloka ni sikit.. 

:D


Dari Melaka ke Pulau Pinang, 

Singgah di Johor beli barangan, (2x)

Saya mengucap selamatlah datang, 

Apa yang kurang dikeji jangan.. (2x)


Melenggang hai melenggang hai tari lenggang, 

Kalau baik hati, nanti orang pun sayang..

Lirik penuh tak tahuuu..hUhu



Boleh teka siapa bagi? Agak-agak siapa? Blogger ni I baru je kenal dalam sebulan dua ni..yang pasti dia orang Pulau Pinang. 

NK: happy weekend U ols.. Minggu depanlah I bagitau siapa pemberi ni ye.. ;)

Jiran berdrama swasta dan tangisan bayi



Pabila jiran selalu berdrama swasta dikala malam menjelma memang merengsakan. Sedang asyik bermimpi indah kononnya sedang menghayati waktu percutian ke Pulau Maldives, tetapi diganggu dek suara sumbang pelakon.

Asal malam je ada lah babak lakonan mereka. Apa yang mereka tengkarkan jelas kot kedengaran. Macam berlaku depan mata pun ada juga. Rasa macam nak ja jerit, wooiiii tak tahu tengok jam ka? esok orang nak kerja kot. hang kalau tak kerja pun pikiaq orang sama.. Tak pun hang pindah pi dalam hutan.

Rumah orang lain tak pa u ols.. I tak kenal pun ngan jiran belakang ni.. Flat kat sini pintu depan mengadap pintu depan. Kalau dapur mengadap dapur rumah belakang. Biasanya bising-bising rumah belakang yang dok dengar.

Drama swasta tu dah tak dengar kebelakangan ni, tapiiiiii bunyi lain pulak.. Suara bayi menangis.. Mungkin jiran lagi satu kot ada baby baru. Bila malam yang sunyi suara baby tu kuat kalau nangis.

Manis ke Idak

Pemilik kepada Jari Jemari yang manis (ntah tak tahu betul ke manis, ke masam?) mula mengepos hadiah ke sana ke mari, yang suka bagi posmen bertambah kerja (hehe)..

Ni lah blogger mesra alam sekitar, eh! mesra blogging, sekali datang menjengah, habis entri-entri di kacau bilaukan dia.. Haha... Jaga-jaga U ols, sekali je U ols komen, bom dia balas tau. Be carefull with your heart, jangan kena heart attack!.

Blogger rerupis sorang ni memang tau, suka sangat bagi hadiah kat orang.. Murah rezeki dia.. I alls suka semuuuaaaa hadiah dia (gila kau tak suka, free kot)...

Rerupis? apa benda tu?

Kalau nak tahu, kena lah terjah entri dia yang satu ni...

Dah la suka bagi hadiah, pastu rajin mengebom komen-komen. Sekali kita komen kat entri dia, sepuloh kali dia balas.. Nisbah 1:10 gitu.. Sebulan kita baru 10 komen dia dah 100 komen kat blog kita ni haaa... Toche, to che... Amoi manyak baik... :)

Eh, nak tahu Kanda Jari Manis I ni bagi apa kat I...

Jeng..jeng...

Damailah manusia kita semua serupa

I feel sorry to Paris for 100 people die.. Nampaknya semua media barat sangat bersimpati pada mereka. Facebook pun sama. Sibuk message kita suruhh tukar profile picture support Paris. 

Mereka (Barat) menuduh Islam. Nampak tak?

 ISLAM.. kenapa ISLAM???? 

Friday's killings are the latest tragedy the country has experienced this year, with initial suspicions focusing on the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) group. ( aljazeera )

Sumber 

Hebat nah passport tu, kena bom tak terbakar.. Material apa depa guna.. Huhuu... 

Paling kelakar, dungunya pengebom tu.. Asyik-asyik tertinggal pasport ja.. Nak pergi buat jahat siap bawak identiti diri.. HAHAHA...

Sumber


WORLD, ISIS is not ISLAM... NOT ISLAM... NOT...NOT... 

We are MUSLIM NOT TERRORIST...


Jom layan lagu Faizal Tahir ni.. semoga mesej yang dia cuba tonjolkan sampai kepada semua...





Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Apa yang ku lihat ini
Mengapa hanya video bunuh sana sini
Di kaca TV, dalam internet, di FB
Hanya darah dan air mata
Ramai yang hina agamaku
Terasa bakar di jiwaku
Can’t believe there are people like this
Can’t believe we are living like this

Apa kita hanya terima sahaja?

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Warna kulit, kaum, asal usul
Jangan menilai hanya pada rupa
Adakah matamu mengatasi akalmu?
Satu untuk semua (satu untuk semua)
Semua untuk satu (semua untuk satu)
I believe we are better than this
We could all be better than this

Apa kita hanya berdiam sahaja?

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum

Dengar aku, dengarku selalu bersalah
Selalu terleka dan ku sedari semua
Ampuniku, ampuniku yang berdosa
Ku berubah hari ini untuk kamu

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Ooo… Assalamualaikum dunia
Bangunlah semua
Damailah, damailah manusia
Kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum
(Damailah manusia, kita bersaudara)

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum dunia



Damailah pada kamu semua

"Langau" yang perlukan perhatian

Hai U olssss, Kak Senah is back.. Kak Senah miss U olss so much.. U ols miss me? 

* Stop!

Kak Senah tak nak jejak asmara kasih kat sini.. Dua tiga hari ni Kak Senah dok stalk FB kembaq Kak Senah si Suida tu (haha, kembaq sangat), ramai dok berkempen Ignore status Si Langau yang dok hurong tahi najis ni. Sian si Porno tu, kurang kasih sayang..Haha...

Lama dah Kak Senah tak nampak kawan-kawan FB share status Si Langau tu, ingatkan dah senyap rupanya ada lagi.. Kak senah pun pi la usya sat FB page Langau ni, ramaiiiinya kawan FB like page dia terutamanya Islam.. 

Eh dah kenapa like page Langau tu? Suka apa dia buat? atau nak sangat follow langau tu melangau tak habis-habis... Pastu kita dok meroyan tak tentu pasal kat komen dia.. Lagi lah Langau tu suka U olsss... 

Biarkan Langau tu dengan Lahangau nya.. Dia ni spesis manusia mintak perhatian je U olsss...

.......................................

Mood: Blank..

Tak tahu nak update apa, so let's blogwalking..




" Allah tidak pernah jemu untuk ampunkan DOSA kita, 

maka jangan kita BERPUTUS ASA untuk mencari 

keampunanNYA.

Janganlah kamu BERPUTUS ASA dari rahmat Allah"

Az-Zumar: 54



Credit

Wanita itu....

Wanita itu senang ke syurga juga senang ke neraka


Telah bersabda Rasulullahﷺ. maksudnya:

"Kebanyakan wanita itu adalah isi Neraka dan kayu apinya." Sayidatina Aisyah bertanya, "Mengapa, wahai Rasulullah?" Jawab Rasulullah SAW: Karena kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan waktu melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja di rumah.




Rasulullah ﷺbersabda:

"Wanita, apabila ia solat lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, maka masuklah ia dari mana saja pintu surga yang ia kehendaki."


(Riwayat Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani dan Anas bin Malik)



PROMO..PROMO..PROMO...

Sekadar berkongsi untuk siapa-siapa yang sudi..

Bulan ni ada promosi vitamin C sustained released. 

Kenapa nama dia sustained reelase? boleh terjah sini


Beli 6 free 1 (RP:RM92.5/bot)

Boleh kongsi dengan kawan-kawan, sedara mara. 

Banyak sangat 7 botol? nak sebotol, dua botol?

Boleh... 

Harga? mestilah diskaun jugak...

PM disini





Jom terjah mereka balik

Jangan lupa ketuk pintu atau bagi salam dulu sebelum masuk rumah..Hihi

Widget top komentar yang lama yang boleh set date tu dah tak aktif. Ramai blogger menghadapi masalah yang sama macam I. Rengsa juga bila tak tahu siapakah gerangan komentar yang suka meng'komain' (komen) disini. 

Mujurlah teacher online a.k.a Kak Farrah MF sudi berkongsi cara memasang widget yang baru. Thanks a lot Kak Farrah.. 

Walaupun blog ni biasa-biasa sahaja, tak ada apa pun yang menarik mana dengan penulisnya ( I lettew) agak ting tong sikit lately, masih ada yang setia berkunjung. 

Sindrom pengguna facebook

Budak sekolah dengan kegedikan cinta monyet mereka..Huhu

Budak Uni/Kolej bajet busy study, walhal sibuk menghabiskan duit dan bercinta cintun.. Haha...

Lepas grade, sindrom cari pasangan.. Tak kisahlah yang dah kerja ke belum.. Sibuklah hai nak cari pasangan.. Tulang rusuk bergetar lah apa.. Kah..kah...

Kalau dah kahwin, penuh wall FB ngan gambar manja2 ngan pasangan, tag pasangan tentang post2 hal rumah tangga, luahan perasaan secara terbuka "ah rindu suami kita..padahal baru pagi tadi berpisah sebab masing2 kerja... HA.HA.HA...

Sindrom pregnant lak, dok updatelah lapar tu, ngidam tu, ngidam ni, mual-mual lah.. Hehehe...

Dah ada baby, sindrom mak-mak pulak U ols.. Penuh timeline U ols ngan gambar baby.. Mesti arr ada sharing2 pasal baby.. tunjuklah gambar ngah breastfeed, stok susu berbotol-botol.. Hihihi

Bak kata pepatah omputeh "sharing is caring".. :D..

Eh! ada lagi U ols, sindrom ni dia tak kira musim.. sindrom selfie...Klik sana klik sinun.. penuh muka dia.. Bajet lawa? KAH.KAH.KAH.KAH.....

Oppss!

Apa-apa pun kita buat berpada-pada sudah.. Ada orang ni macam tak gamak nak "unfriend" atau "unfollow".. 

Kalau rindu suami, whatsapp ke mesej ke atau call sudah lah.. Tak yah lah nak buat surat cinta kat FB.. 

Kalau nak selfie pun sikit-sikit dah la.. Naik muak nengok gambar kau weh.. Lawa tu lawa, tapiiiiiiiiiiiiiiiiii nak muntah juga nengoknya... HAHAHAHA...

Hati-hati share gambar anak comel-comel ni selalu.. risau ada yang "berkenan"..

Ok lah U ols renung-renungkan dan selamat memikior.. Kalau salah ambo mintak maaf deh.. 
(Eh ambo dah jadi orang mana lak ni??? Eh bukan I is kedahan ka? Ops lupa daratan kejap..)


Yang ikhlas, 
Kak Senah





"'Unfriend' di facebook bukan beerti memutuskan silaturahmi, cuma tidak sesuai diikat sebagai 'friend' di alam facebook kerana sebahagian 'features' pada facebook menjadikan tidak sesuai.
'Block' di fanpage juga bukan bermaksud 'putus silaturahmi' namun hanya kerana kalam mereka tidak sesuai (menurut penilaian pemilik & admin) untuk dipapar di fanpage.

Ia bukan sebab untuk bertengkar dan bergaduh atau bermusuhan. Ia hanya facebook & penilaian masing-masing."

Pengembaraan yang paling menjimatkan



Ni nak kongsi satu tip pengembaraan yang paling menjimatkan.

Nak pergi sana sini bukan semua mampu kan..

Tak pa, kita buat cara ni..

Walaupun kepuasan tu kurang..

Tapi ok lah boleh juga merasa...


Hurm...

Wanita Firaun

 Credit


MENYELAK lembaran kisah wanita yang dijanjikan syurga, tidak terlepas kita meneliti tokoh seperti Saidatina Khadijah Khuwailid, isteri Baginda Nabi Muhammad SAW. Tidak kurang itu juga, Maryam binti Imran, ibu kepada Nabi Isa yang disebutkan dalam al-Quran. 

Barangkali kita belum mendalami kisah seorang wanita yang mempertahankan jiwanya demi keimanan sebenar kepada Allah SWT. Wanita yang dimaksudkan ialah Asiah binti Muzahim iaitu isteri kepada Firaun.

Kisah Asiah dibincangkan dalam rancangan Ibrah pada minggu lalu oleh Ustaz Muhamad Syaari Ab Rahman. Keimanan Asiah teruji ketika berhadapan dengan suami yang jauh mengingkari perintah dan arahan Allah SWT. 

Dalam Surah al-Qashash ayat 3, Allah SWT menjelaskan kisah Firaun dan Nabi Musa. Firman Allah: "Kami bacakan kepadamu (wahai Muhammad) sebahagian daripada kisah Nabi Musa dan Firaun dengan keterangan yang benar bagi orang yang beriman." 

Kaki sakit tapi hati puas

Tajuk entri kau tak boleh blah. Haha.. Ni entri nak membebel ja. Kalau rasa bosan boleh ignore je ok. 

Satu hari weekend yang bosan jika melepak saja dirumah yang sekangkang kera tu. Rumah yang tak pasti mana ruang tamu mana dapur sebab bercampur. hehe.. Tapi yang best nak kemas tak perlu masa yang lama. 

Alhamdulillah, daku tak payah merempit dah.. Bolehlah merasa pakai skirt sekali sekala kalau nak kemana-mana (kalau merempit susah sikit). Momot dah sepenuhnya daku bawa.. Thanks for my lovely parent, I love both of you so much (kalaulah mak n abah baca ni). 

Aktiviti tak dirancang, tiba-tiba whatsapp kawan baik I yang dok kat Kulim. Soalan ditanya selepas memberi salam " dah habis sekolah ka? busy tak petang ni?" . Jawapan yang indah diterima " Dah. Tak ada apa-apa aktiviti petang ni.. Why?". 

Impian

Siapa hidup dia langsung tak ada impian. Tak pun takut nak berimpian. Kononnya tak nak la mengharap, takut impian tak kesampaian. 

Alaaaa... Come on laa, tak perlu bayar pun kalau nak berimpian. Orang bijak selalu cakap "jangan takut nak berimpian, kerana setiap perkara bermula dengan angan-angan dan impian".. (kata-kata orang bijak sangat, I suka suki ja..Hehe). 

Weh, cemburu kot baca kisah-kisah travelog orang lain. Perasaan ni meronta-ronta nak pergi sangat-sangat kat tempat depa cerita tu sampai tak tahu nak gambar camna kat u ols..Kalau lah duit bukan masalah, dah pergi rasanya.. I tak pernah miss doa semoga dapat sampai kat sana. 

Diet ka berjimat?

Sebelum munculnya entry kemarin, seminggu juga kan I senyap sepi dari keluarkan entry. Sebenarnya I demam plus dengan gastrik. Pakej lah sekali sakit tekak. Selsema ja macam tak jadi sebab I dok pulun makan vitamin C. Naik kembung juga perut teguk air banyak-banyak. Punyalah tak nak demam. Hihi..

Hujung minggu lepas, I balik kampung, kononnya nak bermanja-manja dengan mak. Tengok mak pun macam kurang sihat, last, manja sorang-sorang.. Huhu.. 

Dari selasa sampai hari ni I lunch dalam office ja. Isnin tu I pi tumpang lunch rumah office mate I.. Mak dia masak sedap. Tapi I makan tak bertambah pun sebab tak da selera. 

Bila dihitung, dikira, difikirkan balik I boleh berjimat plus dengan pakej diet sekali kalau tak keluar lunch. I sebenarnya bukannya nak diet sangat U ols. Tekak ni masih perit lagi. Kat office ni sekurang-kurangnya ada aircond. Udara ok sikit. 

Start ahad lagi jerebu semakin hari semakin tebal. Usah cakap sini lah, I tau U ols yang dekat selatan tu dah lama rasa camni kan. Kalau tak keluar lunch, maka kuranglah sikit pendedahan dengan jerebu. Dahla I datang dan balik kerja direct air.. Huhu.


Gini haaa direct air.. HA.HA.HA.HA...


Tadi singgah blog Sis Izzeyda, dia ada update IPU di Pulau Pinang ni. Pinjam gambar ye sis


Dalam jerebu yang semakin menebal ni pun, masih ada orang sewel dok bakar sampah lagi. Ish tak faham laa I. Si perokok dok pulun complain. Huhu..


NK: Kita dikejutkan dengan kehilangan MH370, lepas tu MH17 pulak ditembak jatuh. Banjir besar berlaku hujung tahun lepas, tahun ni jerebu pulak.. Semoga kita ambil iktibar.

Semua orang risau akan keadaan jerebu, tapi tak ada siapa fikir adakah matahari akan muncul seperti sediakala esok. Jangan bila jerebu dah reda, kita sedar matahari muncul dari arah lain.. huhu... 

Rezeki Direview

Blog setahun jagung I ni di review oleh blogger senior lah u ols. Bukan senang nak dapat peluang camni. Satu entry penuh diorang buat review. Alhamdulillah.. Lepas ni I tak boleh malas-malas berkongsi lah nampaknya.. hehe..

Thank you so much untuk Sis Yana Yani, yang susah-susah je nak review blog I. Walaupun Sis YY banyak kongsi tentang hal-hal keluarga beliau I tetap tertarik nak singgah sana. Gaya penulisan Sis YY sangat menarik dan enjoy je membaca. 

Sis YY buat review sebab I salah seorang top komentar bulan lepas. Walaupun laptop dia rosak, Sis YY masih gigih review semua top komentar di blog dia. Selain I ada beberapa blog lain juga di review kerana mereka juga adalah pengomen tegar disana. Antara yang I kenal Sista Jari Manis. Hehe



Nak tahu lagi apa Sis YY bebelkan klik link

Segala nasihat Sis, I terima dengan terbuka, Insyaallah akan diperbaiki sikit-sikit. Bak kata pepatah blogger lain "rupa tak penting yang penting isi".. Haha.. Mohon tunjuk ajar mana yang baik ye ^_^



Selain Sis YY, Blogger Wak Lalat pun ada review I tau. Tapi, Wak buat konsep interview. Perasan popular plak bila diinterview.. hehe.. biasanya pergi interview kerja ja.. :D



Semua jawapan diberikan adalah sejujur-jujurnya. Soalan Wak pun boleh tahan. Wak pun sama, buat macam ni kat Top Komentar di blog dia. Kalau U ols nak tahu apa yang Wak tanyakan, silalah ke entry tersebut kat sini.

Selain I, ada ramai lagi kena interview contohnya Kak Yan, Jari Manis dan ada lagi lah.. U ols kena terjah kalau nak tahu. 

Wak, 

Bila agaknya Wak nak jadi top komentar kat sini pulak.. Hehe..


Thank you Sis YY dan Wak Lalat yang sudi review blog I yang tak menarik ni. 

Hurm, I rasa dah lama I stop review blog. Last hari tu sapa ntah.. Bukan senang nak buat review ni.. Maybe bulan ni kena review satu kot.. Sapa nak kena review? meh bisik2 sini. :)


Selamatkan Tapak Arkeologi Sungai Batu


Sepanjang tiga tahun menetap di Lembah Bujang, Merbok Kedah sekitar tahun 2009 hingga 2012, laluan Sungai Batu ni yang menjadi laluan utama jika nak ke Sungai Petani. Boleh kata setiap minggu melalui jalan ni.

Kalau pernah lalu kat kawasan ni mesti nampak kat kiri dan kanan tapak-tapak arkeologi tersebut yang berada tengah kawasan kelapa sawit. Dimaklumkan, ladang kelapa sawit tersebut ialah milik persendirian.

Kawasan Lembah Bujang ni memang sudah lama menjadi menempatan penduduk. Banyak tingalan sejarah yang ditemui di sana seperti Candi Lembah Bujang. Penemuan demi penemuan disana yang dijumpai. Ianya jelas terbukti Bangsa Melayu telah lama bertapak di Semenanjung Tanah Melayu ini. 

Tapak Arkeologi ini dikatakan berusia lebih 600 tahun Sebelum Masihi. Iaitu seusia dengan Tamadun Rom dan Greek. Hebat bukan? Ianya membuktikan bahawa Bangsa Melayu tu bertamadun dan telah lama wujud. 

Menurut berita yang di sebarkan, kawasan Sungai Batu tersebut akan diratakan dan tapak tersebut akan dimajukan. Ini bermakna, tapak yang penuh bersejarah tersebut akan hilang. Banyak isu-isu yang timbul tentang ini, tapi entahlah. Pihak yang berkuasa seolah-olah 'lepas tangan' sahaja. Sedih bukan kalau tapak yang bersejarah ini terus hilang nanti. 




Kenapa kita perlu mempertahankan Tapak Arkeologi Sungai Batu ni?


Khazanah ternilai negara akan lenyap? dilihat kemboja bangga dengan Angkor Wat nya, Indonesia bangga dengan Borobudur, China dengan Great Wallnya, Kita? khazanah hebat yang dijumpai iaitu Tapak Arkeologi Sungai Batu 500 BC dikatakan akan lenyap kerana akan diratakan untuk aktiviti pembagunan.Menurut sumber, tanah tapak ini adalah milik persendirian..

APA ISTIMEWANYA SUNGAI BATU?

Terdapat persoalan daripada orang ramai, kenapa kita harus pertahankan Sungai Batu sebegini sekali? Apa yang hebatnya Sungai Batu ini sehinggakan kempen ini disambut dengan baik oleh page-page terkemuka di Malaysia? Mari saya hujankan anda dengan fakta-fakta pendek kenapa harus pertahankan SUNGAI BATU.

1. Sungai Batu ialah bukti tamadun tertua bangsa Melayu. 600 Sebelum Masihi, sezaman dengan Rom dan Yunani. 1100 tahun sebelum kelahiran junjungan besar Rasulullah S.A.W dan juga 600 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa A.S
2. Sungai Batu ialah bukti hidup bahawa bangsa Melayu ialah bangsa yang sangat bertamadun. Lebih 2500 tahun yang lalu, bangsa Melayu masak besi beb! Bukannya buat jarum, seperti mana yang didakwa oleh segelintir bahawa Melayu Bina Sebatang Jarum Pun Tak Mampu.
3. Besi terbaik dunia datangnya daripada peradaban ini. Sehinggakan terdapat teori dan hipotesis yang mendakwa bahawa besi yang digunakan untuk menempa Pedang Rasulullah adalah datang daripada tamadun ini.
4. Ada sehingga 4-7 buah kapal yang berusia sehingga 2000 tahun yang terdampar di dasar tasik di tengah hutan kelapa sawit. Kapal itu dikatakan sepanjang 70 meter, dan tiang layarnya dapat dilihat dari permukaan. Itu belum dikatakan lagi dengan tapak sungai batu ialah penemuan arkeologi tapak metropolis purba yang paling lengkap di Asia Tenggara. Tak keterlaluan kalau dipanggil bahawa Sungai Batu ialah 'Mohenjo-Daro dan Harappa Melayu'.
5. Tapak Sungai Batu ini adalah SEZAMAN dengan Taman Tergantung Babylon yang dibina oleh raja agung dari Mesopotamia iaitu Nebuchadnezzar II.
6. Tapak Sungai Batu adalah 400 TAHUN LEBIH TUA daripada Tembok Besar China yang dibina oleh DINASTI QIN dan juga 1600 TAHUN LEBIH TUA daripada TEMBOK BESAR DINASTI MING yang wujud pada hari ini.
7. Tapak Sungai Batu adalah 600 TAHUN LEBIH TUA daripada pembinaan COLLOSSEUM di Rom yang dibina pada 70 Masihi untuk menjadi tempat hiburan rakyat Rom menonton para gladiator bertempur sesama sendiri dan juga haiwan buas seperti harimau dan singa.
8. Tapak Sungai Batu adalah 1773 TAHUN LEBIH TUA daripada MENARA CONDONG PISA yang terkenal di Itali itu.
9. Tapak Sungai Batu adalah 300 TAHUN LEBIH TUA daripada RUMAH API ISKANDARIAH yang pernah menjadi salah satu daripada banggunan tertinggi pada zaman purba yang dibina oleh Dinasti Ptolemy yang memerintah Mesir.
10. Tapak Sungai Batu adalah 2000 TAHUN LEBIH TUA daripada MACHU PICHU yang dibina di Peru oleh TAMADUN INCA.
11. Tapak Sungai Batu adalah 1000 TAHUN LEBIH TUA daripada Hagia Sophia yang dibina oleh Empayar Byzantine lalu dijadikan masjid oleh Sultan Muhammad Al-Fateh.
12. Tapak Sungai Batu adalah SEZAMAN dengan PIRAMID bangsa Maya yang bernama CHICHEN ITZA yang dibina di pendalaman hutan Amerika Tengah.
13. Tapak Sungai Batu adalah 200 TAHUN LEBIH TUA daripada PETRA di Jordan, sebuah seni bina agung yang dipahat pada tepi gunung oleh bangsa Arab Purba.
14. Tapak Sungai Batu adalah adalah 2200 TAHUN LEBIH TUA daripada TAJ MAHAL yang dibina oleh SHAH JAHAN, yang konon dibina atas lambang cinta sejati.
15. Tapak Sungai Batu adalah 1350 TAHUN LEBIH TUA daripada BORUBUDUR yang dibina oleh DINASTI MELAYU SAILENDRA di PULAU JAWA.
16. Tapak Sungai Batu adalah 1700 TAHUN LEBIH TUA daripada ANGKOR WAT yang berdiri di bumi KEMBOJA hari ini yang dibina oleh Suryavarman II dari Kerajaan ANGKOR.
17. Tapak Sungai Batu adalah 100 TAHUN LEBIH TUA daripada PATUNG ZEUS yang dibina oleh TAMADUN YUNANI.
18. Tapak Sungai Batu adalah jauh lebih tua daripada kebanyakan binaan-binaan agung di seluruh dunia. Sekarang… masih ada yang bertanya apa istimewanya Sungai Batu?
19. Tapak ini adalah bukti bahawa bangsa Melayu membina peradaban hebat jauh lebih hebat dan tua daripada kebanyakan-kebanyakan penemuan hebat di dunia.
20. Ini ialah bukti bahawa bangsa Melayu ialah bangsa yang sangat bertamadun!
21. Justeru, kami berharap agar kerajaan negeri dan pusat dapat melakukan sesuatu untuk terus mengangkat Tamadun Sungai Batu sebagai tempat terbaik tamadun Melayu. Khazanah bangsa yang tidak ternilai terdampar di tanah yang cukup luas.
22. Apa yang berada di tapak ini adalah tidak ternilai sekali walaupun dengan wang puluhan malahan ratusan billion ringgit sekalipun.
23. Semoga juga kerajaan pusat dapat membantu kerajaan negeri dalam membeli tanah persendirian yang terkandung tapak berpotensi besar seperti kapal-kapal purba Melayu berusia sehingga 2000 tahun sepanjang 70 meter dan juga rangka manusia purba Kedah Tua.. 


Sumber: The Patriots

Sumber-sumber lain:-
1. Save The Oldest Civilization In South East Asia:  https://goo.gl/qY27DH


Bersama kita sign petition untuk menyelamatkan khazanah yang tidak ternilai negara ini.  https://goo.gl/4iGWFF (klik link tu ok).. Jom selamatkan khazanah negara ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...