advertisement

Showing posts with label sembang-sembang. Show all posts
Showing posts with label sembang-sembang. Show all posts

Deman Pokemon

Seingat aku lah kan, layan anime pokemon ni masa sekolah rendah.. Kumpul koleksi barang sekolah terutamanya pemadam.. 

Bukan layan pun game tu semua, seronok kumpul tu pun sebab comel ja pokemon ni, tambah-tambah Pikachu tu.. Pika..pika..pikachuuuuu.. Hehe..

Kegilaan pada Pokemon masa tu sampai timbul isi Zionis lah oleh golongan Ustad Ustazah ni.. Sampai kan kat sekolah tu siapa yang sebut Pokemon di cop nya kita nak jadi Yahudi. 

Masa tu aku ni budak-budak lagi, tak kenal pun Zionis tu apa.. Yahudi tu pun heran aku, apa dia lah kan.. Orang jahat ka.. Haha.. Serius bodoh lagi masa tu.. :P

Dah apa yang keluar dari mulut-mulut Ustazah ni percaya lah bulat-bulat.. Siap buang habis semua koleksi kad ngan pemadam tu semua. hahaha.. 

Bila di fikirkan balik, zionis ni memang lah jahat, tapi kesian pun ada bila di fitnah atas benda yang depa pun tak buat.. HAHAHAHAHAHAAAA.... 

Wal hal, Pokemon ni dicipta oleh Jepun kan.. 

Sekarang ni tengah heboh pasal Pokemon go.. Macam seronok je tengok video promo Haha.. Kawan kerja aku sorang ni gigih tau dok cari Pokemon.. HAHA.. Sian dia baru dapat 1.. KAH..KAH.. 



NK: Mitos ja Pokemon ngan Yahudi tu.. Aku minat anime dia ja, game tak heran, sebab tak mampu pun nak main.. :P



Bosan laaahhh, sembang benda lain boleh?

Antara faktor aku malas nak sembang-sembang dengan kawan-kawan ni sebab, balik-balik topiknya jodoh, kahwin, boyfriend.. Sumpah bosan kot.. 

Nak-nak pula kalau kawan-kawan yang dah kahwin ni, dok bersyarah baik punya pasal rumah tangga, kahwin-kahwin ni.. aduuhhh!!.. 

Bukan benci atau tak nak kahwin, tapi soal jodoh ajal maut ni mana kita tahu kan. Sampai masa tu nanti baru kita tahu. 

Kita hanya merancang, akhirnya penentu tu nanti bukan kita.. 

Banyak lagi kot isu-isu lain boleh bincang. Kalau masing-masing kongsikan hal-hal lain, boleh juga tambah-tambah ilmu kan.. 

Jangan tengok sangat drama melayu TV3 suku tu, balik nanti kita pun 3 suku. Tak habis-habis dengan cerita cinta cintun kahwin anak orang kaya. 

Permikiran kita dibasuh dengan cerita-cerita cinta sangat, sampai topik hari-hari pun cinta, cinta, cinta.. 

Kalau sembang cinta Allah, Rasul, Mak Ayah ok gak kan.. Ni bukan...


NK: Merepek pula kan hari ni.. Bukan anti kahwin atau cinta, jangan salah faham.. Cuma bosan dengan topik sama jaaa..


Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua yang singgah sini, mohon maaf kalau ada kata-kata atau coretan yang menginggung perasaan siapa-siapa.. Harap jangan simpan dalam hati, biarlah ianya berlalu bagai angin putir beliung.. Haha.. Kosong-kosong ye.. 



Sindrom Hujung Tahun



Pejam celik dah hujung tahun 2015. Tahun penuh gawat. Biasanya orang seronok nak melangkah tahun baru. Tapi I, rasa sedih sangat, memang tak mau lah masuk tahun baru. Macam tak puas lagi dah nak masuk tahun lain. Hihi..

I ni terpengaruh dek cerita mitos Peter Pan, budak yang tak besar-besar tu.. Haha.. Esok adalah hari terakhir 2015... Maka esok adalah tarikh terakhir tercatatnya 2015. So selamat tinggal tahun 2015.. huhuhuu.. 

Tiap-tiap hujung tahun ja macam ni lah I, sampaikan bulan 1 tahun baru tu masih terasa bulan 12 tahun lepas lagi.. HAHA.. 

Bila Kedah Masuk Akhir

Hollaa... 

Siapa tengok Piala Malaysia? I ni bukan minat sangat bola U ols, I tengok bola bila Piala Malaysia ja, nak-nak pulak Kedah ke akhir.. Haha.. 



Tapi I tak puas hati tengok bola dengan TV macam ni.. Mana nampak pemain weh.. Gila geram kot. Separuh akhir hari tu I balik kampung memang seronok layan satu family. Sekali anak buah I yang dua tahun tu pun bersorak. haha.. 

Tersalah pilih kah?

Hari ini I kena kerja, ni kira sesi rehat kejap lah.. biasa hari sabtu memang tak sibuk, so bebel kejap boleh? Hihi.. 

Setiap perempuan mesti inginkan seorang suami yang baik, penyayang, rajin, romantik plus kaya(haha) nak jaga U ols kan? ngaku je lah yang memang U ols  memang inginkan pasangan U ols macam tu kan..

I ? Of course lah nak yang baik, rajin yang penting sayang kita dunia akhirat, kalau dapat yang alim sikit lagi bagus.. haha.. Tapi, kalau kita dapat sebaliknya macam mana?

Seronok sebenarnya datang kenduri kawan-kawan. Akhirnya mereka telah dipinang orang, ada orang sanggup nak jaga kan.. Nampak depa happy ja. 

Bila kahwin biasalah mana nak lepak ngan kawan-kawan dah. Nak balas mesej pun macam payah sangat. Sibuk ngan suami katakan. Nak-nak pulak yang dah beranak pinak. 

Tup-tup lepas 3 tahun tak jumpa, terjumpa pula kat pasar malam dengan gendong anak lagi. Masa tu mula nak keep in touch balik ngan kita yang semakin dilupakan selepas kahwin. Haha.. 

Jiran berdrama swasta dan tangisan bayi



Pabila jiran selalu berdrama swasta dikala malam menjelma memang merengsakan. Sedang asyik bermimpi indah kononnya sedang menghayati waktu percutian ke Pulau Maldives, tetapi diganggu dek suara sumbang pelakon.

Asal malam je ada lah babak lakonan mereka. Apa yang mereka tengkarkan jelas kot kedengaran. Macam berlaku depan mata pun ada juga. Rasa macam nak ja jerit, wooiiii tak tahu tengok jam ka? esok orang nak kerja kot. hang kalau tak kerja pun pikiaq orang sama.. Tak pun hang pindah pi dalam hutan.

Rumah orang lain tak pa u ols.. I tak kenal pun ngan jiran belakang ni.. Flat kat sini pintu depan mengadap pintu depan. Kalau dapur mengadap dapur rumah belakang. Biasanya bising-bising rumah belakang yang dok dengar.

Drama swasta tu dah tak dengar kebelakangan ni, tapiiiiii bunyi lain pulak.. Suara bayi menangis.. Mungkin jiran lagi satu kot ada baby baru. Bila malam yang sunyi suara baby tu kuat kalau nangis.

Damailah manusia kita semua serupa

I feel sorry to Paris for 100 people die.. Nampaknya semua media barat sangat bersimpati pada mereka. Facebook pun sama. Sibuk message kita suruhh tukar profile picture support Paris. 

Mereka (Barat) menuduh Islam. Nampak tak?

 ISLAM.. kenapa ISLAM???? 

Friday's killings are the latest tragedy the country has experienced this year, with initial suspicions focusing on the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) group. ( aljazeera )

Sumber 

Hebat nah passport tu, kena bom tak terbakar.. Material apa depa guna.. Huhuu... 

Paling kelakar, dungunya pengebom tu.. Asyik-asyik tertinggal pasport ja.. Nak pergi buat jahat siap bawak identiti diri.. HAHAHA...

Sumber


WORLD, ISIS is not ISLAM... NOT ISLAM... NOT...NOT... 

We are MUSLIM NOT TERRORIST...


Jom layan lagu Faizal Tahir ni.. semoga mesej yang dia cuba tonjolkan sampai kepada semua...





Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Nana nanananana, nana nanananana
Nana nanananana

Apa yang ku lihat ini
Mengapa hanya video bunuh sana sini
Di kaca TV, dalam internet, di FB
Hanya darah dan air mata
Ramai yang hina agamaku
Terasa bakar di jiwaku
Can’t believe there are people like this
Can’t believe we are living like this

Apa kita hanya terima sahaja?

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Warna kulit, kaum, asal usul
Jangan menilai hanya pada rupa
Adakah matamu mengatasi akalmu?
Satu untuk semua (satu untuk semua)
Semua untuk satu (semua untuk satu)
I believe we are better than this
We could all be better than this

Apa kita hanya berdiam sahaja?

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum

Dengar aku, dengarku selalu bersalah
Selalu terleka dan ku sedari semua
Ampuniku, ampuniku yang berdosa
Ku berubah hari ini untuk kamu

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum

Ooo… Assalamualaikum dunia
Bangunlah semua
Damailah, damailah manusia
Kita bersaudara
Assalamualaikum dunia
Assalamualaikum dunia

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum
(Damailah manusia, kita bersaudara)

Assalamualaikum, damai pada dunia
Assalamualaikum dunia



Damailah pada kamu semua

.......................................

Mood: Blank..

Tak tahu nak update apa, so let's blogwalking..




" Allah tidak pernah jemu untuk ampunkan DOSA kita, 

maka jangan kita BERPUTUS ASA untuk mencari 

keampunanNYA.

Janganlah kamu BERPUTUS ASA dari rahmat Allah"

Az-Zumar: 54



Credit

Wanita itu....

Wanita itu senang ke syurga juga senang ke neraka


Telah bersabda Rasulullah´Ě║. maksudnya:

"Kebanyakan wanita itu adalah isi Neraka dan kayu apinya." Sayidatina Aisyah bertanya, "Mengapa, wahai Rasulullah?" Jawab Rasulullah SAW: Karena kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan waktu melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja di rumah.




Rasulullah ´Ě║bersabda:

"Wanita, apabila ia solat lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, maka masuklah ia dari mana saja pintu surga yang ia kehendaki."


(Riwayat Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani dan Anas bin Malik)



Sindrom pengguna facebook

Budak sekolah dengan kegedikan cinta monyet mereka..Huhu

Budak Uni/Kolej bajet busy study, walhal sibuk menghabiskan duit dan bercinta cintun.. Haha...

Lepas grade, sindrom cari pasangan.. Tak kisahlah yang dah kerja ke belum.. Sibuklah hai nak cari pasangan.. Tulang rusuk bergetar lah apa.. Kah..kah...

Kalau dah kahwin, penuh wall FB ngan gambar manja2 ngan pasangan, tag pasangan tentang post2 hal rumah tangga, luahan perasaan secara terbuka "ah rindu suami kita..padahal baru pagi tadi berpisah sebab masing2 kerja... HA.HA.HA...

Sindrom pregnant lak, dok updatelah lapar tu, ngidam tu, ngidam ni, mual-mual lah.. Hehehe...

Dah ada baby, sindrom mak-mak pulak U ols.. Penuh timeline U ols ngan gambar baby.. Mesti arr ada sharing2 pasal baby.. tunjuklah gambar ngah breastfeed, stok susu berbotol-botol.. Hihihi

Bak kata pepatah omputeh "sharing is caring".. :D..

Eh! ada lagi U ols, sindrom ni dia tak kira musim.. sindrom selfie...Klik sana klik sinun.. penuh muka dia.. Bajet lawa? KAH.KAH.KAH.KAH.....

Oppss!

Apa-apa pun kita buat berpada-pada sudah.. Ada orang ni macam tak gamak nak "unfriend" atau "unfollow".. 

Kalau rindu suami, whatsapp ke mesej ke atau call sudah lah.. Tak yah lah nak buat surat cinta kat FB.. 

Kalau nak selfie pun sikit-sikit dah la.. Naik muak nengok gambar kau weh.. Lawa tu lawa, tapiiiiiiiiiiiiiiiiii nak muntah juga nengoknya... HAHAHAHA...

Hati-hati share gambar anak comel-comel ni selalu.. risau ada yang "berkenan"..

Ok lah U ols renung-renungkan dan selamat memikior.. Kalau salah ambo mintak maaf deh.. 
(Eh ambo dah jadi orang mana lak ni??? Eh bukan I is kedahan ka? Ops lupa daratan kejap..)


Yang ikhlas, 
Kak Senah





"'Unfriend' di facebook bukan beerti memutuskan silaturahmi, cuma tidak sesuai diikat sebagai 'friend' di alam facebook kerana sebahagian 'features' pada facebook menjadikan tidak sesuai.
'Block' di fanpage juga bukan bermaksud 'putus silaturahmi' namun hanya kerana kalam mereka tidak sesuai (menurut penilaian pemilik & admin) untuk dipapar di fanpage.

Ia bukan sebab untuk bertengkar dan bergaduh atau bermusuhan. Ia hanya facebook & penilaian masing-masing."

Pengembaraan yang paling menjimatkan



Ni nak kongsi satu tip pengembaraan yang paling menjimatkan.

Nak pergi sana sini bukan semua mampu kan..

Tak pa, kita buat cara ni..

Walaupun kepuasan tu kurang..

Tapi ok lah boleh juga merasa...


Hurm...

Kaki sakit tapi hati puas

Tajuk entri kau tak boleh blah. Haha.. Ni entri nak membebel ja. Kalau rasa bosan boleh ignore je ok. 

Satu hari weekend yang bosan jika melepak saja dirumah yang sekangkang kera tu. Rumah yang tak pasti mana ruang tamu mana dapur sebab bercampur. hehe.. Tapi yang best nak kemas tak perlu masa yang lama. 

Alhamdulillah, daku tak payah merempit dah.. Bolehlah merasa pakai skirt sekali sekala kalau nak kemana-mana (kalau merempit susah sikit). Momot dah sepenuhnya daku bawa.. Thanks for my lovely parent, I love both of you so much (kalaulah mak n abah baca ni). 

Aktiviti tak dirancang, tiba-tiba whatsapp kawan baik I yang dok kat Kulim. Soalan ditanya selepas memberi salam " dah habis sekolah ka? busy tak petang ni?" . Jawapan yang indah diterima " Dah. Tak ada apa-apa aktiviti petang ni.. Why?". 

Impian

Siapa hidup dia langsung tak ada impian. Tak pun takut nak berimpian. Kononnya tak nak la mengharap, takut impian tak kesampaian. 

Alaaaa... Come on laa, tak perlu bayar pun kalau nak berimpian. Orang bijak selalu cakap "jangan takut nak berimpian, kerana setiap perkara bermula dengan angan-angan dan impian".. (kata-kata orang bijak sangat, I suka suki ja..Hehe). 

Weh, cemburu kot baca kisah-kisah travelog orang lain. Perasaan ni meronta-ronta nak pergi sangat-sangat kat tempat depa cerita tu sampai tak tahu nak gambar camna kat u ols..Kalau lah duit bukan masalah, dah pergi rasanya.. I tak pernah miss doa semoga dapat sampai kat sana. 

Diet ka berjimat?

Sebelum munculnya entry kemarin, seminggu juga kan I senyap sepi dari keluarkan entry. Sebenarnya I demam plus dengan gastrik. Pakej lah sekali sakit tekak. Selsema ja macam tak jadi sebab I dok pulun makan vitamin C. Naik kembung juga perut teguk air banyak-banyak. Punyalah tak nak demam. Hihi..

Hujung minggu lepas, I balik kampung, kononnya nak bermanja-manja dengan mak. Tengok mak pun macam kurang sihat, last, manja sorang-sorang.. Huhu.. 

Dari selasa sampai hari ni I lunch dalam office ja. Isnin tu I pi tumpang lunch rumah office mate I.. Mak dia masak sedap. Tapi I makan tak bertambah pun sebab tak da selera. 

Bila dihitung, dikira, difikirkan balik I boleh berjimat plus dengan pakej diet sekali kalau tak keluar lunch. I sebenarnya bukannya nak diet sangat U ols. Tekak ni masih perit lagi. Kat office ni sekurang-kurangnya ada aircond. Udara ok sikit. 

Start ahad lagi jerebu semakin hari semakin tebal. Usah cakap sini lah, I tau U ols yang dekat selatan tu dah lama rasa camni kan. Kalau tak keluar lunch, maka kuranglah sikit pendedahan dengan jerebu. Dahla I datang dan balik kerja direct air.. Huhu.


Gini haaa direct air.. HA.HA.HA.HA...


Tadi singgah blog Sis Izzeyda, dia ada update IPU di Pulau Pinang ni. Pinjam gambar ye sis


Dalam jerebu yang semakin menebal ni pun, masih ada orang sewel dok bakar sampah lagi. Ish tak faham laa I. Si perokok dok pulun complain. Huhu..


NK: Kita dikejutkan dengan kehilangan MH370, lepas tu MH17 pulak ditembak jatuh. Banjir besar berlaku hujung tahun lepas, tahun ni jerebu pulak.. Semoga kita ambil iktibar.

Semua orang risau akan keadaan jerebu, tapi tak ada siapa fikir adakah matahari akan muncul seperti sediakala esok. Jangan bila jerebu dah reda, kita sedar matahari muncul dari arah lain.. huhu... 

Rezeki Direview

Blog setahun jagung I ni di review oleh blogger senior lah u ols. Bukan senang nak dapat peluang camni. Satu entry penuh diorang buat review. Alhamdulillah.. Lepas ni I tak boleh malas-malas berkongsi lah nampaknya.. hehe..

Thank you so much untuk Sis Yana Yani, yang susah-susah je nak review blog I. Walaupun Sis YY banyak kongsi tentang hal-hal keluarga beliau I tetap tertarik nak singgah sana. Gaya penulisan Sis YY sangat menarik dan enjoy je membaca. 

Sis YY buat review sebab I salah seorang top komentar bulan lepas. Walaupun laptop dia rosak, Sis YY masih gigih review semua top komentar di blog dia. Selain I ada beberapa blog lain juga di review kerana mereka juga adalah pengomen tegar disana. Antara yang I kenal Sista Jari Manis. Hehe



Nak tahu lagi apa Sis YY bebelkan klik link

Segala nasihat Sis, I terima dengan terbuka, Insyaallah akan diperbaiki sikit-sikit. Bak kata pepatah blogger lain "rupa tak penting yang penting isi".. Haha.. Mohon tunjuk ajar mana yang baik ye ^_^



Selain Sis YY, Blogger Wak Lalat pun ada review I tau. Tapi, Wak buat konsep interview. Perasan popular plak bila diinterview.. hehe.. biasanya pergi interview kerja ja.. :D



Semua jawapan diberikan adalah sejujur-jujurnya. Soalan Wak pun boleh tahan. Wak pun sama, buat macam ni kat Top Komentar di blog dia. Kalau U ols nak tahu apa yang Wak tanyakan, silalah ke entry tersebut kat sini.

Selain I, ada ramai lagi kena interview contohnya Kak Yan, Jari Manis dan ada lagi lah.. U ols kena terjah kalau nak tahu. 

Wak, 

Bila agaknya Wak nak jadi top komentar kat sini pulak.. Hehe..


Thank you Sis YY dan Wak Lalat yang sudi review blog I yang tak menarik ni. 

Hurm, I rasa dah lama I stop review blog. Last hari tu sapa ntah.. Bukan senang nak buat review ni.. Maybe bulan ni kena review satu kot.. Sapa nak kena review? meh bisik2 sini. :)


Jadi diri sendiri

Hai U ols yang hebat-hebat belaka.. How are you? 

Ada ka kat sini yang memang teringin atau berangan atau memang berusaha sangat-sangat nak jadi orang lain? Kenapa nak jadi orang lain tu? Hebat sangat ka? Kita ni teruk sangat eh?

Banyaknya soalan Kak Senah (mood kak senah tak habis lagi). Orang selalu cakap, jadi diri sendiri atau omputehnya "be yourself". 

TAPI, bukan bermakna jadi diri sendiri tu semua sisi tak elok kita tunjuk atau kita buat. Alasan, " aku jadi diri sendiri, inilah aku yang sebenarnya, buat apa aku nak selindung".. Hakikatnya kita membuka aib kita sendiri tanpa kita sedar. 

Hey, "be yourself" kat sini bukan modal untuk kita buat benda yang tak baik, tak sedap mata memandang atau membuatkan orang sekeliling menyampah tahap menyumpah kat kita. Semata-mata nak menunjukan itu lah kita, apa yang kita suka. 

Sebagai contoh, kita ni jenis baran. Bila marah ja suka memaki, hempap-hempap barang. Kalau boleh nak ja tikam orang sebelah kita, asal dapat melepaskan marah tu. Lepas tu, apa kita dapat? 

Contoh lain, si isteri ni memang pemalas.. Baju suami ngan anak-anak pun tak nak lipat kemas-kemas masuk dalam almari. Di biarkan bersepah sana sini. Si suami memang tak suka lah keadaan ni kan. Agak-agak sampai bila suami leh tahan? Memang mula-mula dia tak kisah semua benda, sayang lah konon. Habis bila dah beranak pinak pun camtu je. Alasan, " I memang macam ni, nak buat camna". Nak je nanti suami kahwin lain. Tak pun bercerai berai. 

Kadang kala kita kena "control" diri kita sikit. Bila orang mula tak suka dengan kelakuan kita, itu maknanya kita kena berubah. Tak boleh nak paksa orang untuk terima semua keburukan kita. 

"Alah, buat apa aku nak jaga perasaan orang, ada orang kisah perasaan aku?". Apa guna hidup kalau orang tak suka kita sebab keburukan kita tu. Ya mengaku yang manusia tak sempurna. Tapi, adakah salah jika berubah kepada lebih baik? Jangan risau tentang hati dan perasaan kita tu, mula kan dulu. What you give you will get back. Bila kita prihatin pada orang dengan ikhlas, percayalah orang lain akan balas benda yang sama. Cuma orangnya mungkin berbeza.

Be yourself atau jadi diri sendiri ialah kita yakin dan menjadi diri kita yang sebenar. Tak perlu pun nak jadi Julia Robert ka untuk orang suka kita. Tak perlulah nak jadi seperti Rosyam Nor untuk menjadi pelakon dan pengarah yang baik. 

Kita bentuk diri kita sendiri dengan acuan kita. Tapi, bukannya terus-terus berperangai "hantu" dengan alasan "aku jadi diri sendiri".. 


NK: Sempena hari baru dalam tahun yang baru ni, kita muhasabah diri kita dan berazam menjadi lebih baik dari sebelumnya. Sebenarnya, tak perlu tunggu tahun baru pun, kita kena sentiasa memperbaiki diri hari-hari. Itu lebih baik kan? 

Peringat untuk diri yang lemah ini dan insyaallah semoga bermanfaat buat U ols jugak..

Salam Maal Hijrah 1437..




Maksudnya lain sungguh



Holla Malaysian, guna tak word di bawah ni?

Orang kampung macam Kak Senah ( I lettew) memang guna U ols.. biasa lah orang kampung.. Patut lah Kak Senah tak pandai English, Kak Senah suka memandai-mandai. Hehe.. 

Kak Senah sebenarnya bosan kat office ni, besalah kalau sabtu kena kerja.. 

Tak tahu plak slumber tu maknanya tidur lena.. Ish..ish.. memang slumber ja Kak Senah ingat bersahaja.. Lain-lain tu Kak Senah dah tahu maknanya.. Bab Spender tu yang kelakar sikit kan.. Sian Kak Senah ni, rasa kekok U ols guna spender dalam writing yang maksudnya lain bebenor. Haha.. 

Kak Senah pun tak tau pasai pa Spender tu merujuk kepada seluar dalam.. Ada sapa2 tau? Kak Senah ikut-ikut ja.. Tak dak eh Kak Senah nak panggil 'underware', seluar kecik ke, Kak Senah bantai spender ja kat kedai pun.. Hihi.. 



Sumber: SukanStar TV


NK: Tiba-tiba nak menjadi Kak Senah plak hari ni.. Hihiihi... Sapa kerja hari ni? Moh hi-5 sikit.. Sapa cuti tu, pi join sukan apa2.. Hari sukan lah katakan.. :-)..Bye

Keperluan diri terabai

Tajuk macam sadis sangat kan U ols.. haha.. I perasan sejak dua menjak ni I macam abaikan badan ni haa.. Sian badan I tak cukup kasih sayang tuannya.. Kah.kah.. 

Dalam kepala hotak ni dok ingat benda-benda lain lagi dari hal diri sendiri.. Sampaikan lesen mati pun tak ingat. Tarikh lesen mati kan birthday kita.. kebetulan rod tax lori company pun jatuh tarikh yang sama. I lebih ingat pasal lori tu dari lesen sendiri, wal hal dari bulan 8 lagi dah check lesen and take note, alih-alih lupa. Mungkin tarikh tu dekat dengan raya, jadi kelam kabut sikit. 

Selama 2 minggu jugaklah kehulur kehilir dengan lesen mati.. Mujur tau, masa rob block polis tak tahan check lesen bagai.. I dia lepaskan lalu ja.. Kenyip mata sikit kat abam polis tu.. hehe.. Dok perasan laaa, polis-polis hat buat rob block tu muda-muda gi.. Eh! tergatai plak I..Huhu..

Setiap kali weekend, ingat dapatlah memanjakan diri ni haa, tapi haroomm.. Dalam dok cuti tu pun dok teringatlah hal kerja. Ish, benci tau.. Cuba paksa diri ni lupa sat pasal kerja. Ye lah cuti kan hari berlibur, tak mau la fikir kerja, tapi tak boleh terfikir jugak.. Last, terbuat kerja kat rumah.. Tinggal habis naskah-naskah cinta lecturer.. Hehe...

Keluar beli barang untuk keperluan rumah ngan diri sendiri pun masih terfikir barang-barang office yang dah lama habis.. Memang terkena batang hidung bila ada orang kata "hang ni dah jadi hamba kerja".. Sob..sob... 

Tak da sapa paksa pun buat semua tu, ia atas diri sendiri.. Rasa tak puas kalau kita cuti tapi kerja masih tak siap.. Bukan tak mau siapkan, dah memang tak dapat nak siap.. Nak buat camno kan.. 

Yang lagi kesian kan U ols, I beli barang nak masak, dah lama teringin nak buat.. Pastu boleh plak lupa.. Habis expired barang-barang pun.. Barang basah mana nak tahan lama.. Dah berlaku pembaziran.. Sedih ja I masa nak buang tu.. Memang menjadi kepantangan I membazir.. Huhu.. 

Last week kan bajet aarrr berehat sebentar.. Tu bukan rehat apa U ols, rehat online ja.. Kah..kah.. Ada eh ingat I tengah layan perasaan sedih syahdu madu semua kan? Ada plak tu ingat I nak kahwin bagai.. Adooiiii...Hahaha...

Tak dak maknanya U ols.. I is ok mokey ja.. Saja lah mood I berubah sat.. Mana ngan asyik sakit kepala ja lately..Mungkin sebab tu dia jadi camtu.. Rasanya minggu ni dah ok sikit.. Tunggu nah nak pi melawat teratak indah U ols.. Jangan tak sambut plak.. Sian satgi I dok jengok depan pintu ja.. Haha...


NK: Tak payah nak cari gambar sangat k, internet macam siput nak mati, memang tak leh nak upload gambar.. Haha.. Sebab lama sangat blog ni senyap, mood nak berletiaq (bebel) mai plak, so U ols layankan je lah I punya bebelan ni.. Haha.. 

Berehat sebentar





Dah masuk bulan baru.. Cepat ja masa berlalu.. Thanks kawan-kawan blogger yang sudi singgah sini.. I nampak nama-nama baru.. TQ ye kawan-kawan baru sudi datang. Lately, tuan rumah hilang segala mood nak buat semua benda.

Kerja buat sambil lewa, makan pun ala kadar ja, study, memang tak la 2-3 hari ni.. Badan sihat, cuma otak ni macam ting tong sikit.. huhu..

Sorry tau sebab tak balas pun komen-komen n tak buat komen balas. I datang ke blog U ols (some), tapi tak komen. I jadi tak tau nak komen apa, takut nanti komen yang tak best plak keluar. So, I jadi silent reader ja..

I harap U ols sentiasa sihat and happy selalu.. Bye..










WUKUF DI ARAFAH

Esok seluruh umat islam di seluruh dunia akan menyambut hari raya Aidiladha. Maknanya hari ni ialah hari wukuf. Bagi mereka yang mengerjakan haji di Mekah, wajib melaksanakan wukuf di Arafah. So, kita yang tak pergi haji ni kebanyakan melakukan puasa sunat Arafah. Selamat berpuasa kepada yang berpuasa hari ni ye.

Teringat masa sekolah dulu, Sekolah-sekolah negeri Kedah ni diadakan pertandingan amali haji. I salah sorang peserta, terasa semangat seolah-olah kita mengerjakan haji. Walaupun ianya amali haji, tapi kami melakukan dengan bersungguh-sungguh.. 

Cuma itulah, agaknya bila lah diri ni dapat sampai ke Mekah. Jom start menabung dari sekarang.. Hihi.. 

Apa tu wukuf?

Sumber: google

Wukuf adalah kegiatan utama dalam ibadah haji. Bahkan, inti ibadah haji adalah wukuf di Padang Arafah. Bila dalam rangkaian kegiatan haji jamaah tidak dapat melaksanakan wukuf dengan baik, maka tidak sah ibadah hajinya. Wukuf dilaksanakan hanya pada satu hari (siang hari) pada tanggal 9 Dzulhijjah pada penanggalan Hijriyah. Cara pelaksanaan ibadah wukuf ini adalah dengan berdiam diri (dan berdoa) di padang luas di sebelah timur luar kota Mekkah, Arab Saudi. Di daerah terbuka yang gersang tanpa bangunan inilah, lebih dari dua juta umat Islam dari berbagai pelosok dunia selalu berkumpul tiap tahunnya melaksanakan wukuf.

Sumber: memahami haji



Bekerja sehari sebelum raya memang rasa sangat tak best. Biasanya kita kalau sehari sebelum raya ni dah sibuk dengan macam-macam persiapan. Walaupun hanya sekadar ala kadar tapi tetap sibuk nak buat persiapan raya keesokan harinya. 

Siapa bekerja hari ni, yeah kita sama.. Selamat bekerja ye.. Petang ni kita balik kampung.. Rindunya kat mak ngan abah.. Hehe...

Alhamdulillah today is my born day. Syukur Allah panjangkan umur ni untuk terus menghirup udara di bumi Allah ni.. Besok kan raya, esok lah memeriahkan suasana.. Hari ni kita kerja dulu..Hihi... Nak ambik cuti awal pun cuti tahun dah habis.. Sob..sob..

Esok dah sibuk-sibuk nak raya, nak buat korban dan macam-macam lagi lah.. Mesti lepas raya nanti pengsan sebab makan banyak daging.. Hihi.. So minta maaf awal-awal, selamat hari raya aidiladha maaf zahir batin ye semua..

Jumpa lagi minggu depan.. Hati-hati memandu dan selamat hari raya..










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...