advertisement

Cara Mengecilkan Punggung Dengan Cepat

**Repost entry sebab ada tambahan

Sumber: google


Rasa tak selesa dengan punggung dan paha yang besar? Sini nak kongsikan cara mengecilkan punggung dengan cepat.

Ada orang nak punggung besar supaya nampak seksi, ada orang tak selesa dengan punggung yang besar. 

Macam I sendiri pun, memang tak selesa.. Bukan apa banyak2 tempat bahagian situ jugak yang susah nak kurus pun. 


Sumber: google


Bahagian punggung dan peha ni memang banyak lemak dan kulit pun tebal. Cara paling cepat ialah dengan bersenam.

1. Lakukan senaman kardio.

Sebeut sahaja bersenam, mesti ada yang akan mengeluh. Memang sedia maklum rata2 rakyat Malaysia memang kurang suka bersenam. Termasuklah I sendiri pun. Bersenam ala kadar sahaja. 

Jangan bebankan fikiran kita dengan senaman yang berat2, sehingga perlu ke gym, berlari keliling padang, tasik yang luas. Lakukan senaman yang ringkas serta mudah untuk dilakukan. 

Untuk mengecilkan bahagian paha dan punggung, lakukan senaman ringkas seperti atas sofa ataupun lantai rumah.

Cara pertama, baring terlentang dan tangan disebelah badan. kemudian angkat kaki kanan dan kiri secara selang seli ke atas dan ke bawah secara menegak. Lakukan sebanyak 10 ke 15 kali.

Cara kedua, lakukan gerakan seperti mengayuh basikal. Jumlah yang sama seperti diatas. Jangan memaksa diri, anda mungkin cedera. 

Lakukan setiap pagi dan sebelum tidur. Jika mampu, jangan segan silu nak tambah bilangan ya.

2. Berjalan kaki dan lompat tali.

Aktiviti paling seronok dan memang mudah dilakukan. I like it!.. hehe..

Mudah sahaja perempuan ni, pergi saja ke shopping mall, dia mampu nak tawaf tempat tu berjam2 lamanya. Jika anda tinggal di kawasan rumah yang bertangga, biasakan diri menggunakan tangga berbanding lift.

Namun terpulang kepada anda sendiri, kalau tinggal di tingkat 10, agak2 mampu nak naik tangga? hehe.. Atau mungkin boleh pilih 2 tingkat sahaja menggunakan tangga, selebihnya gunalah lift. Tepuk dada tanyalah hati. 

3. Jaga pemakanan.

Ini benda asas. nak kurus ka, nak apa ka, pemakana memang kena jaga. Sakit mudah datang melalui pemakanan. 

Makan dengan teratur, biar kerap asal sedikit. Selain itu, amalkan makan makanan yang tinggi kadar metabolisme seperti lemon. 

Jangan lupa minum air yang mencukupi. Formula senang:- setiap 25 kg berat minumlah 1 liter air. Lebih sikit tak pa.

4. Elakan tekanan dan atasi tekanan dengan cara sihat.

Apabila seseorang tertekan, mereka lebih cenderung untuk mengambil makanan yang tinggi gula. 

Apa kata, ubah tabiat tersebut, tarik nafas dalam2 dan hembus. Minum air putih dan lakukan senaman yoga jika perlu. Bagi muslim, ambik wudhuk dan solatlah.

Cuba atasi tekanan dengan cara yang lebih sihat. elakkan mengambil makanan yang tinggi gula dan lemak. 

Tips yang mudah untuk mendapatkan punggung yang cantik. Semoga u ols berjaya dengan tips tersebut. Apa yang penting ialah konsisten dan positif. Good Luck!


Try this step that sharing from Kevin Zahri..

Nak upload video ke sini, tapi tak reti nak download video from FB.. Hahahaa... 

I gigih u ols dok wat step ni.. senang ja, boleh baring tu yg best..huwaaawaaa..

Ada 20 step.. try la yg mana mudah utk kita.. Mantaplah montot kita nanti pasni..hehe..


Dapatkan beberapa tip menarik untuk kurangkan inci dan berat anda disini :> Tips Kurus





47 comments:

  1. kena try ni...bontot I memang besar pun..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita pakat2 amalkan..

      Delete
    2. mana mana nk tgk kak sal...

      Delete
    3. eh, ZF komen kat blog titew laaa..hehe

      Delete
  2. tak nak komen...lalala... :-))

    selamat hujung minggu

    ReplyDelete
  3. dah malas nk exersice segala syida cemana ni tapi nk jugak kecilkan punggung haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah laa.. xdapat nak menolong.. huwaaa..

      Delete
  4. Salam. Hee semua org nk seksi punggong kecil, abes punggong besaq saper yg nak uoollss ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi Pakcik Lalat ni hahahaha.. tamo la besaq nak jalan seksa..

      Delete
    2. Ce tgk mak saleh, depa suka montot besaq tau Wak. Pinggang kecik, montot besaq.. kononya ramping laa.. Ntah la, tak semua suka.. depend pada kita.. Perempuan ni, bahagian tu yg senang naik dan susah nak turun.. lelaki lebih ke perut.. hahaa

      Delete
  5. QA !! entri cem ni iols sukaaa sngt nak baca.. tapi nak buat malas..
    so far plank je yang rajin buat.. tu pun sayup nak berdisiplin..
    tapi angkat2 montot ni cem senang gak en..

    naaaaak kecik kan montot.. huwaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun sama CT..klu makan tu boleh2 laa.. bab exercise ni.. adooii, klu setakat buat biasa2 ja senaman mmg susah.. kena disiplin dan workhard sikit.. huhuhuuu

      Delete
    2. malas sgt p cucuk bontot la jd kecik

      Delete
  6. setengah orang tak kisah montot besaq.. katanya seksi.. tapi kalo pakai baju sluaq sangkot kat montot n orang tengok.. dosa jatuh kat kita.. pakai baju kurung labuh pun kadang ada orang yg sngkot kat montot..

    jadi silalah berusaha kecikkan montot.. buat tariah twist mcm dlm citer p ramlee tu pun elok.. pasang je lagu n joget2 lah anda hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu CT.. tak selesa tau.. beli baju pun susah..balik2 menonjol kat montot tu.. huhu

      Delete
  7. mo. 4 tu payah sikit nak elak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aish.. jgn set minda klu tension mesti makan.. klu nak makan manis2 jugak ambik buah kaa.. kan lebih sihat.. yg penting mindset.. goodluck..

      Delete
  8. ok...sy pilih senaman kardio...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, Kak D mesti jenis yg rajin bersenam kan.. hehe

      Delete
    2. x jugak....pilih jerrr...kah kah kah

      Delete
    3. mesti si Dina ni slim kan...

      Delete
    4. Slim tang jari kelingking jer hahahahah

      Delete
    5. senang nk buat KOREK hidung ahahaha

      Delete
  9. cite pasal punggung pulak kah kah kah...mcm2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cerita sal rambut nanti org tuh bosan.. selalu mengadu punggung besar laa..ni kasi tip, apa lagi kecikan lah..hahahaa

      Delete
    2. sape..sape yg mengadu...eheheh...

      Delete
  10. sis JM x nak kecilkan punggung tapi nak punggung FIRM...boleh guna kaedah yg sama tak...x nak punggung yang gendut

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. nanti I cuba kongsikan step nak mantapkan bahagian punggung by Kevin Zahri tu.. sebab dok follow video yg dia share kat FB ritu.. best tau wat sambil nari2.. hehe

      Delete
    2. JM...leh cuba pakai pempers utk elak gendut??? adehhh....cadangan xleh blahhhh....larik sebelum JM kejar.... hahahhahaha

      Delete
    3. pakai pampers?...itu utk org yg asyik terkucil x sempat masuk tandas...ahaha..mmg tak leh pakai tips Deanna ni

      Delete
  11. tapi kan tapi kan..punggung kecik x seksi kan CT kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik sangat memang laa tak seksi.. tak tahu lah kalau JM suka montot besar..HAHAHAA

      Delete
    2. i suka tgk orrraaaaaaaaaaaang bontot BESAR..tapi klau diri sendiri i nak yg montok...tak nk yg leper cam piring tu kih kih kih

      Delete
    3. haha.. tapi I rasa kan JM..org yg sejak azali dah montot besar mmg xleh nak kecik sangat.. tapi klu nak montok dan pejal mmg blh amalkan step exercise tu..hehe

      Delete
    4. aha...kalau begitu kan..Suida perlu tukar tajuk entri nih..Cara untuk dapatkan bontot yang pejal dan montok eheheh

      Delete
  12. leman ada kadar metabolisma yg tinggi ? best je dgr . sis minum air limau kasturi setiap hari ... fungsinya sama je kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. leman erk Sis.. hehe
      Sama ja rasanya.. I pun suka limau dari lemon.. limau free ja dapat, lemon kena beli..mahal..HAHAHA

      Delete
  13. part senaman ni pemalas ni....angan2 taik ayam ja..kata nk exercise tapi petang balik lepak depan tv ja.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buang ka TV tu senang cita..hehe

      Delete
    2. Exercise jugak tu... Exercise mata!

      Delete
  14. Paha saya memang dah kecil kalau buat lagi senama ini alamat badan semakin mengecil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat je.... Biar nampak tulang... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Cara mengecikkan ponggong dengan cepat adalah dengan baring atas jalan raya... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  16. punggung dah ok...hehe
    tang badan aje membesar bagai hulk ni, camne? =)

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...