advertisement

Projek Raya: Tempahan

Dah dekat nak raya ni kan, macam2 persediaan dah yang kita buat. Bab baju raya, biasanya 3-4 bulan sebelum tu lagi dah tempah. Untuk tahun ni lagi, I tak pernah kisah pasal baju raya, tapi sibuk siapkan beberapa pasang baju tempahan saudara mara.

Tak sangka u ols, I yang masih hingus-hingusan ni dalam dunia menjahit, dapat tempahan. tempahan pertama form Miss A (my hosmate), dia nak I jahitkan kurung moden untuk dia. Alhamdulillah baju dah 98% siap.

Macam mana sedara mara boleh tempah tu sebenarnya gini..

Masa kenduri tunang my cousin 3 minggu lepas, depa nampak I pakai dress yang I jahit ni, boleh refer sini

Tiba mak cik I tanya, "beli ke upah?"

I jawab, " tak la, jahit sendiri.." 

Oooo dah pandai jahit.. hah, baju adik2 ni tak p hantar lagi nak jahit, boleh dak buat kat depa sorang sepasang baju macam ni (merujuk kepada dress I tu). 


terpinga2 I u ols.. Tapi last I accept jugak. I dengan jujurnya cakaplah, I tak pandai sangat, nanti kalau tak cantik jangan marah plak nah..

Selamber je dia puji2 baju i pakai tu.. Lawa dah ni, yakinlah Kak Cik leh buat.. 
**Kak Cik panggilan untuk I oleh sedara mara terdekat. 

Alhamdulillah.. rezeki raya kot. Pastu Mak Njang I pun tempah kat anak dia. I buat ni sama2 ngan kakak I. Sebab mesin jahit ada kat kampung, so part pola ngan gunting kain, I buat, jahit I past kat kakak I. 

Dalam masa sebulan lebih ni, we all kena siapkan 8 pasang baju. Mujurlah baju raya anak2 sedara I ngan baju kakak I dah siap awal2.. Excited kakak I nak menjahit.. Hehe..

Kakak I tak belajar pun buat baju, yang ke kelasnya I saja.. Tapi kakak I jenis cepat belajar dan biasa dengan mesin jahit ni.

Dah bertahun dia ambil upah jahit cadar, sarung bantal dan langsir. Tapi bab baju dia tak pandai. N sekarng ni setakat nak buat baju princess bongsu dia (2 tahun), dia dah pandai. Pantang ada kain2 lebih, siaplah dibuat baju buat princess comel dia tu.

Walaupun cuma 8 baju, ianya tetap upahan..mula dengan sedikit, Insyaallah membukit..
(berangan nak membukit)..

Hasilnya nanti I akan kongsikan bila dah siap semuanya, InsyaAllah.....



39 comments:

  1. sis je yg tak teruskan kerja jahit baju sendiri ni . masa habis sekolah dulu je rajin . sekrg dok tunjuk bayar je . pastu potong sana, tambah sini ikut suka hati ... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah..klu beli yg siap asyik nak otter ja..tak puas sana, tak puas sini.. hehe

      Delete
  2. Kak Cik Suida pandai jahit u'ouls!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh.. Malu konon... Baju SS bile nak jahit?

      Delete
    2. alamak!! SS nak baju apa? baju RM xpandai wat...HAHAHAHA

      Delete
    3. SS mtk baju kelawar kan haritu???? hihihi

      Delete
    4. SS raya pakai baju batman... Hi hi hi...

      Delete
  3. boleh terima lagi tak syida tempahan skrg ni hehee tingin lah nak pakai baju yg syida jahit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau utk raya ntah laa.. sebulan sekali je balik kampung.. raya haji boleh kot.. :)

      Delete
  4. Tema baju raya I'ouls tahun ni... PINK & TEKOIS... Mampu? Keh Keh Keh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti comey kan.. hantar gambar nanti tau!..hehe

      Delete
    2. Jay Emm mesti bangga... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. PINK + TERKOIS? Wahhhhhhhhhhhhh....mengancam habis!

      Delete
    4. Habislah saham JM klu SS pakai pink.. hehe

      Delete
  5. upah jahit baju dah mahal sekarang nie...alasannya GST...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bertahun tak upah menjahit.. tak tahu berapa.. Ni pun I tak tahu nak charge berapa..huhu

      Delete
  6. salam ,hee tetiba sy teringt 1 pantun dulu dulu.,
    burung merpati terbangnya tinggi,
    terbang tinggi tinggi hinggap kat aerial tv,
    kalo isteri rajin dan pandai menjahit ni,
    maknanya nnti murah rezeki., hihi2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak keli tepi kuali,
      kalau begitu untunglah I nanti..
      hehe

      Delete
  7. Kakak pun jahit sendiri apa lagi semua anak perempuan kalau nak tempah pengsan Syida.
    Cuma kadang kalau ada yg minat nak beli di luar tu belilah juga... tapi baju raya memang kakak jahit sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. upah pun kadang2 lagi mahal dari kain..

      Delete
  8. uish..jelesnya akak dengan orang pandai jahit ni..all the best Syida!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon pandai jahit.. Jahit mulut... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. thanks.. gigil tangan nak gunting kain org.. risau lebih

      Delete
  9. alaa..ingatkan Suida yang jahit...rupanya tolong gunting pola je kih kih kih...nk menyakat jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju sebelum ni I memang jahit sendiri.. utk tempahan ni xsempat la yang..sebulan sekali je balik..tu pun 2 hari ja.. mana nak sempat pegang mesin jahit pun.. macam2 nak buat..

      Delete
    2. JM pandai jahit... Umah dia ada mesin jahit industri...

      Delete
  10. Baju dress tu nampak cantik sbb Suida yg pakai kan..ce klau sis JM yg pakai...ntah org pandang ke tidak..lain lah SS yg dah turun 5kg..pinggang dah tinggal 25 inci tu sob sob sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik tu subjektif.. cantik orang dgn cara tersendiri.. kita dah cantik pun JM tak kisah macam mana pun.. kecik ke besar ke, kurus ke gemuk ke.. Kalau SS turun 5 kg.. JM turunkan lah 10 Kg..hehe

      Delete
    2. Akak spesies rendang, rasanya klu pakai dress umpama meja bulat yg berjalan huhuhuhu :)

      Delete
    3. kak, adik syida pun rendang..saiz double xl.. syida tgh cuba buatkan dress utk dia.. kain dah siap potong, tggal jahit saja.. I/Allah nanti syida share gambar dia dgn dress tu.

      Delete
    4. Yunkkk oooo yunkkk... SS nk turun berat sebab nak pakai tshirt runingman!

      Delete
  11. Tahniah, Syida! Lepas ni boleh ambil tempahan besar2an pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah,, bertambah side income.. memang nak kumpul duit banyak dlm masa singkat.. ;)

      Delete
  12. wah...tahniah!
    betul tu, once customer dah yakin, mesti repeat order
    pastu semua orang tau, makin banyak plak rezeki pastu
    apapun all the best eye =)

    ReplyDelete
  13. bleh jadi side income banyak tau menjahit ni.. org kita mmg x lari dr pakai baju kurung.. kdg beli siap harga kemain mahal.. jahitan cem longkang.. senang tertetas..

    ps : amek upah lagi ke ? hehehe

    ReplyDelete
  14. nnti leh hntr baju kt suida utk jahit heheheheh....

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...