advertisement

Rezeki kerja bukan pada sijil

Credit to Rahsia Hawa (Facebook)
I like this. very like this. Hehe..
I ingat lagi, 2 tahun lepas, masa I tolak permohonan Degree atas sebab yang tak dapat dielakkan.
Macam2 cemuhan dan kata2 yang sangat mengguris daripada orang sekeliling.
Tapi, masih ada juga yang menyokong atas dasar memahami.

3 bulan lepas, sorang kawan baru habis degree (belum convo lagi).
Tak pernah pun tanya khabar, tak pernah pun mesej apa2 sebelum ni..
Tiba2 call I tanya, ada kerja kosong tak kat office I..

I jawab jelah, memang kebetulan, staff sorang ni nak resign, nak pindah KL.. So, ada lah kerja kosong tu. 
Tapi level Diploma je lah..
Kerani Belian atau omputehnya Purchasing Clerk. 
Itulah kerja mula2 I buat masa kerja sini..

Tahu apa dia cakap?
" Lah, bukan jadi boss hang ka? Aku ada degree wey, tak kan nak kerja level Dip, penat mengaji selama ni. hang tak pa lah memang Level Dip pun"..

Huh? What? Memang dasar mulut *#@&*^%#
Hang rasa hang hebat sangat, nak jadi Boss bagai..

Pengalaman ZERO,
pastu kerja kosong yg ada pun itu ja, 
adoooiii kawan ooiii...
cari pengalaman dulu..jgn gelojoh sangat..
orang bermula dari bawah..
pelan2 lah menapak naik..

Sampai sekarang dok 'tanam anggur"
Dok mengadu kata Interview sana sini tak dapat kerja lagi..
Dok wat ayat sedih tahap bewak kat FB..
 Nak Convo nak bayar yuran tak lepas..

Hah Padan Muka hang..
BELAGAK..

Kalau mintak kerja kat Company yg I kerja ni u ols, mesti dapat..
Sebab masa tu belum buat iklan pun. N Boss I malas nak interview ramai2. 

Yolah kan gaji kecik kat sini..Kerja Dip ja u ols, mana setaraf level DEGREE..

Gitulah pemikiran org BELAGAK..

Tepuk dada tanya lah sakit ke tak.. (macam kenal ja ayat ni..)
Kalau sakit, tepuk kuat lagi bagi benak.. HAHAHAHA..



P/s: Teringat satu nasihat dari seseorang yg baru dikenali.. 
"Belajar untuk ilmu bukan untuk duit" 
Tersentap U ols, memang terkena batang hidung..
Sekarang dah mula sedar. Dah mula berfikir.. 
Sijil semua bukan penentu..Yang penting ilmu dan rezeki Allah itu bukan letak pada sijil..
Wallahua'alam..












30 comments:

  1. asalamualaikum syida :-))

    zman sekarang nie memang perlukan pengalaman....pelajaran no 2...
    tak boleh pilih2 kerja..rebut je peluang yang ada...tol x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu akak.. Syida pernah kerja tak guna apa sijil pun akak..yg penting masa tu nak carik pengalaman..dapat duit seciput pun rasa puas hati..

      Delete
  2. adoila, nasib baik bukan kawan akak, kalau tak memang dah kena sedas.yup, yang penting cari penglaman dulu.kena bermula dari bawah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. terkezut dengar statement tu.. rasa klu depan mata, mau dia ni brainwash cukup2.. malas nak layan, terus I unfollow FB dia..haha

      Delete
    2. Kena enjet enjet semut... Sape sakit naik atas!

      Delete
  3. ok apa kalau dapat kerja tu pon..untuk cari pengalaman..esok lusa jadi la exec..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..
      dah nak kerja bagus sangat, padanlah sampai sekarang dok lepak kat rumah tu.. PT dah hantar surat bayar loan dah..haha

      Delete
  4. Ya Allah, berlagak nya ayat kawan awak tu.,.,

    Zaman sekarang ni, even tanpa sijil, boleh jadi kaya raya & jadi boss kepada yg belajar teruk2...Itu realiti, berniaga lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes I sokong..
      Sijil bukan penentu.. klu sijil gempak pun, otak kosong, blah laa..hehe

      Delete
  5. Maaf kakak kata ayat begitu biasanya hanya pada org bangsa kita tapi tidak pada bangsa asing yg ramai sudah kakak jumpa. Mereka tak kisah kerja apa janji dia mampu buat. Tapi ternyata mereka mudah belajar dan tak malu belajar walau punya education tinggi. Mentality mereka terbuka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangsa kita la ni akak.. I tak sangka..mula ingat melawak.. tapi dia betul maksudkan..

      Delete
  6. adehhh....dia tu xtau kot apa sebenarnyer terjadi kat luar.....orang carik yg berpengalaman...yg reti buat keje.....tapi kalau de degree pon kalau xreti buat keje pon xde gunanya....nak demand gaji smpai ribu2...tp pengalaman xde....

    sy pernah keje gaji sebulan RM1k sebulan....degree....coz nk carik pengalaman....dh de pengalaman....demand la byk mn asalkan company mampu byr.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntahlah.. I masa habis belajar ritu kerja dominos gaji 400 ja dapat..paling banyak 500..dok rumah sewa tau..kat kg I mana ada kerja sangat masa tu.. I kerja sampai 3 bulan jgk sampai dpt kerja lain..

      Delete
  7. SS tak de degree... Sedih kannnsss.. Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  8. hahahaaa ... belajar utk cari ilmu ... itulah hakikat pemikiran org zaman sekarang . teringat my anak buah yg berlagak pandai cuma sbb dia expert bab gadget wpun belum upsr lagi . mak usunya yg dah keluar u ni dok dibuli je memanjang . sudahnya , upsr tang tu gak ... ermmm .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. saja nak membuli mak Usu

      Delete
  9. harap2 saya bukan mcm tu... kerja skrg susah dpt.. kerja ja mana2 dulu... saya pon apply kerja level dip ja ni...level spm pon saya bantai apply gak.. jnji kerja ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF kalau memilih sangat, nganga ja kat rumah tu..haha

      Delete
  10. zaman sekarang org belajar cari ilmu DUNIA..berapa perCENT je belajar cari ILMU Akhirat huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila ostazah Jay Emm berbicara...

      Delete
    2. ostajah kekadang jadi 'hantu' heee

      Delete
  11. rezeki ada dimana-mana kalau ada degree tidak berusaha tak ada kerja juga. kalau tak ada degree tak berusaha pun sama tidak ada keja....

    ReplyDelete
  12. pesal memilih sgt kawan tu...dia rasa besar sgt ke DEGREE yg dia pegang tu...klaau memilih nk keje ikut kelulusan..tunggu lah......menganggur lah ko..memilih kan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah..maybe rasa BAGUS sangat kot.. atau saja nak panaskan hati I

      Delete
  13. Duit bukan segala galanya... tapi... Segala galanya perlukan duit!

    ReplyDelete
  14. hehe...samalah kita diploma aje =)
    penah interview orang, xde pengalaman, baru graduated minta 2500
    cakap omputih pun tak reti, blagak bkn main
    asal ada degree aje, nak mtak gaji beso terus
    tengok bidanglah dik non wei...aduss...pening orang camni

    tapi kalau akaklah ada kwan cam ko tu QA, makan penampo siam dah! =)

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...