advertisement

BADAK BERENDAM

Badak berendam, credit google
Sebelum nak celoteh panjang nak tanya lah, ok ke tak gambar besar tu? kang ada yang komen cam gini 
"Buat posting... Gambo tuu kasi beso ye sayangggggg! Gambo kecikkkk! kedekotttt!"
HAhahaaaaaa..

U ols pernah makan badak berendam? Bukan makan BADAK. Kang ada plak yang tak berapa 'cerdik' ingat makan badak. Hehe..


Tu haaa, macam gambar kat atas tu. Lapar plak petang2 ni. Teringat kat badak berendam indah dalam kuah santan. hehe..



Pernah buat sekali tu masa tahun lepas ngan mak ngah I. Masa tu buat ramai-ramai bestlah gentel2 si badak( yang hijau tu, dalam ada inti kelapa gula melaka) tu. 


Yang lambatnya u ols gentel2 badak tu la.. Buat kuah sonang ja.. Bila tengok resepinya tak susah pun. Cuma renyah sikit nak gentel inti tu. 


I kalau ajak mak I buat ni, mau dia buat ayat camni kang "Anaku sayang, apakata hang buat, nanti mak tolong buat kuah aja".. Hahahaa.. Mak I pun kurang rajin nak gentel inti..hehe..



Kat area2 sini, tak dak yang jual.Kalau dapat semangkuk pun dah ok. Bukan nak makan banyak pun.. Rosak diet kalau makan banyak..Heeeee

Meh nak kongsikan resepi, resepi ni I ambik dari blog Azie Kitchen.

Badak Berendam
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan ( dlm 20 biji )

Bahan Doh:2 cawan tepung pulut11/2 cawan perahan air daun pandan1/2 sudu kecil garam
Cara cara:Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.

Bahan Inti:2 cawan kelapa parut muda1 cawan gula merah1 helai daun pandanGula pasir, jika suka

Cara cara:Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.
Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

Bahan Kuah:2 1/2 cawan santan2 sudu besar tepung beras1/2 sudu kecil garam3 helai daun pandanSedikit gula - jika suka (opsyenal)

Cara-caraCampur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.

Kalau u ols nak tahu cara2 membuat dengan gambar, bolehlah terjah kat tuan share resepi tu ye..I tak tahu bilanya nak buat.. Saja petang2 ni tiba2 teringin nak makan badak berendam ni..


**Tertanya-tanya sebenarnya, ini kuih ke bubur? Kak Noor jawab sat kalau singgah kat entry ni..hehe..



30 comments:

  1. Aduhai kejam sungguh..minta semangkuk shida :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu I buat ye, nanti I pos gambar semangkuk..haha

      Delete
  2. Gambarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr takkkkkkk cukuppppppp besooooooooooooooooooo! Besoooooooooooooooooookan lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
    * Padan muka kena jerit.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yannnnggggggggggggg nak besaaaauuuuuuu mana lagiiii yaangggg ooooiiii

      Delete
    2. besauuuuu leerrrr! sebesau muka suratttt!

      Delete
    3. dah la..I tau u rabun.. haha.. tak cukup besar lagi ke yang

      Delete
    4. Letak laa original size! Haishhhhh!

      Delete
  3. Kuih tu dah hijauuuuuu... Dah sedapppp... Dah pekattttt... Tapi... Kenapa pulakkkk BADAK yang dapat nama??????????? Bukan ke patut SUIDA BERENDAM????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantikan kalau I buat, I letak inti tu warna birruuuu, n i kasi nama
      "Kan Nam Berendam".. Amacam??

      Delete
    2. sekarang ni kalu u letak PINK pon i redha! kah kah kah...

      Delete
    3. hahaa,, Hilang selera nak makan...hahahaaha

      Delete
    4. Ohh nooo...pink? Really?? SS..sila macho plssss....hahhaha

      Delete
    5. ratu PINK dah datang....hari ni datang keje ngan baju PINK uolsss

      Delete
  4. rajin buat badakkk ni mmg kecik lagi beso boleh letak gambar lain kali eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak buat pun kak noor.. teringin ja..klu ada geng syok la buat..setakat sorang, malas lah..

      Delete
  5. Replies
    1. kan..layan ja kalau makan petang2 sambil teguk teh o panas..

      Delete
  6. sedappppppnya! nak satu mangkuk tingkat, syida!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. satu magkuk tingkat terus..
      ntah bila nak buat tu.. meh la penang, nanti I rajinlah nak gentel 'badak' tu..hehe

      Delete
  7. saya x pernah makan badak berendam. apatah lagi nak buat. tapi nampak macam sedap >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala2 bubur biasa ja..tak pernah nampak org jual lagi la setakat ni..

      Delete
    2. Sy pon xpernah...tp mcm nk carik laaa...sbb mcm kuih melaka...sy suka mkn kuih melaka hehehh

      Delete
  8. oh , ini rupanya nama badak berendam ... saya cuma tahu buat dan makan je ... heheheee

    ReplyDelete
  9. Ok..mana badaknyeee?? Saje carik pasal kan..hahahaahha

    ReplyDelete
  10. kenapa BADAK BERENDAM...kat mana badak nye tak nampak pun

    ReplyDelete
  11. apa ni gentel2....sis JM rasa semacam je bila baca ahahaha

    ReplyDelete
  12. kalau sis JM buat ikut resipi ni nk letak nama lain..resipi gajah berendam..boleh?

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...