advertisement

Luncheon Company

For the first time I nak review tempat makan. I ni bukanlah jenis makan luar sangat. Nak try sana try sini tu memang tak lah. 

Walaupun orang selalu cakap yang Penang ni antara syurga makanan, tapi tu lah I tak dak lah jenis yang teruja sangat nak try. Mungkin sebab member rapat tak dak kat sini. Banyak dah p dok sebelah selatan nun.. Semua org keluar jauh2, I ja setia kot utara ni. Hehe..

Sabtu lepas Company I buat makan2. Selepas servey tempat sana sini, last2 we all just makan dekat2 ja. Kat mana? baca sampai habis.. :D

Ni lah menu yang we all order (boss yang order sebenarnya..) I pun tak ingat nama-nama menu yang 'gah' sangat namanya.. Haha.. 

Yang kuah kuning2 tu sedap, masak lemak.. Tapi kan.. Ikan tu sikit sangat.. Tak sempat nak feeling2 dah habis..hehe.. 

Yang sebelah tu ikan goreng kembang (bantai aja namanya)..Haha.. Dia orang belah ikan tu
jadi kembang. Yang ni sedap gak.

 Ada 2 sos, satu macam sambal tumis, satu macam sambal belacan sikit. I suka sambal yang dok nampak tu, spicy sikit. Yang satu lagi merah ang-ang, tapi tak pedas.. Fair lah, sebab tak semua makan pedas.

Tak sempat nak ambik gambar masa baru sampai, cepat ja dorang ni rembat. Masa ambik gambar ni pun, tengah nak pusing table. 


Yang ni otak-otak katanya. Bagi I rasa dia so..so ja.. I pernah makan lagi sedap pada ni. Kira boleh lah kan.. 


Tom Yam pun sedap u ols. Kuah nya yang pekat dan isi yang segar. Tom yam ni ada udang ja. tak da gambar sebab dah hidang siap2 dalam mangkuk kecik. Pastu lupa nak ambik gambar dalam bekas kecik tu.  

Lagi satu menu yang simple ialah ayam goreng yang dibalut dengan daun pandan. Yang ni pun tak sempat nak ambik gambar. dah habis diterkam. 

Siap kena perli u ols, "ambiklah gambar, u dapat gambar we all masuk mulut..Nanti habis padan muka". 

Cepat ja habis. Sebab ayam ni antara menu awal yang dihidang. Masing2 dah lapar, dengan nasi yang wangi.. Semua tak menyabar.. Siap ja hidang, pakat serbu terus. I pun sama u ols.. Kang lambat2, ti habis..Haha..





Ni pinggan I la ni.. Saja ambik kepala ikan masak lemak tu. Hehe.. Dok korek2 isi yang masih berbaki.. 

Dah habis makan. We all rest sat 5 minit, sambil berposing sana sini.. Yang lelaki ni biasalah sedut asap dulu.. Haiyaaaaa...

Menu last mestilah dessert. Yang bawah ni, katanya pulut mangga. Mula2 tu I macam tak selera ja nak try. Tapi, bila fikir rugilah tak try, at lez ambik sedikit. 

Pulut yang manis dengan mangga yang lemak2 manis memang tak boleh lah nak makan banyak. muak. Tapi dari segi rasa for me ok lah..

 Memang tak habis lah makan, masing2 dah kenyang.. Hehe..





Dessert kedua.. Apa namanya Yum with coconut milk.. Tak silap itulah nama nya.. 

Kalau yang ni I nak bagitau, tak try pun tak pa u ols. Rasa dia yang memang tak best. I makan tak habis pun. 

Yang merah2 tu, macam sagu yum.. Dia bukan lembut, tapi crunchy gitu. Tapi memang tak best lah citanya. 

Ada dessert lain yang nampak best, tapi kena tunggu lama. Kata pelayan situ, kalau nak, kena order at lez 4 hour. Alaaa... We all last minute je decide nak makan situ. Maka tak dapatlah nak try dessert yang lain..

Yang lain2 dessert tu mostly aiskrim ja. tak yah lah setakat nak makan ais krim, we all leh try tempat lain. Hehe


Gambar makan aja lah u ols. Sebab I malas nak mintak izin ngan dorang nak letak gambar dalam blog I ni(nanti kantoi I ada blog), so tak dak lah gambar we all.

U ols perasan tak, tak ada air kan..Hehe.. memang I saja malas nak ambik gambar air. 

For my suggestion, u ols try lah coconut blended kat situ, sedap.rasanya lemak2 manis.. Hehe. Biasanya kalau nak makan heavy2 ni kita mesti pilih air yang biasa je kan.

I sendiri pun pilih lemon tea je u ols.. ada lemon, wat habuan detoks. hehe

Semua yang makan hari tu 10 orang. 3 orang tak ada. Sebab dah tertangguh 3 minggu we all decide proceed jugak tanpa 3 orang tu. Tak pa, nanti mintak company wat lagi. Hehe..




Eh, camna sangkut gambar ni?..

Saja buat2 tanya kan..Haha.. Ini bukan sebab internet atau apa, ini memang saja gambar macam ni..

Seni kan u ols? (seni sangat..) hahaha...

Yang ambik gambar ni tertekan sebelum we all ready.Hehe.. So ginilah hasilnya.. candid!.. haha


Nak tahu tak kat mana we all makan?

Ni haaa..


Nampak tak alamat?

Sapa tak nampak pendek umur..Hehe..

We all makan kat Autocity, Juru.. Location ni lah paling dekat dengan office. Atas permintaan foreign workers, we all decide pilih restoren ni ja yang paling dekat. 

Plan asal nak makan kat pulau, tapi sian plak kat dorang yang tak dak transport, so we all makan yang dekat2 ja.

U ols, nak tahu berapa jumlah we all makan?

I guest dalam RM600++ untuk 10 orang. Bill, boss tak pass lagi untuk claim, so i donno lah berapa. Hehe..

Ok lah u ols, setakat servey hotel kat pulau tu, paling busuk pun RM80/head something. 

Semua makan pun kenyang ja. Siap tambah2 lagi dorang ni. 

Kalau u ols memang tak dak pilihan sangat, boleh aja nak try restoren ni. Restoren thai. Menu semua agak spicy laa.. 

Kalau datang sini, jangan lupa try Tom Yam dia, I rasa Tom Yam dia sedap. 



Location restoren:
1808-1809, Jalan Perusahaa Autocity, 
North-South Highway, Juru Interchange,
13600 Perai, Penang.
Tel: 04-502 1969
H/P: 012-475 2575

P/s: Maaf lah ye, gambar semua blur2.. I memang tak pandai sangat nak ambik gambar plus tangan ketar2. Memang kalut je snap gambar..Lambat2 nanti adalah masuk tangan orang plak.

I malas nak publish sini tanpa mintak izin..Tak best plak kan.. nanti mana tahu kalau ada yang tak suka. 



26 comments:

  1. Replies
    1. mestilah.. rugi tau kalau tak habis.. :D

      Delete
    2. Memang licin hingga menjilat pinggan ni ;)

      Delete
  2. okay, dessert dia melampau punya sedap! hahahaha...macam nak buat dessert je petang neh...lambat plak gaji :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. which one dessert u suka..pulut mangga.. biasa pulut kita putih kan.. ni dah macam dah hancur

      Delete
  3. Salam. Hee tak semua lelaki suka isap asap pas mamam uools., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh, I tak mention pun semua kan wak.. I bagitau lelaki2 kat office I ni haa..

      Delete
    2. Wak x suka isap asap sbb Wak isap benda lain...ahahahaha..Wak suka isap curut tak?

      Delete
    3. silap tu cik JM yg jeliter, wak sukak nyonyot ., harhar2

      Delete
    4. tu kena tanye tengku SS ., kihkih2

      Delete
    5. tengku?
      macam2 gelaran 'mak cik' tu erk..
      hehe

      Delete
    6. tu blom tenok ic tengku SS lagi., matcham2 pangkatts ., harhar2 larikks

      Delete
    7. Aiikkk..wak penah tengok IC SS kerr..

      Delete
    8. 'tenok' ye Wak...ahahah sian SS

      Delete
    9. wak gurau2 jak, jgnla mare ;p huhu2

      Delete
  4. 10 orang makan...1 meja je? mmg lah berebut kan...mana cukup..kalau sis JM lebi suka buffet..boleh ambil sesuka hati..x de lah berebut mcm tu rasa x puas...biasalah i ni kan semua nk yg 'puas2' je

    ReplyDelete
    Replies
    1. plan awal memang nak ambik buffet.. tapi foreigner ni banyak songeh.. sampai I dah malas nk wat.. Last boss cakap kita makan dekat2 aja lah.. so situ lah pilihannya..
      I book 2 table, tapi sebab bukan semua yg datang, so boss decide 1 table jelah erk.. next time kita wat lain.. huhu..

      Delete
  5. igtkan mata yang kabur...gigih laa amik spek nak tgk gmbr....pon kabur jugak....igt mata dah makin rabun...rupanya mmg gmbr yg xclear....adehhhhh.....hahhaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah ini bukan salah mata, ini salah Suida! :D

      Delete
  6. teringin lak tgk yg kuah kuning tuhhhh....lapar bila tgk time xmkn lagi adehhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. apsal lambat makan.. p makan..nanti msuk angin..kembang habis badan..haha

      Delete
  7. Makan besar! Makan besar! Syoknya dia....akak pulak yang terasa lapar nih :)

    ReplyDelete
  8. mak ai ...betul2 lapar tu ... licin !

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...