advertisement

Rawatan Tradisional Ketika Demam, Selsema dan Batuk



Cuaca pagi sejuk ja, air cond yang dipasang pun set suhu 28 deg. Tak pernah-pernah laa nak set air cond suhu macam tu. 

Dengan keadaan cuaca sekarang ni, ramai yang mula nak demam. Tapi, alhamdulillah badan ni masih mampu bertahan dengan serangan-serangan virus demam. 

Sekarang ni rasa antibodi badan semakin baik, rasanya dah hampir setahun tak demam. Tanda-tanda nak demam tu kerap, tapi mesti tak jadi. Syukur sangat.. Kalau tak orang lain belum demam, I demam dulu lagi haa.. Biasanya I lah yang sebarkan virus kat orang sekeliling. hahaha..

Colleagues sorang-sorang dah ambik cuti sebab demam. Adik I yang stay ngan I pun demam, selsema, dan batuk sampai bengkak anak tekak dia. Semalam batuk2 keluar darah. Sian dia...

Pada peringkat awal demam, seeloknya kita cuba kuatkan antibodi badan kita. Elakan dulu ke klinik. Sebab pada I, selagi boleh elak, elak ajalah.. 


I jarang demam panas yang melampau, jadi I sendiri tak pernah guna apa2 kaedah traditional untuk kurangkan. Cuma, kerap mandi dan amalkan minum air banyak dan jelum kepala dengan air asam. 

Ada yang pernah kongsikan, amalkan minum air barli, atau air kembang semangkuk atau jugak amalkan minum air asam untuk sejukan badan.

Jikalau selsema pula, boleh amalkan makan bawang putih yang dibakar terlebih dahulu. Ok2, mesti ada yang cakap, "tak lalu lah nak makan". 

Bawang putih memang terbukti antioksidan atau antibiotik semulajadi yang baik. Kalau nak cairkan kahak, boleh cuba kaedah ini, 

didihkan air, letak beberapa ulas bawang putih yang diketik dahulu, wap kan dekat muka. Bungkus kepala dengan tuala, supaya ruang lebih terhad, sedut wap dalam2. Amalkan sebelum tidur ni bagus membantu penafasan yang lebih baik ketika tidur.

Selain wap dengan bawang putih, cara ini juga selain untuk mengurangkan kahak ia juga boleh membantu kurangkan demam dan selsema, bakar beberapa ulas bawang putih, ketik2 biar pecah sedikit, campur dengan minyak zaitun dan sapu pada dada dan tapak kaki. Boleh juga ditambah lada hitam.

Selain tu, kalau batuk,boleh juga amalkan makan lemon yang dicampur madu. Tapi I kan, jarang nak beli lemon, suka lagi makan limau nipis atau limau kasturi dari lemon. Atau boleh sahaja minum madu tanpa campuran apa2 pun. 

Jangan lupa minum air putih banyak ye -_<

P/s: Petua yang dikongsikan lebih kepada amalan sendiri. Jika anda petua2 lain yang u ols sudi kongsikan di ruang komen. I akan edit dalam entry ni nanti,. Semoga bermanfaat kepada semua.. 


>>>Sharing tips dari yang lain2, thanks ye:-


" Farrah MF3 June 2015 at 12:15
Akak memang akan sentiasa ada stok madu, lemon & halia kalau kat rumah. Elok untuk batuk dan gatal tekak. Then, kalau selesema, akak pakai vicks kat tapak kaki masa tido & pakai stoking tebal :) "



mak akak selalu bubuh bawang putih dlm nasi yg hampir masak, bila nasi masak, bawang putih akan jd gebu..makan dgn nasi...

akak pun kalau boleh elak gi klinik, cuba rawatan tradisional dulu, kalau gi klinik pun, just utk ambik MC, ubat2 yd diberi jarang makan, cuma ambik VitC.."


Qaseh Vee4 June 2015 at 22:49
sis dah berthn tak demam . alhamdulillah ... klu batuk / sakit tekak , sis cuma makan asam jawa . mkn ngalahkan org ngidam . masam ? ok je ... heheheee "




25 comments:

  1. JOM JOIN SEGMEN SAYA 'FREE MOVIE TICKET BY REDBELLAS'

    http://faridaredbellas.blogspot.com/2015/06/free-movie-ticket-giveaway-by-redbellas.html

    ReplyDelete
  2. Akak memang akan sentiasa ada stok madu, lemon & halia kalau kat rumah. Elok untuk batuk dan gatal tekak. Then, kalau selesema, akak pakai vicks kat tapak kaki masa tido & pakai stoking tebal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice share.. nanti I edit akak punya tips ok ;-)

      Delete
  3. sy suka madu n lemon...memang melegakan...dengan cra semulajadi hihihi

    ReplyDelete
  4. saya juga jarang demam
    tapi tips yang disebutkan di atas memang tips rawatan alternatif yang biasa dengar

    ReplyDelete
  5. mak akak selalu bubuh bawang putih dlm nasi yg hampir masak, bila nasi masak, bawang putih akan jd gebu..makan dgn nasi...

    akak pun kalau boleh elak gi klinik, cuba rawatan tradisional dulu, kalau gi klinik pun, just utk ambik MC, ubat2 yd diberi jarang makan, cuma ambik VitC..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawang hilang bau x? ooh nice sharing ni.. nanti leh apply..

      Delete
  6. X suke demam... Kalu demam... Satu keje x jalan... Nk membuta je spjg ari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. pastu nak makan, mandi pun malas.. ;-)

      Delete
  7. sis dah berthn tak demam . alhamdulillah ... klu batuk / sakit tekak , sis cuma makan asam jawa . mkn ngalahkan org ngidam . masam ? ok je ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bertahun tu tak demam.. kita klu xmau sakit senang ja, kena jaga betul2 lah kesihatan kan.. :-)

      Delete
  8. bawang putih mmg betul..mak da buat masa kecik2

    ReplyDelete
  9. Suida..ada tak tips untuk hilangkan bengkak di kaki selepas turun dari mendaki ni...dah sapu minyak tapi x surut....huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa siannya my dear sweet finger ni..
      I ada dengar org cakap rendam dgn air garam.. tapi garam apa xpasti.. JM try tip kak Vee share baru2 ni. nah link entry

      http://harumankasehvee.blogspot.com/2013/02/tips-rehatkan-kaki-yang-letih.html

      Delete
    2. klu bengkak yg teruk sampai susah nak jalan, dapatkan nasihat doktor ye JM.. klu bengkak biasa sebab letih2 memanjat, maybe boleh apply cara kak vee tu..

      Delete
    3. Thank Suida...nanti nk try baca kat link tu...kaki bengkak sampai x muat nk sarung kasut...x boleh pakai kasut bertutup kerana ibu jari sakit sangat..huhuh...menyeksakan badan tul

      Delete
    4. Pengalaman mmg priceless JM.. Mula2 U semangat nak tawan gunung.. Bila dah turun semangat lah lagi.. Nanti sakit2 pun cepat je hilang..
      lagi satu kan JM, Muscle ngan urat saraf u mmbengkak kan, U amalkan makan makanan tggi magnesium (yg ni leh google k), atau senangnya minum susu.. jgn lupa minum air banyak ye JM..
      Masa baring tu, angkat kaki ke atas sekerap yg boleh, tapi jgn paksa sangat, sebab kaki sakit.. beban turun ke kaki, bagi balance balik, angkat kaki ke atas..
      *tips yg diamal masa sekolah dlu2 aktif bersukan.. kaki dah macam kayu balak membengkak..harap berkesan kat JM.. ;)

      Delete
    5. Wah...untung dapat kenal Suida...dapat tips kesihatan lagi..okey2...balik nanti nk try buat...minum susu dan air kosong serta makanan tinggi magnesium..okey..noted..

      Delete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...