advertisement

Lesu ketika puasa? Anda patut cuba ni

Dah seminggu kita mengambut Ramadan dan berpuasa. Mungkin ada yang belum cukup pun seminggu puasa atas sebab-sebab tertentu. Yang mana tengah uzur dan wajib berbuka puasa tu tak pa, lain cerita. 

Puasa sebabkan U ols lesu. Nak buat apa kerja pun dah tak larat. Kalau awal-awal puasa mungkin badan masih bertenaga. Ni dah masuk seminggu mulalah badan tu rasa letih semacam. Ditambah pulak rasa nak demam, dengan cuaca yang panas dan kering ni.

Badan yang kurang bertenaga adalah disebabkan kurang mengambil nutrisi yang sihat. Kadang-kadang sahur pun malas nak makan. Tak selera lah nak makan awal-awal pagi kan. 

Tak pa U ols, meh nak bagitau u ols ni, ambil suplemen untuk menambahkan tenaga dan memberi kecergasan sepanjang berpuasa. Banyak je pilihan ynag U ols boleh buat dan ambil, tapi mari I kongsikan 3 suplemen ni je ye. 


Minuman protein iaitu ESP dan Meal Shake. Kalau ESP kanak-kanak 12 tahun tidak digalakkan, manakala Meal Shake boleh diambil oleh kanak-kanak seawal 1 tahun. Namun, jumlah pengambilan adalah berbeza mengikut tahap umur (sila dapatkan konsultasi lengkap dari SID).

ESP memang terkenal sebagai minuman protein yang hampir lengkap kesemua nutrisi, begitu jugak meal shake. Untuk anak-anak U ols yang baru belajar puasa memang dishorkan. Insyaallah mereka akan mendapatkan nutrisi yang lengkap ketika bersahur dengan meal shake. 

Selain protein sebagai sumber tenaga segera yang tahan lama, minuman isotonik, iaitu Performance drink (PD). PD membantu mengekalkan bendalir dalam badan supaya kita tidak dehidrate ketika berpuasa. Tambahan pula, untuk U ols yang selalu kerja luar. Berperisa orange (rasa macam minum jus oren).



Senarai harga:
ESP-RM150.00
PD-RM82.50
Mealshake-RM113.75

Kurang berselera nak makan nasi atau makanan lain ketika sahur? 

Jangan pula disebabkan kurang berselera, kita nak skip sahur. Rugi lah nak ambik berkat sahur yang sangat digalakkan ketika berpuasa. Bangun sepertiga malam tu kan bagus. Sebab skip sahur tu yang badan jadi tambah lesu dan kurang bertenaga. 

ESP, Meal Shake dan PD ni senang sangat nak sediakan. Tinggal shake kan aja dengan air sejuk, boleh terus diminum. Sedap je rasa. Boleh gabung kesemuanya sekali (kalau ada ketiga-tiganya). 

Jom terjah resepi milkshake kat sini untuk sahur nanti. U ols boleh pelbagaikan buah yang U ols suka. Sebagai contoh boleh gantikan dengan kurma. Hah letak 5 biji kurma, insyaallah jumlah tu bersamaan dengan 1 pinggan nasi lengkap dengan lauk. Tambah pula ditambah sekali minuman protein penuh nutrisi ni. Selamat mencuba ye U ols.

ESP, Meal Shake dan PD sesuai untuk ibu-ibu hamil, berpantang dan menyusu, jugak sesuai untuk pengidap kencing manis.  

Akhir kalam, selamat berpuasa dan bersemangat ketika puasa. 

Ramadan 8.


20 comments:

  1. SS dah tiga hari tak puasa sebab tak sihat... Sob Sob Sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar yang.. puasa boleh ganti pas ni.. I pun baru je start puasa ni.. haha

      Delete
    2. minum jus kurma ss . ujian ramadhan tu . semoga cepat sembuh dan dipermudahkan ... aaaamin .

      Delete
    3. semoga SS cepat sembuh ye..

      Delete
  2. akak tak reto makan benda macam ni..:-))

    semoga ss cepat sembuh..amin...take care ss n syida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je nak makan akak.. apa yg xretinya.. hehe..
      TQ akak..semoga akak pun sihat2 selalu

      Delete
  3. nak kena cari jugak suplemen ni syida macam besttt ja kan

    eh SS tak sihat ke syiannnnnnnnn ke sakit pasal tuttttttttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg tutttttttt nyer Kak Noor.. haha..

      Delete
  4. blh juga minum jus kurma . insha Allah bertenaga sepanjang hari ...

    ReplyDelete
  5. ramai org ckp produk ni bagus.. nak cuba la

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah.. Insyaallah tak menyesal.. klu nak beli ngan I pun boleh.. :)

      Delete
    2. kenalah bagi best price..hihi

      Delete
  6. alhamdulillah...puasa tahun ni sy cergas membesar bagai johan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis memang selalu pun kan membesar bagai johan.. ahahhaaa

      Delete
  7. selalu dengar orang cite, tapi belum penah cuba
    takut nak ambil satu hal =)
    nanti confirmkan dengan doktor dulu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm kes Sis, better dapatkan nasihat doktor.. sebab ada yg xleh ambik iron atau susu kan..

      Delete
  8. Sedap tak ketiga tiga supplement ni. Kena cuba lah cam ni. Ehh sesuai tuk orang laki sado tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap.. ESP ni rasa soya.. Klu Mealshake ni susu, boleh bagi cik puteri..PD rasa oren.. Boleh aish hat sado ka xsado ka.. ESP ngan Mealshake ni kaya protein.. sesuai sangat

      Delete
  9. alhamdulillah....x de lah lesu lagi

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...