advertisement

KIRA KALORI DALAM MAKANAN

Assalamualaikum...

Semalam kena "basuh" hati dan perasaan dengan orang hebat kat keliling ai.. Hari ni bangun pagi dengan cerianya..hehe.. 

Mula kan hari ini lebih baik dari semalam..

Semalam i ada share cara nak kira kalori kita kan. So, hari ni ai sambung lagi tentang kalori. Dah kira kalori yang kita perlukan, mesti lah kita nak tahu juga kan kalori setiap makanan bekalkan. 

For your information, ai sekarang tengah diet (bukan tak makan tau!). Untuk apa nak diet? mestilah untuk kesihatan wokey! Jadi ai nak betul-betul makan ikut jumlah kalori yang betul, tak nak lebih. Naik 100 gram pun ai rasa susah hati, inikan plak kalau sekilo, 10 kilo..

My target, nak lost 5 kg dalam 2 bulan ni..Kenapa 5 kg ja? cukup lah tu 5 ..nanti kalau kurus sangat tak best plak. Hehe..


Berbalik kepada asal, kalori ialah pengukuran nilai tenaga dalam makanan. Setiap makanan mempunyai nilai kalori yang berbeza. Kandungan kalori bergantung kepada kandungan karbohidrat, protein dan lemak.

Cara pengiraan kalori:-
1 g karbohidrat =  4 kalori
1 g protein = 4 kalori
1 g lemak = 9 kalori



Pagi tadi ai breakfast dengan roti gardenia (inti bilis), dengan segelas air bergula. 

Kat sini pun dah ada dalam 200++ kalori. Tengah hari leh ambik dalam 400-500 kalori pun dah cukup rasanya, baki simpan petang skit and malam makan ringan-ringan ja. Average dalam sehari i kena ambik 800-1000 kalori sahaja, ai kurang aktif, yelah keja dalam office ja.

Mari kita tengok jumlah tenaga yang diperlukan untuk menghapuskan kalori tersebut.


Untuk keterangan lanjut pasal kalori ni, u ols boleh baca kat sini http://www.moh.gov.my/images/gallery/publications/makan/Panduan_Penyajian.pdf

Credit sikit kat Dr Zubaidi atas sharingnya tentang kalori ni. Sedikit sebanyak ai yang kongsikan kat sini, semoga dapat manfaat buat u ols..




38 comments:

  1. baru mkn nasi goreng perlu lari 5 1/2 km? kalau mkn sebiji je nasi goreng tu agak2nya x perlu lari lah kan..hoyee!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik makan BERAS aje Jay Emm! Keh keh keh....

      Delete
    2. ahahaahha...itu dh mcm ayam!

      Delete
    3. makan angin jela sis JM :p

      Delete
    4. makan angin nanti kembung perut la, arz :)

      Delete
  2. nampaknya tak boleh mkn malam sbb x de nya nk buat aktiviti yg di sarankan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba Jay Emm fikir logik... Waktu kite berbuka puasa tu bukan ke waktu malam?

      Delete
    2. Jangan abaikan makan malam ye yunk... Nanti cepat tua... Bukan SS yg kata tapi ni mmg petua...

      Delete
    3. haha.. Kak JM ku sayang.. makanlah yg rendah kalori.. jgn bantai nasi 5 pinggan malam2.. makan sebelum isyak seeloknya..

      SS: camna cepat tua tu?

      Delete
    4. Cara diet nabi... Jangan tinggalkan makan malam... Nanti dimamah usia..
      * Ostazah SS..

      Delete
    5. patut saya nampak muda dan berseri seri selalu amal makan nasi kandar tengah malam

      Delete
    6. hahaha.. abam arz, IYE KERRR??

      Delete
    7. Adoyaiii, statement aRz dan nasi kandar tu buat akak gelak besar tengah2 malam!

      Delete
  3. kalau sis JM nk kurus senang je...pegi bercuti ke Seoul or Puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik puasa 365 hari aje Jay Emm...

      Delete
    2. kurus melidi lah dan kurang zat nanti :-)

      Delete
    3. Pergi bercuti.. huntunglah dia dpat p kurus kat Koya..haha..

      Gigihlah nak puasa 365 hari.. org tu puasa 2 hari cam hapa dah..hahahaa

      Delete
    4. baru azan Zohor dah tunggu azan Mahgrib ek

      Delete
  4. Replies
    1. kak Nam ke yg 'basuh' hati tu..dia guna sabun DAIA?

      Delete
    2. mana ada.. dengan kasih sayang tau

      Delete
    3. huwwaa...jeleZzZZZ...sambil main2 bucu tudung

      Delete
    4. nanti kita berkasih syg dua plak k..(jeling SS)..hehe

      Delete
  5. mudah lafi kira lori kat jalan dari kira kalori

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah kira lori kat jalan.. hurm selamat mengira ye abam arz..haha

      Delete
  6. Replies
    1. Jom.. atkin i cuma 2 hari..lepas tu lariiii...hahaaaa..

      Delete
  7. kat hq KKM ni...cafe dia mmg dh tulis siap2 kalori kt semua lauk-pauk yg disediakan....tp haramm x tgk...yg kari jugak yg dilihat nye dulu....adehhh....hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah , yg sedap ditekak kita pilih dlu..hehe

      Delete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...