advertisement

KELEBIHAN AL-KURSI


Hafal tak ayat ni? Kalau belum, mulakan menghafal dan mengamalkan sekarang. Begitu besar fadilat sepotong ayat ini.

 

"Allah tiada Tuhan melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus makhluk Nya,tidak mengantuk dan tidak tidur.Kepunyaan Nya apa yang ada di langitdan di bumi.Siapakah yang dapat memberi syafaat disisi Allah tanpa izin Nya?Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikendaki Nya.Kursi Allah meliputi langit dan bumi.Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan allahMaha Tinggi lagi Maha Besar." 
Surah Al-Baqarah, ayat 255Kelebihan ayat Kursi>>Dari Hasan bin Ali ia berkata : Telah bersabda Rasulullah s.a.w : Sesiapa yang membaca ayat kursi di akhir setiap solat fardhu ia berada dalam perlindungan Allah sehingga solat yang lain.

>>Abu Hurairah mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :Di dalam surah al-Baqarah  ada satu ayat yang menjadi yang menjadi kepala kepada semua ayat-ayat al-Quran ,tidak dibaca ayat itu di dalam rumah yang ada syaitan di dalamnya melainkan ia keluar daripada rumah itu iaitu ayat Kursi.

>>Pada suatu hari Saidina 'Umar al-Khattab keluar melihat orang -orang sedang duduk berkumpul ,maka ia bertanya ,"Siapakah di antara kamu yang dapat menerangkan ayat apakah yang terbesar  dalam al-Quran?"Ibn Mas'ud menjawab ,"Anda telah mendapatkan orang yang mengetahuinya , saya telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Ayat terbesar dalam al-Quran ialah (permulaan ayat kursi hingga akhir)"   (Hadis Diriwayat Marduyah)

>>Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud :"Bahawa ayat Kursi ini ialah penghulu ayat-ayat al-Quran dan sesiapa yang mengamalkannya akan terpeliharaah ia daripada bala bencana dan daripada gangguan syaitan serta mendapat pahala yang besar".     (riwayat Bukhari dan  Muslim)


>>Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dan keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

>>Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

>>Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.

>>Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka insyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.

>>Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

>>Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dan melapangkan fikiranya, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

>>Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.

>>Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

>>Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran dengan isyarat nafas sambil membaca ayat Kursi. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebanyak 50 kali, atau sebanyak 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

>>Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an).

Sumber daripada blog Permata Ilmu Islam 

9 comments:

 1. dah HAFAL...lama sudah..waktu sekolah rendah lagi :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagus.. Si Jari Manis ni mmg baik.. Ai bagi sepuluh bintang.. hik..hik..

   Delete
  2. seploh je..mana cukup....nk lagi...nk bagi SS, kak Farah ko lagi

   Delete
  3. amboi..bg betis nak peha.. nah seratus..hahahaaa

   Delete
  4. Saya punya bintang berapa, mbak?

   Delete
 2. insyallah memang dijadikan amalan.. dari sek rendah ustazah suruh hafal..
  tapi dulu tak tahu kelebihan.. makin dewasa makin mengerti..

  ReplyDelete
 3. Insyaallah akan amalkan.
  Terimakasih atas perkongsian.

  ReplyDelete
 4. xrugi kan kalau amalkan ayat kursi nihhhh...

  ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...