advertisement

7 PUNCA RAMBUT GUGUR

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu..



Pernah terjadi seperti gambar ini? Selepas sikat rambut ja, berkepul-kepul rambut gugur. Takut bukan kalau jadi macam ni?




Bila banyak dan kerap gugur, tak mustahil jadi begini.. 





Banyak kajian mengatakan, peratusan keguguran rambut di kalangan wanita mahupun lelaki ketika berumur 30 tahun ke atas adalah lebih tinggi. Tetapi, jangan tak tahu, sekarang ni remaja yang berusia antara 18 hingga 25 tahun pun turut mengalami masalah keguguran rambut yang serius.

Jadi bagaimana?  Adakah ianya biasa atau luar biasa? 

Wanita bertudung atau pun tidak, masing-masing tetap mementingkan kesihatan rambut. Rambut adalah mahkota setiap wanita. Bukan sahaja wanita, lelaki pun sama.


Sebelum dihuraikan lebih lanjut, mari ai kongsikan beberapa punca yang mana ai sendiri pun turut mengalaminya..

Punca rambut gugur


1. Hormon. Kebiasaannya masalah melibatkan hormon lebih cenderung kepada wanita, tertutamanya wanita yang pernah hamil.

2. Ubat-ubatan. Seperti pil perancang, ubat cair darah dan sebagainya.

3. Genetik. Jika ibu bapa mengalami masalah rambut gugur, biasanya anak-anak pun akan mengalami masalah yang sama. 

4. Tekanan. Ini biasa berlaku kepada ramai orang. Akan tetapi, tekanan biasa tidaklah menjadi punca serius keguguran rambut. Kesan trauma yang teruk boleh menjadi punca utama masalah ini kepada sesetengah orang.

5. Penyakit. Penyakit seperti kencing manis dan tiriod memberi tekanan kepada pesakit dan menyumbang kepada keguguran rambut yang serius.

6. Rambut rosak. Pengguna shampu atau bahan-bahan lain yang mana mengandungi bahan kimia yang tinggi. Kerap menggayakan rambut juga menyumbang kepada ini.

7. Kurang nutrisi. Jangan tak tahu, kekurangan nutrisi seperti zat besi banyak menyumbang kepada masalah rambut gugur. Tambahan pula, kekurangan nutrisi turut menyebabkan punca kepada masalah kesihatan lain. 


Sedikit sebanyak yang dapat ai kongsikan tentang punca-punca rambut gugur. Risau kan tengok semakin hari semakin banyak plak rambut terlekat kat sikat. Sisir ngan jari pun gugur jugak. Memang merunsingkan. 

Selain cuba mengatasi beberapa masalah berkaitan, kita perlu juga membekalkan nutisi yang cukup untuk tingkatkan kesihatan rambut kita. 

Jika melibatkan masalah hormon yang kurang stabil, seeloknya stabilkan hormon dahulu. Kemudian fikirkan tentang nutrisi lain yang membantu menguatkan rambut. 

>> masalah hormon, atasi dengan GLA COMPLEX

Selain itu, jom kuatkan rambut dengan membekalkan nutrisi lain.

>> ZINK COMPLEX membantu rambut gugur
>> kuatkan keupayaan sel dengan ENERGISING SOY PROTEIN (ESP)
>> kesihatan rambut luaran dengan koleksi shampu PROSANTE

       

       



Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905








39 comments:

  1. Replies
    1. sanggup ke Kak Nam ooiii.. Haha.. ce Kak Nam botak..hahaahaa

      Delete
    2. comey pe botak... He He He...

      Delete
    3. Comeyyy! Upin ipin tu botak, femes seantero nusantara :)

      Delete
    4. hahaa... ok lah, semua pakat botak pas ni.. femes skit..hehee

      Delete
  2. orang tua macam kaknoor ni selalu gak jd mcm tu, nasib rambut tebal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. My mak pun dlu camtu lah..rambut tebal.. last2 jadi camtu lah.. xpa la dah tua, yg muda2 ni.. dah la belum kawen...hahahahaaaa

      Delete
  3. Replies
    1. Ooo.. Tapi best layan maggi bila travel kan..kan,..kann..

      Delete
    2. itu sbb rambut byk gugur huhuh

      Delete
    3. mayb akak kurang zat besi jugak kot.. ce tambah mknn kaya zat besi dan zink.. maggy tu makan bila terdesak sangat sudahlah.. hehe..

      Delete
    4. Silalah kalau mampu..hahahaaa...

      Delete
    5. Betul,..kadang2 ada orang yg body dia tak tahan, makan lebih garam atau ajinomoto pun boleh gugur rambut.

      Delete
    6. ajinomoto?? huihh...dilarang masuk dalam umah sy...hehehehe

      Delete
    7. kami satu family mmg tak makan ni.. ckup garam dan gula sebagai penambah perasa

      Delete
    8. Rumah saya pun buat cam Sis Deanna. No ajinomoto. Tapi kalau makan di luar kena sendiri ingatlah :)

      Delete
  4. rambuat yan kalau gugur kbiasaanya bila datang bulan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketara sangat sebab hormon..

      Delete
    2. haah la kan..baru pasan...huhuhuh

      Delete
  5. tudiaaa kalau sekali sikat cemtu sekali gugur.. lepas 10x sumpah botak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai penah nmpk kawan ai mcm tu dlu..ntah apa masalah x pasti lak.. dia ada ambik zink com..so far kata dia gugur xtruk sgt..tp nk tunggu rmbt bru tmbuh ambik masa..kna tmbh protin bg kuat sel

      Delete
    2. isk isk.. kita perempuan mmg purata shari gugur 100 helai.. tapi kalo skali sikat cem ni takottt hahahaha..

      Delete
    3. 2 tahun lepas, masa habis belajar tu, i ada masalah kegawatan ekonomi..gila stress..makan xjaga, tidur xcukup ngan stress memanjang, memang gugur camtu CT.. Kalaulah leh tnjuk, mmg jarang2 gila rambut, beza masa kecik2 dlu.. tapi lately perasan skit yg anak rambut naik bnyak jugak..nak cover balik yg gugur..
      Alhamdulillah...

      Delete
  6. perkongsian yang baik.. part lain point dan ulasan mantap..tetiba masuk point gen. okay, genetik. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sorry la smpai kat poin tu mati idea skit..xbapa pham tntg genetik.. nanti dh pham ai edit..hehe

      Delete
    2. hai.. dah edit poin gen tu.. maaf ye.. ;)

      Delete
  7. pernah jadi mcm ni masa usia 20-an . lepas tu , jarang sikat rambut . klu sikat pun guna jari je sampai la ni . lagipun amnut jenis lurus . mungkin sis ni sbb krg nutrisi lah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. amnut tu pe?
      * Abislah... Cari pasal.. He He He..

      Delete
    2. salahkan keyboard knpa keluat amnut..haha..

      nanti ai kongsikan lagi beberapa petua.

      Delete
  8. Punca rambut gugur akak adalah yang ke-7...yang last :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita akak.. jangan belum tua dah habis rambut hilang..hehe

      Delete
  9. tak lama saya pun nak botak kan ajer

    ReplyDelete
  10. sy pernah gugur rambut yg agak serius..tp masa tu g yun nam...mmg berkesan..tp rege....hmmmm...leh gugur balik rambut bila tgk rege.....huuhuhuhuhuh...tu kisah 5@6 tahun dulu laaa kannnnn hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali aja p Yun nam..masa tu bahagian depan kepala dah nampak kulit kepala..sedih.. Harga memang mahal nak mampus kan..haha..

      Delete
  11. dulu rambut sis kerap gugur . utk elakkannya , sis sikat rambut guna jari je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambut ni pun kena belai manja2 camtu.. wat kasar2 lagi kasar dia..huhu

      Delete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...