advertisement

4 PETUA TIDAK CEPAT TUA DARI USIA

Minggu kedua April dah. Dah masuk fasa kedua tahun 2015 ni. Terasa cepat masa berlalu. 

Semakin hari usia semakin meningkat. Yang tu kita tak dapat elakan. Mau tak mau kena juga terima hakikat, kita tak akan muda sentiasa. Hehe.. 


TETAPI, untuk kekal kelihatan muda sentiasa bukanlah mustahil kan. Bab awet muda ni semua mesti suka.. Baik lelaki mahupun wanita.. Siapa tak suka kan umur 40 nampak macam 25. Kekal muda sepanjang zaman. Hehe..Bukan kita tak sedar diri, orang yang sihat akan kelihatan lebih muda dan bertenaga. Kalau orang sakit, ce kita tengok, nampak tua kan sebab kurang bermaya. 




Kita kena selalu doa semoga umur panjang dan dimurahkan rezeki, betul tak? Rezeki tu salah satunya ialah kesihatan yang baik. 


Dah la intro merapu tu, so meh nak kongsikan tip mudah dan tak perlu nak keluarkan kos yang tinggi pun. Tak perlu nak telan kolagen sedia-sedia. Tapi kan, kolagen akan berkurangan bila umur mencecah 25 tahun. (fuhh, mujur i maintain vit C dari sekarang, Vit C membantu membentuk kolagen). 



PETUA SUPAYA TIDAK CEPAT TUA.

1. DIET TINGGI PROTEIN
Protein yang baik diperlukan untuk membina sel-sel badan, termasuklah sel otot.  Ini akan menyebabkan sumber kalori daripada lemak yang akan digunakan. Lemak yang tinggi akan menyebabkan pelbagai penyakit kan, seperti jantung. Berkemungkinan besar, kita akan kelihatan 3-8 tahun lebih muda daripada usia sebenar. Wow, kalau macam tu i pun nak maintain 19 sentiasa lah..hehe

2. KURANGKAN KAFEIN
Ramai rasanya yang suka minum kopi dan teh. Dua adik beradik ni memang tinggi kafein. I pun sampai sekarang tak dapat nak tinggalkan kopi dan teh. Namun, minuman kafein ni bukanlah semuanya tidak elok, just ambil dalam kuantiti yang sedikit. Kafein boleh membantu proses pembakaran lemak juga. Bab bakar lemak ni, i rasa banyak lagi pilihan makanan lain. Boleh refer sini.
Akan tetapi, kuantiti yang berlebihan boleh memudaratkan dan memberi kesan buruk. Sebelum ni i ada terang kat sini tentang kafein ni. Kafein akan menghalang atau mengurangkan penyerapan vitamin dan mineral. Kita mungkin mengalami masalah kekurangan nutrien jika kandungan kafein itu tinggi. 

3. KURANGKAN GULA
Diabetes dan darah tinggi antara penyakit yang berkaitan gula tinggi dalam darah. Tetapi, bagaimana gula penyebab kita kelihatan cepat tua? Apabila gula dalam darah tinggi, gula akan masuk ke kolagen kulit, sehingga menjadikan kulit kelihatan kaku. 

4. MINUM AIR PUTIH (KOSONG) SECUKUPNYA
Minum air secukupnya untuk mengelakan dehidrasi. Bagaimana nak tahu cukup ke tak, boleh refer sini 
Simple kan petua ni. I dah start amalkan dari sekarang. Ye sekarang, nak kekal awet muda la katakan. hehe. Nak la masa tua nanti jadi cam mak ngan abah i, dah ada 2 cucu pun masih nampak muda. Ada yang ingat cucu tu anak mereka. Hehe..



Psssttt,  sebelum tu nak bagitau, yang VIVIX SHAKLEE dapat membantu u ols kekal awet muda dan kelihatan 5 tahun lebih muda. Nak try? boleh contact i laju2 ok. 

55 comments:

  1. Ingat tu Jay Emm.... Kurangkan gula... Tambahkan manis pada jari... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ni dah terlebih gula itu sbb penuaan semakin cepat huhuh

      Delete
    2. yeke.. i nampak JM awet muda ja..:)

      Delete
    3. ahahaha...kembang montot semangkok dah nih

      Delete
    4. Hahaha kembang montot tu leh kuncup balik tak sis?

      Delete
    5. boleh..boleh...rendam montot dalam Tab Mandi yg di penuhi ais batu ehehehe..semua kecut!

      Delete
    6. tu bukan setakat kecut tuh JM...leh keras terus hhahahaha

      Delete
  2. Kalu air dah kosong cemana nak minum tu sayanggg?

    ReplyDelete
  3. 2 dgn 3 mmg tak dapat nak buat...I'm addicted to caffeine :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. try to reduce sikit2.. u kena banyak minum air kosong balik pastu..

      Delete
    2. samalah kita Sally..huhu.cmane nak mantain nampak cam 20 plus nih..huhu

      Delete
  4. patutlah Suida nampak muda jelita makan Vivix Shaklee rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeerrrr tak makan lagi.. tapi dah banyak testimoni pasal ni.. JM nak cuba?

      Delete
    2. Suida try dulu..klau terbukti berkesan baru rekomen..sbb sistem imunisasi setiap org x sama..ada yg mkn ok ada yg x...skrg sis consume Ephyra

      Delete
    3. Ephyra pun selalu dengar jugak..best x JM.. ce share.. hehe..
      i sekarang suka makan ESP lagi.. Nanti nak bagi mak abah try vivix.. hehe

      Delete
    4. Ephya tu mmg BEST..tapi yg xbest MAHAL..hari tu trip ke Thailand kulit sunburn teruk...sebulan x hilang..mcm2 krim tempek....lepas minum Ephyra 5 hari..kulit cerah seperti biasa..

      Delete
    5. barang bagus mesti mahal sikit..waaa cepatnya kesan dia.. bagus ni.. JM wat la review..

      Delete
    6. JM dh leh jd duta ephyra dh tuh...testimoni terbaikkk punyaaa hahahah

      Delete
    7. tak boleh Dina..nanti memey suhaiza tak boleh cari mkn..tak de job ehehehe

      Delete
    8. lantak dia la..hahahaa.. kmi sokong JM..hehee

      Delete
    9. alaa....kiranya JM sama standed dgn dia la tuhhh....hehehehe

      Delete
  5. antara 4 petua tu mmg x pernah ambil peduli...no wonder lah sis JM nampak tua walaupun still muda hahahah...ke terbalik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka.. i nampak awet muda ja.. hehe..

      Delete
    2. itu dalam gambar..jgn jadi TIPAH terTIPU heheheh

      Delete
    3. Lagi satu lupa nak bagitau kat atas tu, rahsia awet muda, kena selalu perasan muda.. HAHAHAHAA

      Delete
    4. yeayyy!!! walaupun uban penuh di atas kepala..hati mau MUDA ehehehe

      Delete
  6. nak tabah 1 lagi petua..."LEBIH MANIS PADA SENYUMAN DAN JARI KURANG KAN MANIS PADA MAKANAN"...baru lah manis seperti Jari Manis...ahahaha..nampak merapu di situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, this right..
      bab macam JM macam xbapa nak like..
      HAHhahahaa

      Delete
  7. petua no 2 3 4 selalu yan amalkan... :-))

    ReplyDelete
  8. lagi satu perlu rajin MAIN BADMINTON!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, dulu selalu main smpai patah raket (raket rm10)hehee.. sekarang xdak geng dah.. Klu JM dekat leh ajak selalu kan..

      Delete
    2. patah reket? ni main ke pegi ketuk court hahaha

      Delete
    3. nampak x kekuatan i kat situ, libas bulu tangkis sampai patah reket..hahahaa... raket murah mana tahan..hehee

      Delete
    4. hebat sungguh tu sampai patah raket..

      Delete
    5. reket murahan..memang mudah rosak.haha

      Delete
  9. saya selalu minum air kosong :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tukar dari :-) kepada laman blog saya...so nak call apa ni..LBS?

      Delete
    2. ooo ni dari smiley tu ka.. maap xkenal..hehe

      Delete
  10. Kurangkan gula tu manage lagi,...caffein? Oh my kopi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu sis JM gemar dgt minum Kopi O Kawwww lagi..tapi sejak ambil vitamin ni terpaksa BERKORBAN..good bye Kopi

      Delete
    2. utk kesihatan kak Farrah..hehe..
      abah i kan peminum kopi tegar gila.. sejak kena paksa rela ngan anak dia ni sebab sekarang kena ambik Shaklee kan, so pelan2 dia dah kurangkan.. support from other family juga.. dgn cuaca panas lagi, dia dh jarang kopi.. Alhamdlullah, dia leh kurangkan kopi.. Kalau dulu satu hari dekat 5 mug dia bantai.. tak kira waktu..sampai buka puasa pun kopi lee dulu..

      Delete
  11. hmmm...3 daripada list tu mmg dh jdi amalan sy...cuma diet protein nih...kdg leh layan..kadang xleh...yg pasti kalau layan kari....harus de nasik..karbooooo tuhhhhh....adehhhh....hak hak hak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah.. kita melayu, xleh pisah ngan nasi.. maybe try kurang pelan2..
      Kak deanna, salah satu cara nak kurang kan try ambik suplemen protein.. ^.^

      Delete
    2. sy penah amik...tp selalu skip...last2 trbuang.....membazir...skg sy lebih suka mkn bnda yg semulajadi jerrr.....lgpon masalah kesihatan tidak membenarkan sy utk amik supplement tanpa nasihat doktor......hik hik hik

      Delete
    3. dapatkan nasihat doktor be4 nak try smtg.. ^.^

      Delete
  12. part kafien tu yang memang susah sikit kan..
    tapi CT minum kopi kadang2 n tea pun kadang2.. cuma suka mmg suka..
    kena pandai control habit..

    ReplyDelete
  13. KH kalau xdpt kafein sehari mcm org lalok todi..xde semangat..haha

    ReplyDelete
  14. minum air putih tu memang kena banyak... sangat bagus untuk kesihatan... kalau nak tahu badan sihat ke x, cuba cek umur badan kita

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...