advertisement

Bermulanya kehidupan sebagai pelajar setelah 3 tahun meninggalkannya

Minggu lepas menghilang selama seminggu, I pergi orientasi di USM untuk program PPJJ sidang baru ni. Habis ja orientasi ni maka bermula lah kehidupan baru sebagai pelajar. dalam masa yang sama i juga adalah pekerja. Dari bulan 5 yang lalu lagi, I dok update pasal ni, ingat tak?

Orientasi belajar kali ni bukan macam sebelum-sebelum ni.. Orientasi sebelum ni dah macam rekrut polis lagi dah. Macam-macam aktiviti. Sebab tu freshie tak suka minggu orientasi. 

This one orientasi sangat relak n cool. Cuma ada jugak waktu terkejar-kejar sebab hujan. Ada sesi perjumpaan pemimpin memang bosan. Rupanya pemimpin kita ni pandai cakap depan wartawan ja (siapa orang tersebut dirahsiakan..haha)..

Tak ada benda sangat nak cerita kat U ols.. tak ada lah something interesting pun..Walaupun jadual tak pack, tapi we all tak sempat pun nak bergebang ke sana sini. Masa senggang yang ada pun cukup-cukup untuk buat beberapa hal penting seperti solat dan makan.

Hari pertama lapor diri ialah ahad. Itu pun sekadar lapor diri untuk penempatan pelajar sepanjang minggu orientasi. 



I stay kat Desasiswa Fajar Harapan. Penuh pengharapan u ols.. Haha.. Yang bestnya Desasiswa tu dekat ngan gate Masjid.. Belakang tu banyak kedai dan dekat ajelah berbanding pintu lain. 

View pun cantik, nampak tenang ja. Bestnya kalau study dengan view camtu.. Tapi I ni kan student PPJJ, so tak da maknanya kan nak best sangat.. Studylah hang kat rumah hang yang view tak best tu.. Haha

Desasiswa Fajar Harapan

View dari bilik. Dekat tasik

Air deras, lepas hujan. Masa ni masih renyai-renyai. Sejuk..


Bagi orang lain, first day tu  diorang sibuk cari kawan, I tak heran sangat sebab datang daftar ngan kawan sekampung dah.. Haha.. We all berdua datang satu kereta. Second day baru dapat kawan baru.. Hehe.. 

First day (ahad), we all free sebab tak ada apa-apa program. Selepas check-in and solat zohor, I ngan kawan I (Miss Y) decide nak pergi tesco berhampiran nak beli barang sikit. Saja we all hebahkan kat group ex-school dulu yang we all ada sini, tup-tup ada kawan-kawan yang stay dekat-dekat datang jalan-jalan pulau. 

Dapatlah we all berdua ni lepaking ngan member-member sekolah lama yang dah lama tak jumpa. So, first destination we all lepaking tepi pantai makan jagung kat Queensbay. Hehe..


Then, dah dekat nak magrib, we all sempat lagi bergambar sakan kat street art. Sian kan I alls, duduk je penang, tapi tak pernah sampai.. Haha.. First time ni. Itu pun orang bawak, tidak tak sampai-sampai lah..






Tu lah kawan I Ms Y yang sambung belajar sekali I. Kebetulan aja sebenarnya ni, kira kami jejak asmara kasih kat PPJJ ni.

After magrib, next location is...

Kalau tak pasal I kena stay USM selama 6 hari, rasanya I pun tak dak chance nak melawat Atuk Optimus ngan Brother Bumblebee.. Nak review best, terjah blog Cik CT menaip. I tak ada apa sangat nak explain.. 

Layan beberapa gambar je lah k.

Antara kawan-kawan yang datang sama. 

Seorang dah tunangan orang, lagi 3 belum siapa yang punya.


Atuk

Abang

Atuk ngan abang kena pagar, so snap jauh je lah.. tak dapat nak selit muka sebab crowd sangat waktu ni.. I dah mula rimas, mana ngan panas lagi walaupun malam.. Hehe..

Lanja satu gambar posingan manja.. Haha...Jangan muntah ok!


34 comments:

  1. Replies
    1. reunion.. sorry wak ye, masa wak dtg tu busy skit..

      Delete
    2. gambar robot tu sebelah malam cantik
      .

      Delete
  2. semoga berjaya dengan cemerlang syida :-))
    .
    amin

    ReplyDelete
  3. Selamat belajar kembali, Syida. Walaupun 'kampus' nya kat umah, semangat perlu tetap berkobar-kobar! Hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong kibarkan supaya berkobar-kobar.. hehe

      Delete
  4. Nak ngorat yg baju pepel tu boleh? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh la.. kecik tapak tangan, sekuntum hati ditadahkan..haha

      Delete
  5. Selamat Study... Jangan Stido... He He He... Wish u all the best... Miss u!

    ReplyDelete
  6. ada minggu orientasi juga rupanya
    apapun selamat menjalani kehidupan sebagai pejar ye =)

    wah...best nya tempat2 tu
    belum penah sampai lagi...tu kalau afif nampak transformer
    mesti dia excited sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 mmg akan excited lebih.. jgn kata budak, i tgk org tua pun over.. haha

      Delete
  7. seronoknya dapat sambung belajar lagi..sambil jalan-jalan sebelum menghadapi stress maksima..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun dah start stress..hehe

      Delete
    2. uit jangan stress2 adik oooi..

      Delete
    3. stress benda lain sebenarnya.. belum stress study lgi..sebab xstart pun lagi

      Delete
  8. hai adik manish.. da masuk belajar balik ya.. rajin2 tau..
    tapi buat PJJ kan.. tak de terperuk dalam kampus.. hehehe..

    tu la.. duduk je kat Penang tapi x jalan2.. heheh iols pun x habis pusing Penang tu.. ngeh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan duit utk benda lain...hahaaaaa

      Delete
    2. simpan duit utk kawen ka??? hahahha

      Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Cikna pun dh g tgk transformers ni scra kbtln tp xsempat nk g street art, masa blik jln jammed giler kot.. X b'gambar kat petak 3d tranformers ke yunk....

    ReplyDelete
  11. sy ni ntah bila nk dtg kerajinan nk smbung blaja....tggu dh bosan sikti ngn keje kot baru nk smbung heheheh...all da best yer suida hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tumpang bujang kak D..sebab tu rajin nak sambung belajar.. lagipun terasa diri muda lagi..hahaha.. sambung je cepat2 kak.. hehe

      Delete
  12. suida..dah masuk alam study ke...all the best...zaman tu dh lama berlalu buat sis JM...dah x de mood nk stury

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. hehe..Jm xyah masuk U dah sekarang.. p keliling dunia tu.. :)

      Delete
  13. blh buat dua entry ni suida ... cepat , pi bahagi dua ... heheheee

    ReplyDelete
  14. hai syida.....saya pun sama2 masa minggu orientasi tu dan stay pun kat fajar harapan jugak

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...