advertisement

PUNCA-PUNCA JERAWAT

Salam Ramadhan 23,

Lagi seminggu(lebih kurang), seluruh umat islam di dunia akan meraikan hari kemenangan selepas sebulan berpuasa iaitu Hari Raya. Saya percaya semua orang mesti nak kelihatan cantik atau sempurna pada hari lebaran ni. Kita kan nak jumpa sanak saudara, rakan-rakan untuk mengeratkan lagi silaturahim dan bermaaf-maafan sesama kita.


Stress tak kalau saat ni tiba-tiba wajah mulus kita dipenuhi dengan jerawat. Jerawat yang naik besar-besar dan bernanah plak tu. Mesti 2-3 hari lagi habis lah berparut. Punah impian nak cantik pada lebaran ini. Biar kulit gelap asal bersih. Ok tak perumpaan saya tu.(hihi)


Masalah jerawat ni bukan masalah baru bagi saya. Sejak dari Form 1 lagi, muka saya yang comel ni ditumbuhi jerawat. Bukan biasa-biasa punya tau. Saya kadang-kadang malu dan kurang kenyakinan nak jumpa saudara mara dan rakan-rakan. Tak sah kalau jumpa mereka-mereka ni tak tegur pasal jerawat saya. Sedih tak? 


Sedih memang sedih, tapi nak buat macam mana kenalah tebalkan telinga dengar semua tu. Sejak bekerja ni saya selalu cuba macam-macam produk. Asal ada yang promote, mesti nak cuba. Tapi, tidak la saya main serbu je,walaupun saya nak hilangkan jerawat tak guna ni dengan cepat. Saya siasat dulu, tengok testimoni, sejarah syarikat dan kandungan produk tu. Jika saya yakin baru saya beli, kalau tak yakin makanya tak la saya pakai produk tu.


Eh, panjang pulak saya kan..Jom ke topik asal...


PUNCA-PUNCA JERAWAT

Secara lebih terperinci, jerawat membentuk apabila sebum, bakteria dan sel kulit mati tersangkut di dalam liang roma kulit. Lapisan kulit mati pada tubuh kita juga akan digugurkan (shedding) setiap hari dan boleh terperangkap dalam liang roma tersebut. Oleh itu, mari saya terangkan beberapa punca yang boleh menyebabkan tumbuhnya jerawat pada kulit muka, belakang badan dan juga kulit leher manusia.
Hormon dan Jerawat
Pada usia remaja, kelenjar sebaceous mengembang dan mengeluarkan lebih banyak sebum di bawah pengaruh hormon yang dikenali sebagai hormon androgen. Sebab itu ramai di kalangan perempuan pada usia remaja dan awal dewasa kerap mengalami masalah jerawat.
Namun begitu, lama-kelamaan liang sebaceous akan menghasilkan sebum yang semakin berkurangan berbanding pada usia remaja.
Bakteria dan Jerawat
Bakteria yang dikenali dengan nama Propionibacterium acnes pula adalah salah satu bakteria yang biasa ditemui dalam sel kulit. Sumber makanannya ialah sebum dan sel-sel mati pada permukaan kulit. Orang yang berjerawat mempunyai Propionibacterium acnes yang lebih banyak berbanding dengan kulit orang yang tidak berjerawat.
Pemakanan dan Jerawat
Walaupun punca jerawat yang disebabkan oleh diet atau pemakanan tidak dapat dibuktikan dengan jelas serta secara terperinci, tetapi diet mempunyai kesan langsung terhadap tahap insulin dalam badan kita. Untuk pengetahuan anda, insulin adalah hormon terpenting manusia dan boleh mempengaruhi hormon-hormon lain di dalam tubuh termasuk hormon androgen yang turut menjadi penyebab pertumbuhan jerawat pada kulit muka, belakang dan leher pesakit.
Stress dan Jerawat
Stress boleh memburukkan lagi simptom jerawat anda tetapi ia boleh dicegah dengan rawatan jerawat yang betul. Tahap stress yang tinggi memang mampu memberi kesan ke atas jerawat dan boleh menyebabkan radang jerawat yang teruk. Selain itu, apabila kita dalam keadaan stress, adrenalin serta hormon androgen yang ada di dalam badan akan dikeluarkan dengan berlebihan dan menjadi punca berlakunya pertumbuhan jerawat.
Alat Solek Dan Jerawat
Sebenarnya alat solek bukanlah punca jerawat terbesar untuk kulit, tetapi jika anda tidak membersihkan kulit anda dengan baik selepas memakai alat solek, ia boleh memburukkan lagi keadaan jerawat pada kulit terutama muka anda.
Matahari Dan Jerawat
Cahaya matahari juga bukanlah penyebab utama masalah jerawat tetapi haba yang dihasilkan oleh matahari boleh menyebabkan kulit anda berpeluh dan berminyak sekaligus menyumbatkan liang roma.
Pakaian Dan Jerawat
Tidak ramai yang mengalami masalah ditumbuhi jerawat di belakang badan tetapi ia berlaku disebabkan oleh jenis pakaian yang dipakai terutama dalam iklim tropika seperti di Malaysia. Belakang badan mempunyai ribuan kelenjar dan liang roma yang boleh memerangkap sebum. Jangan malas mandi kerana kulit yang bersih boleh membebaskan anda dari belengu jerawat.

Sumber,

Dah ketahui akan puncanya, nanti kita cari solutionnya ye. Kat entry akan datang saya cerita lak rawatan yang sesuai ye. Stay tune..

No comments:

Post a Comment

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...