advertisement

KALSIUM TANPA MAGNESIUM KURANG MANFAAT

Pengambilan kalsium tanpa magnesium dikatakan akan menyebabkan kalsium terkumpul di bahagian tertentu tubuh, bukan dalam tulang. Ramai mengatakan yang punca pereputan tulang adalah kerana kekurangan kalsium, hakikatnya kajian terperinci telah dibuat mengatakan kereputan tulang berpunca kurangnya pengambilan magnesium. 

Sesungguhnya magnesium merupakan unsur amat penting untuk kesihatan tubuh. Setiap organ dalam tubuh manusia terutama jantung, otot dan buah pinggang memerlukan mineral magnesium.

Antara lain ia amat penting dalam menggiatkan aktiviti 300 jenis enzim dan memainkan peranan dalam penjanaan tenaga (pembinaan adenonosin triphosphate). Ia juga diperlukan bagi mengawal paras kalsium selain kuprum, zink, kalium, vitamin D dan pelbagai nutrien penting dalam tubuh.Carilah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium.


KALSIUM sering dikaitkan sebagai nutrien untuk tulang yang sihat.Tetapi, ramai yang tidak mengendahkan kepentingan mineral ini memandangkan masalah kesihatan yang berkaitan biasanya berlaku pada usia agak lewat. Bagaimana pula dengan magnesium? Adakah magnesium dikenali ramai sebagaimana kalsium? Berapa ramaikah di antara kita yang sedar bahawa kalsium dan magnesium umpama rakan karib yang saling menyokong di antara satu sama lain?
Pengambilan makanan tambahan gabungan kalsium dan magnesium dalam nisbah 2:1 perlu dijadikan keutamaan. Ini kerana nisbah tersebut sudah terbukti dapat memberi kebaikan yang optimum kepada badan. Penambahan vitamin dan mineral tertentu seperti zink, vitamin D3 dan mangan (unsur logam) adalah baik untuk membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan magnesium yang lebih berkesan.

Kepentingan Kalsium
Secara ringkasnya,

1. Membantu mengekalkan tekanan darah manusia
2. Membantu pengawalaturan dan fungsinya di dalam sitosol sel manusia
3. Membantu mekanisma pergerakkan otot-otot manusia
4. Membantu proses persenyawaan yang lebih baik lagi
Kepentingan magnesium
Secara umumnya, magnesium mengurangkan kekejangan dan keletihan otot, membantu merendahkan tekanan darah, melegakan masalah sindrom pra haid, membantu mencegah komplikasi diabetes dan membantu penggunaan kalsium yang berkesan

Info Tambahan


Pastikan anda mengambil Vitamin D untuk lebih membantu. Vitamin D meningkatkan penyerapan Kalsium dan Fosforus serta membantu mengawalatur penyimpanan Kalsium dan Fosforus di dalam tulang. Ini membantu mengekalkan penyimpanan mineral di dalam tulang. Kekurangan Vitamin D mengurangkan penyerapan Kalsium dan penyimpanan mineral di dalam tulang, lantas menyebabkan tulang yang lembut dan tidak sempurna. Manifestasi ini dikenali sebagai rikets dalam kanak-kanak dan osteomalasia dalam orang dewasa. Vitamin D boleh dihasilkan di dalam badan melalui tindakan cahaya matahari ke atas kulit. 

Jadi, bekalkan kalsium, magnesium, serta vitamin D yang cukup untuk kesihatan tulang anda hari ni.


Saya dan keluarga mengamalkan ostematrix iaitu pil kalsium yang pasti semula jadi. 

Dalam diet seharian kita memerlukan 1000mg-1200mg kalsium. Jadi, 4 tablet sehari, lengkap bekalan kalsium anda. Jika anda seorang warga emas, 70 tahun keatas, ibu mengandung dan menyusu, elok lah diambil lebih.

Sampai sini dulu ok, nanti saya sambung lagi..wasalam..

Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905


No comments:

Post a Comment

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...