advertisement

SEJARAH KACANG SOYA

Sejak akhir-akhir ni soya sangat viral di facebook. Ramai yang mengatakan kacang soya adalah penyebab utama kanser. Soya adalah sumber protein yang baik, oleh sebab tu la soya tidak sesuai di ambil pengidap kanser sebab, makanan utama sel adalah protein. Selain soya, daging merah, telur, kacang tanah dan ikan juga kaya dengan sumber protein. Individu yang menyebarkan keburukkan soya ni, tak suka soya atau dia ada niat tertentu. 

Kalau pengidap kanser dilarang mengambil soya takut sel kanser tumbuh atau aktif kembali, sebenarnya mereka juga sepatutnya mengelakkan makan protein lain. Boleh baca selanjutnya tentang kelebihan kacang soya



Sejarah Kacang Soya
  1. Brazil merupakan negara pengeluar utama kacang soya dunia, diikuti Amerika Syarikat, Argentina dan China. Bagaimanapun Amerika Syarikat merupakan pengeksport utama kacang soya dunia.
  2. Kacang soya mula ditanam di China (3500 sebelum Masehi ). Kemudian benihnya mula dibawa masuk ke benua lain pada abad 20.
  3. Kacang soya mula ditanam di Amerika Syarikat pada tahun 1765 oleh Samuel Bowen, pelayar Syarikat Hindia Timur yang membawa benih dari China.
  4. Soya pertama ditanam di Georgia, Amerika Syarikat.
  5. Tempe dipercayai mula diperkenalkan di Indonesia pada 1815 di Serat Chenthini.
  6. Tauhu mula dibuat pada Dinasti Han 2000 tahun lalu di China. Kemudian tauhu mula diperkenalkan ke Korea dan Jepun.
  7. Syarikat kicap pertama dunia ialah Kikkoman yang ditubuhkan pada abad 17. Mogi dan Takanashi mula membuat kicap di Noda, Jepun, dan di situ jugalah kicap jenama Kikkoman bertapak dan jenama ini mula diperkenalkan ke dunia luar sehingga sekarang ini.
  8. Blairo Maggi merupakan taikun Brazil kerana beliau adalah pemilik ladang kacang soya terbesar Brazil. Blairo juga merupakan gabenor untuk negeri Mata Grasso, Brazil.
  9. Di Inggeris, individu pertama yang membuat kicap ialah John Locke pada tahun 1679.
  10. Pada tahun 1688, Dampier berbangsa Inggeris menamakan kicap dalam bahasa Inggeris sebagai  ‘soy’. Kemudian pada tahun 1899, Blasedale yang berbangsa Amerika Syarikat menamakan kicap dengan nama ‘soybean sauce’  dan ditukar pada tahun 1905 oleh Oshima seorang individu berbangsa Jepun, kepada soy sauce. Ejaan ‘soy sauce’ akhirnya disatukan sebagai ‘soysauce’  oleh Van Gundy pada tahun 1936.
Di Malaysia pada hari ini kacang soya terkenal sebagai bahan asas pembuatan kicap, tempe , minuman soya dan juga puding taufufah.

Sejarah kacang soya ni saya dapat daripada majalah Saji keluaran Oktober ini. 

Sungguh pun Amerika Syarikat adalah pengeksport utama kacang soya, kita tidak boleh menafikan tentang kelebihan soya yang sebenar. Soya bukan lah termasuk dalam kategori makanan sunnah, tapi soya mempunyai kebaikkan yg sangat bermanfaat untuk kesihatan.  


KELEBIHAN KACANG SOYA






Kacang soya ni banyak manfaatnya. Sebab tu la, saya paksa diri untuk suka susu soya. Saya memang dari kecik lagi elergi sikit dengan soya ni. Bukan elergi badan naik alahan ke apa, tapi saya tak boleh minum soya, saya tak lalu. Bau soya pun tak boleh. 

Walaupun saya tak suka soya, tapi saya yakin dan percaya ramai kan yang suka soya. Tengok lah kawan-kawan sekeliling, rata2 suka soya. Derang ni tak habis-habis ajak  saya minum soya. Nak buat macam mana tekak saya tak leh terima.  

Tetapi, kalau soya ESP ni saya boleh minum. Sebab apa? Sebab ESP rasanya tak la soya sangat(maksudnya rasanya tak kuat sangat macam air soya yg belambak kat pasaran ni). Saya ni tak boleh minum soya sebab baunya. 

Jom ketahui sedikit sejarah tentang kacang soya.
 
Kacang soya merupakan hasil utama dinegeri China dan pada abad ke 17, pedagang dari Eropah telah membawa balik kacang soya ini ke eropah dan ianya mula diperkenalkan di Amerika Syarikat pada awal tahun 1765. Sebenarnya, soya mula ditanam di Asia Timur.  Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max tergolong dalam keluarga Fabaceae yang ditanam sebagai makanan untuk manusia dan ternakan. 
 
Soya adalah sumber protein lengkap kerana sejumlah besar asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia berada di dalamnya.
Terdapat banyak manfaat yang boleh diperoleh dari kacang soya. Antara yang sering diperkatakan ialah:-

1.       Murah dan tinggi protein
Ia merupakan makanan yang tinggi protein yang seimbang dan baik untuk kesihatan. Ianya lebih murah daripada daging merah, susu atau telur. Sumber protein yang terkandung di dalamnya adalah sebanyak 50% bagi setiap 100 gram sekali gus menjadikan ia 2 kali lebih baik dari kacang tanah, 11 kali lebih bagus dari susu dan 3 kali lebih elok dari telur. 

2.       Kaya dengan bahan mineral
Ianya kaya dengan sumber mineral yang berkhasiat seperti kalsium, sodium, manganese, magnesium, zat besi dan fosforus, vitamin A,B,C,D dan lecithin. 

3.       Kurangkan risiko serangan jantung

4.       Membekalkan tenaga
        Ianya kan kaya dengan protein. Tambahan pula, kacang soya mudah dicerna sekaligus mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk menbina dan membaiki tisu badan yang rosak selain membekalkan tenaga. 

5.       Kadar lemak dan kalori yang rendah
Soya memnag terbukti mengandungi lemak dan rendah kalori. Ianya sangat sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis. Soya boleh dijadikan penganti makanan berat yang lain sebagai diet harian.

Akan tetapi, tidak semua soya dipasaran itu baik untuk kesihatan. Pastikan anda memilih soya yang ditanam secara natural tanpa bahan kimia. Bukan itu sahaja, pilihlah soya yang tidak terubah genteiknya( Non-GMO). Soya yang telah terubah genetiknya adalah soya yang tidak mengandungi kelebihan soya sepatutnya. Soya yang belambak dipasaran kebanyakkan adalah soya yang tidak berkualiti malahianya jenis GMO.

Anda adalah orang yang bijak, pasti memilih yang terbaik. 






Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905

Birthday Datang Lagi..

23 September....

      Alhamdulillah... Genap lagi setahun umur aku. Dah 23 wey! hihi.. Habis lah, lepas ni mesti banyak soalan-soalan cepu mas aku dapat. "Bila nak kahwin", "hang bila lagi nak naik pelamin ni", "nak tunggu anak raja ka".. Ala relak ar mak cik, pak cik baru 23 kot, kecoh arrr... Haha..

Ok, ok.. Lupakan bab kahwin2 tu. Menyampah plak fikir. Calon tak ada, macam na nak fikir kahwin. Macam takut ja kalau pilihan keluarga..huhu

Umur makin meningkat.. Mestilah impian dan cita-cita pun semakin banyak.. Haha.. Aku memang terkenal dengan sikap angan-angan aku. Ntah la, memang dari dulu lagi aku suka sangat berangan-angan. Kadang-kadang orang mengata aku, "hang ni nak jadi Mat Jenin, berangan ja".. Apa-apa lah..

Benda-benda yang aku berangan tu, sikit sebanyak aku dah capai k. Aku bukan berangan ntah apa-apa. Semuanya yang agak lojik(tapi, ada jugak yg mengarut sikit..hihi..jgn maraa ar). Setiap angan-angan aku, aku akan pastikan aku capai. Sebab angan-angan aku bukan kosong belaka. Semua tu memang aku nak dapat.

Aku akan selalu buat azam baru bila time birthday. Aku tak buat time tahun baru, huhu.. So sekarang nak buat list azam dan impian aku untuk tahun ke-23 umur aku. Hurmm... banyak benda nak list ni..
Kahwin?? nak masuk tak ek?.. haha.. Mungkin tak kowt (sebab xdak calon)..

Sapa2 yg share hari Happy birthday utk u olss..

k. Wasalam...


KESAN STRESS

Stress! Tekanan!
Sama je tu, bahasa ja lain. Sapa tak pernah stress? Wow, kalau ada memang hebat lah, nak jumpa ngan orang tu..huhu..

Selalunya kalau stress teruk ni mesti ramai ingat yang orang tu ada migrain atau boleh terkena migrain. Sebenarnya stress ni boleh menyebabkan penyakit lain. Bukan tu ja, stress yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah jantung atau otak. Silap-silap boleh bawa maut. Nauzubillah...





Banyak cara nak elakkan stress berlaku atau untuk mengurangkannya. Sebagai contoh, kita kena sentiasa berfikiran positif dan sentiasa tenang. Kalau saya kan, cara paling mudah senyum dan zikir supaya hati tenang.

Tu cara biasa la kan, kadang-kadang kita ni tak ada masalah sangat pun, tapi jenis yang cepat melenting. tu pun salah satu punca nak stress la tu. Sikit-sikit marah, ada je la yang tak kena.

Mari saya kongsikan..

Tahu tak yang mengmbil vitamin B Complex yang cukup dapat membantu mengurangkan tekanan. 

Vitamin B sangat penting bagi membantu mengawal tekanan serta penyaluran tenaga bagi proses metabolisme. Tambahan pula, vitamin B juga baik dalam kesihatan jantung, dan sintesis DNA. Untuk pengetahuan anda, tekanan hidup, pengambilan alkohol dan perskripsi ubat-ubatan berunsurkan dadah berupaya meningkatkan risiko pengurangan vitamin B dalam tubuh. 

Bukan itu sahaja, vitamin B pun bagus untuk kulit cantik, berseri-seri. Hal ini kerana, vitamin B baik dalam membantu melancarkan pengedaran darah.

Sebotol vitamin B Complex Shaklee boleh tahan sehingga 4 bulan dengan harga yang sangat berpatutan. Saya rasa anda patut cuba. 













Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905

HARI MERDEKA-51 TAHUN

Bulan ni bulan suka dan duka saya. Baru 2 minggu menjengah ke bulan ni, dah macam2 hal berlaku. Minggu depan saya akan menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-23 tahun. Nak sambut kelahiran pun macam tak dak semangat sebab macam2 duka yang saya terima baru-baru ni. Apa- apa pun hidup perlu diteruskan. Memang adat resam duniawi, mesti ada duka dan suka. ;)

Ok, hari ni Malaysia akan menyambut ulang tahun Hari Malaysia yang ke-51 tahun. SELAMAT HARI MALAYSIA SEMUA...

Dulu nama tanah air ini Tanah Melayu. Apabila digabungkan Tanah Melayu dan Sabah Sarawak, Ianya di panggil Malaysia.
Bermacam-macam hal musibah yang berlaku kepada negara, kita sebagai rakyat mestilah merasa tempiasnya kan. Apa yang menjadi kekuatan kita adalah bersatu. Berdoa lah untuk kesejahteraan negara yang tercinta ni.

Anasir-anasir luar tak akan mudah menganggu gugat akan keaman negara jika rakyat dan pemimpin bersatu teguh dalam menjaga keamanan negara. Tak akan membiarkan anasir-anasir luar mudah mempengaruhi kita. Jangan sampai pisang berbuah dua kali.



WASALAM...

HEALING CRISIS (KRISIS PENYEMBUHAN)

Pernah tak makan suplemen? Lepas ambik dalam beberapa hari macam-macam masalah jadi. Contohnya badan jadi lesu, pening, ada yang demam dan macam-macam lagi la. Penah tak? Kalau tak pernah, mungkin badan anda kurang bertindak balas dengan suplemen yang anda ambik tu.

Eh! apa tu healing crisis?

Healing crisis adalah satu proses di mana badan mengalami satu keadaan untuk penyucian dan pembinaan semula.  Ia digelar 'healing' (penyembuhan) kerana badan kita sedang sembuh dan akan menjadi lebih kuat.  Ianya disebut 'crisis' (krisis) kerana simptomnya kadang-kadang sangat dramatik dan boleh menyebabkan seseorang itu tidak selesa.  
Healing crisis adalah satu proses yang normal yang dialami oleh seseorang apabila mengubat secara semulajadi.  JANGAN BERHENTI MAKAN SUPPLEMENT ANDA!!
 
Mengapa ianya berlaku?
Apa yang berlaku sebenarnya bukannya kesan sampingan atau side effect, sebaliknya ia adalah tindakbalas nomal yang menunjukkan supplement anda berkesan.  Ini bermakna sistem badan anda mula bekerja untuk membuang toksin-toksin yang telah lama berada di dalam badan.

Antara tanda-tanda anda mengalami HEALING CRISIS.
  • penat melampau
  • sangat mengantuk
  • cirit-birit
  • gatal-gatal
  • jerawat naik tiba-tiba
  • loya
  • sakit kepala
  • pening
HEALING CRISIS bukan bermakna tubuh anda tak serasi dengan suplemen Shaklee ni, tapi ia menandakan yang ada tindakbalas sedang berlaku dalam tubuh anda. Ia adalah positif, dan tak lama pun. Ibaratnya tubuh anda sedang dibersihkan dari segala junkies dan toksin yang bersarang dalam tubuh anda selama ni. Masa all those junkies and drugs tu nak hilang, tentulah melalui tubuh kita kan? Tu yang simptom-simptom kat atas tadi timbul. Apa yang kita perlu buat ialah, drink loads and loads of water to help the body to flush out all of those junkies and toxins. Remember, sel-sel tubuh mengambil masa at least 90 days to change/ react.
Kenapakah proses pembuangan toksin boleh mendatangkan kesan sedemikian?
Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh.Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karat2nya, lalu tinggallah tangki yang bersih. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat2 yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplement. untuk mengurangkan kesan healing crisis anda perlu minum sekurang2nya 3 liter air sehari.







Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...