advertisement

APA ITU ZINK DAN FUNGSINYA?
Apa itu ZINK? Penting tak pada tubuh? Cam mana nak dapatkan ZINK? Berapa nak kena ambil?

Banyak tu persoalan-persoalan di minda. Nanti saya rungkai satu2 dalam bentuk yang mudah nak faham ok.

APA ITU ZINK?

Zink ialah merupakan vitamin yg diperlukan dlm aktiviti metabolisma badan. Ianya merupakan komponen penting enzim. Ia memainkan peranan penting dalam sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang.

PENTING KE ZINK PADA TUBUH?

YA ianya penting kepada tubuh badan. Setiap kelas enzim termasuklah metaloenzim zink. Setiap fungsi biokimia dipengaruhi oleh logam ini. Sebagai enzim yg menjalankan pelbagai fungsi gejala kekurangan zink boleh membuatkan ia sukar utk mendiagnosis. 

Kekurangan Zink boleh menyebabkan pertumbuhan abnormal fizikal dan mental dikalangan kanak-kanak. Selain itu, kekurangannya juga turut memberi kesan kepada masalah kulit, kuku, dan rambut. Kulit pucat, kering dan kasar, jerawat, ekzema, ruam, psoriasis dan kulit berminyak adalah semua gejala hypozincemia. Kuku anda boleh memaparkan bintik putih, pertumbuhan yang lemah, dan keradangan kutikel, manakala kelemumur, pertumbuhan miskin dan kehilangan rambut boleh merosakkan kulit kepala.

Jadi, jawablah sendiri penting tak zink?

MAKANAN KAYA ZINK

Untuk mendapatkan kandungan zink yang baik dari makanan seeloknya diambil mentah kerana zink akan mudah hilang dalam proses memasak. Sumber Zink yang terbaik termasuklah ikan, kacang, telur, bayam, daging tanpa lemal, ayam dan tiram.

KEPENTINGAN ZINK

Ni saya senaraikan kepentingan zink:-

1. Penjagaan kulit(Jerawat/akne) : Kajian mengatakan zink berkesan utk menyembuhkan jerawat/akne. Zink adalah antibiotik dan penggunaan antibiotik baik untuk merawat jerawat. Mineral ini sgt penting utk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dlm badan yg memainkan peranan yg dominan dlm menyebabkan jerawat.

2. Ekzema : atau nama lain dermatis atopik, adalah sejenis gangguan pada kulit. Ia sebahagian besar adalah disebabkan kekurangan zink.

3.  Penyembuhan luka : Badan manusia mempunyai beberapa enzim yg bergantung kpda zink, ia menggalakkan sintesis kolagen dan membantu dlm proses penyembuhan luka.

4. Gangguan prostat: Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan terjadinya terdedah kepada kanser. 

5. Antioksidan 

6. Kanser : Zink adalah kumpulan enzim yg membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dll. Bagi lelaki, ianya memainkan peranan penting dalam kalenjer prostat dan mencegah kerosakkan awal yg boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

7. Masalah kulit kepala dan rambut : Ianya membantu mengawal kuman pada kulit kepala serta menguatkan akar rambut. Kebanyakkan doktor mencadangkan mengambil diet kaya zink.

8. Kehilangan tulang : selain kalsium, magnesium, zink juga memainkan peranan dalam menguatkan struktur tulang. oleh itu, tambahlah kandungan zink dalam diet anda utk mengelakkan kehilangan tulang.

9. Rabun malam : pengambilan kira-kira 150-450mg zink akan memperbaiki penglihatan.

10. Pembiakkan : bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara kaum wanita ianya membantu dalam semua peringkat terutamanya semasa mengandung dan menyusu untuk tumbesaran bayi.

11. Mengawal berat badan : ianya membantu mengawal selera makan

12. Jangkitan kuman/bakteria : Zink membantu seseorang mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dlm menggalakkan pertumbuhan janin. 

13. Fungsi biologi : Ianya memainkan peranan penting dlm fungsi biologi seperti pembiakan, kawalam paras gula dalam darah, tahap stress, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman. 


BERAPA BANYAK ZINK PERLU DIAMBIL DALAM DIET SEHARIAN

Boleh rujuk dibawah:-

Birth-6 months  -  2 mg
Infants 7-12 months  -  3 mg 
Children 1-3 years  -  3 mg
Children 4-8 years  - 5 mg
Children 9- 13 years  -  8 mg
Teens 14-18 yrs  -  boys: 11mg ,  girls: 9 mg
Adults  -  men: 11 mg ,  women: 8 mg
Pregnant  -  teens : 12 mg  ,  women: 11 mg
Breastfeeding  -  teens: 13mg  ,  women: 12mg


Jadi, jelas kepada penerangan saya kat atas? Anda tentukan sendiri sama ada penting atau tak zink kepada badan kita. Pastikan anda mengambil zink yang cukup, jangan diabaikan kepentingan walaupun jumlahnya yg kecil tapi berperanan besar. No comments:

Post a Comment

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...