advertisement

Vitamin Mampu Mencegah Resdung..

Bangun pagi kerap bersin.. gatal-gatal mata, hidung dan mata.. alahan pada habuk, makanan tertentu terutamanya makanan laut.. Apa yg paling menggeramkan jerawat tubuh bagaikan cendawan pada muka dan belakang badan.


Apa yg tersenarai diatas tu adalah tanda2 yg jelas jika kita mengidapi resdung. Resdung menyerang sesiapa sahaja tak kira peringkat umur. Resdung sebenarnya adalah radang pada lapisan rongga hidung yg memiliki beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxilarry dan sphenoif.
Bahaya resdung

Jangan ambil mudah penghidap resdung kerana, jika dibiarkan & tidak dirawat, ia boleh merebak ke seluruh bahagian kepala. Ini akan berlakunya radang pada tulang tengkorak(osteomyelitis). radang ini akan merebak ke bahagian mata yg akan mengakibatkan kelopak mata sakit & membengkak, pandangan mata kabur & boleh menjadi buta sekiranya sampai tahap kronik. Apa yg lebih membahayakan radang ini akan merebak ke kawasan otak dan mengakibatkan meningtis. Sekiranya dibiarkn boleh membawa MAUT.

Cara Mencegah Resdung  


Banyak cara boleh menghindari resdung sprt mengelakan drpda benda2 berbulu serta binatang berbulu, dan jgn terdedah kpda tempat/ kawasan berhabuk.Walaupun demikian, kita tidak mampu juga utk menghilangkan atau mencegah resdung kerana melalui permakanan juga dapat menyebabkan resdung bertambah teruk.


Rawatan yang boleh dilakukan


Antara rawatan2 yg dapat saya senaraikan ialah
1.  Rokok resdung 

2.  Lintah

3. Berbekam

4. Membuang lendir pada hidung 

5. Suntikan antibiotik atau ambil ubat ketika resdung menyerang.


hampir kesemua rawatan tu saya dah buat, cuma tolak lintah..eeewwww xsanggup.. geli..


tapi..... saya nak kongsikan cara mudah dan tidak menyakitkan untuk menghilangkan serta mencegah resdung..sejak saya amalkan cara ini, tak perlu semua rawatan diatas. Rawatan diatas memang bagus tapi agak melecehkan kerana perlukan rawatan berkali2.Tahukah anda?

Sebenarnya.. resdung boleh dicegah atau dirawat dengan mengamalkan pengambilan supplement(vitamin). Tetapi, harus diingat jika diambil secara berterusan pastikan vitamin/supplemen berasaskan bahan semulajadi supaya tiada kesan sampingan yg mungkin memudaratkan.

Vitamin yang sesuai untuk merawat resdung1. Alfalfa Complex
    Mempunyai manfaat untuk mengurangkan sakit itu sendiri(resdung, ekzema)
    namun pengidap penyakit SLE tidak boleh ambil alfalfa sebagai supplemen harian.

2. Vitamin B-Complex        

   Membantu mengawal stress, sebagai penenang dan penstabil hormon.

3. Vitamin C

   Antioksidan yg bagus. sangat penting untuk meningkatkan imunisasi tubuh untuk daya tahan daripada penyakit. Tugasnya memusnahkan radikal bebas yg boleh menyebabkan      kanser.

Namun begitu, vitamin adalah pelengkap kepada nutrisi bukannya untuk merawat serta merta. Satu lagi, sila betulkan fahaman anda bahawa vitamin sama seperti ubat. 


saya kongsikan kebaikan set resdung shaklee ini berdasarkan pengalaman saya..


Alhamdullilah resdung dah sangat berkurang, malah saya dah boleh makan seafood tanpa risau muka akan mengalami alahan..


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
hubungi saya 
syida hashim 01121421925(sms/wsapp)
shaklee ID 1068905

No comments:

Post a Comment

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...