advertisement

Jangan terpedaya beg percuma

Penipuan baru penjual sekarang. Terasa nak kongsikan pada U ols benda ni bila jumpa dengan post seorang saudara ni. 2 tahun lepas (sebelum start blogging), I pun terkena benda yang sama. 

I pun termakan kata-kata mereka, sampai letak juga deposit. Tapi mujurlah tak teruskan membeli sebab masa tu mana nak ada duit lagi U ols.. Baru ja nak start kerja.. huhu..

I kena tu dekat Tesco Sungai Petani (dekat dengan Amanjaya). Apa yang saudara Ahmad Rashdan ni cerita sebijik yang berlaku pada I. 

Eh, hal ni tak habis lagi tau U ols, beberapa bulan lepas, Kakak I pun terkena. Pada mulanya I tak tahu apa benda yang kakak I buat, dari jauh je I perhatikan dia sambil jaga anak dia yang no 2. Bila lama sangat I tengok dia dok sembang ngan promoter tu I pun pergilah dekat. 

Guess what? Apa yang berlaku kat kakak I sebiji berlaku kat I dua tahun lepas ngan saudara tu ceritakan. I terus cakap dengan kuatnya kat situ, dah la Long, bohong je ni.. Jom lah blah, aku dah penat tunggu hang.. Tak peduli dah pujukan brother tu. I ambik voucher tu terus buang dalam tong sampah. I siap tunjuk lagi resit benda yang sama kat brother tu.. Dia terpinga2 juga, dia cakap tu syarikat lain.. Ye syarikat lain tapi taktik dan barang yang sama. Huhu.. Basi dah brother...

Nak tahu apa dia, bacalah posting saudara Ahmad Rashdan ni kat bawah





****
Jangan Tertipu!!!
Apa yg sy akan cerita ini adalah cerita yg terjadi kpd sy dan isteri. Sengaja sy kongsikan supaya orang ramai tahu tektik terbaru kedai yg penipu mencari pelanggan. Sy dan isteri membeli belah di Pasaraya Billion, Kota Bharu. Selesai membeli-belah, kami di sapa oleh seorg promoter yg berdiri di escalator luar pasaraya itu.
"Abg & kak, mai singgah di kedai kami sekejap utk dapatkan beg percuma," ujar promoter yg menggelarkan dirinya yuyu sambil tarik kami ke sana. Maka sy pun tengok jam (masih ade masa), jadi kami pun singgah sekejap dgn tujuan nak ambil beg percuma tadi. "Abg & kak, mai dengar apa yg yuyu nak cerita nie, sekejap je," kata promoter tadi. Maka kami tunggu seketika. Dalam hati sy, "org nie mesti nak habiskan duit aku!!".
Dia pun teruskan lagi, "Syarikat kami ade buat promosi ni. Jadi, bila abg & kak dah dapatkan beg percuma ni, yuyu akan daftarkan abg & kak dalam sistem kami, cuma perlu isi sedikit maklumat dalam borang ini. Bila abg & kak nak beli apa2 akan datang, abg & kak akan dapat diskaun 10%." Kami pun kata, ok terima kasih.
Lepas tu sy terus ajak isteri bangun, tp Yuyu minta kami dengar dulu penjelasan dia. Hati sy mula kurang selesa, tp fikir tak tergesa2 dan kami pun tunggu. Dia pun cerita la yg kedai dia ni jual banyak bende keperluan rumah yg lebih murah berbanding kedai lain. Lepas tu die kata, "harini kami buat promosi baru, abg & kak boleh ambil sampul ni. Dalam sampul ni ada voucher RM100, RM200, RM300 dan thank you. Abg & kak boleh buka dulu." Kami pun buka. Isteri sy buka, dapat thank you. Bila sy buka, tengok2 dpt voucher RM1000. Yuyu pun buat2 terkejut.
Dia pun terus call bhgn promosi dan lepas baca no siri voucher itu, org bhgn promosi itu sebut ade 5 keluaran je voucher istimewa yg bernilai RM1000 dan sy adlh org yg kedua. Sy makin mencuriga. Yuyu pula semangat ucapkan tahniah dan betul2 excited (pandai die berlakon). Dia pun bagitahu lg kpd kami, "kalau abg & kak beli 1 barang kami dgn menggunakan voucher ini, abg & kak akan dapat hadiah lg. Bermakna barang yg abg & kak nak beli tu berharga RM3899 ditolak dgn RM1000 (voucher) dan abg & kak dapat hadiah 1 lg barang yg berharga RM3899 juga dan 1 hadiah special. Ini bermakna, bila beli barang dgn menggunakan voucher ini (bayar lagi RM2899) abg akan dapat 2 lg barang percuma." nah, isteri sy pun excited la tp sy masih ragu2 lg.
si Yuyu tu mula la buat kira2, LAJU semacam je, seolah2 dia tahu nak kira macam mana sedangkan dia lupa yg tadi dia terkejut seakan2 tak tahu tentang voucher RM1000 ni. Sy layan je apa yg dia nak cerita. Lastly, dia tekan suruh beli terus barangan tersebut. Sy kata kene bagi masa bincang dulu, dah la barang2 di kedai tu agak mahal dan tak logik harganya. Dia jawab, voucher ni valid utk harini je. Isteri sy pandang kpd sy dan sy faham maksudnya (ad barang yg die berkenan la tu). Sy pun bgtau kpd Yuyu yg tak boleh buat kputusan sekarang, tp dia kata kalau sy tolak tawaran tu, sy tak dapat beli barang tu dgn voucher ni dan tak dapat 2 lagi barang percuma.
Sy bagitahu la yg sy takde duit kalau nak bayar sekarang (saja nak pancing dia). Dia pun kata, "abg boleh bayar ansuran dan boleh daftarkan melalui kad kredit atau debit." Dia akan ambil maklumat kad (depan dan belakang). Macam la sy ni tak tahu, bende tu terlalu bahaya. Lepas tu, datang lagi seorg promoter bagitahu sy, "Ok abg macam ni, kalau abg nak tangguh, kami boleh bagi peluang sehingga esok saja dan lepas tu voucher ni tak valid dah." Sy pun setuju sebab sengaja nak tunjukkan kedai dia maha sgt (boleh cek kat internet je pun harga barang2 tu). Tiba2 dia kata, "kalau nak tangguh esok, abg kene bg deposit." Sy pun malas nak layan lg, kalau bg deposit sah2 la tak dapat balik semua tu. Dia kata, kalau tak jadi beli barang pun, deposit boleh ambil balik sedangkan dalam resit itu ada sebut duit deposit tidak akan dikembalikan dalam bahasa inggeris. Sy pun kata, "terima kasih, sy tak berminat."
Sebelum sy nak keluar dari kedai itu, sy kata syarikat nie tipu sebab mahal dan macam2 lagi dgn suara yg agak tinggi. Promoter tu minta sy tenang dan cakap slow2, dalam masa sama ade 3 org promoter lain alihkan banting kedai supaya pelanggan di meja sebelah tak dengar apa yg sy katakan tu. Last sekali, kami keluar dari kedai tu dgn membawa 2 beg percuma tadi. Sy pun buktikan kpd isteri sy barang2 yg di jual di kedai tu terlebih mahal berbanding dgn kedai lain. Sy tunjuk melaui website Mudah, Lelong dan Seng Heng.
Ni barang2 yg ditawarkan di syarikat Harmoni Peace Trading tu (yg lucunya, harga semua barangan itu lebih kurang je, semua mahal2 dan berjenama Eway & Zigma) :
1. Radiant Cooker : RM3888
2. Microwave : RM3888
3. Air Purifier : RM3588
4. Vacuum cleaner : RM3580
5. Complete Kitchen set : RM3788
6. Drinking Water Purifier : RM3899
Moral drpd cerita ini,
1. Jangan kita terpedaya dgn promoter begitu.
2. Berhati2 meneliti apa yg disebutkan itu, jgn sampai kita termakan kata2 yg disebut sebagai promosi.
3. Cek dan teliti dulu akad janji serta terma dan syarat dalam borang samada utk bayar deposit atau belian sebelum tanda tangan.
4. Kalau nak beli barang, belilah barang2 yg umum mengetahui akan kualiti barang tersebut (kualiti jenama).
5. Jangan dedahkan kpd sesiapa maklumat kad kredit atau debit.
6. Jangan tamak ketika membeli.
Tiba2, bila search kat Internet, dah ada yg tulis perkara yg sama. Ramai yg dah tertipu. 

*****

I nak sertakan bukti pun dah hilang.  Yang I kena tu company lain tapi taktik yang sama. Kalau ada yang kena benda yang sama macam ni, boleh lah share kat bawah.. Jangan biar lagi ramai yang kena..



22 comments:

  1. penipuan voucher ni dah lama... x yah laa percaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah lama, tapi still aktif..kat kampung pun mereka ni dah masuk..

      Delete
    2. diorang ni mana reti berenti..yang peliknya, tak kena tangkap plak..

      Delete
  2. i pernah kena Suida...taktik yg sama...nak dapat beg percuma tak...so i pun layan lah dgr...pastu di bagi sampul minta pilih...dalam sampul tu bila buka YES...ada nila RM1000 x ke terkejut dan excited...tapi bila dia ckapa perlu beli brang harga RM3000++ then berlu byr RM2000++ selepas di tolak voucher dalan sampul hati terus terdetik...ehh tadi ckp nk bg beg percuma je pesal nak kena beli barang plak ni...terus blah cam tu...walaupun budak tu panggil berkali2 i buat x dgr je..pastu i tgk ada makcik sorang ni dah 'terkena' adus!!!

    ReplyDelete
  3. bengang je kanns., dpt baucer rm1k kunun tuuh ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul wak.. dah 2 kali kena, memang terasa macam benda ada yg xkena..

      Delete
  4. dulu kes gores dan menang pun guna taktik yg sama...tp sy dulu pernah kena gak yg promosi mcm ni...tp bukan beg percuma...xigt dah....yg igt dia suh bukak sampul pastu promoter terlebih teruja...jerit2 coz dpt kupon paling banyak...kunun laaa....tapi malas nk layan...lantak ko la nk jerit teruja bagai...siap pujuk lagi...last2 sy ckp...sy sedekahkan kupon tu kat awak jer laa....dan terus blah....hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. versi lebih kurang aje kan.. dia olah sikit jadi macam lain plak... huhu

      Delete
    2. dia recycle jer skrip lama...huhuuh

      Delete
  5. hepi besday cik Suida tuuu., dapt hadiah ape naaa? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, Wak tahu eh.. hahahaha..
      xdak hadiah pun Wak.. xdak sapa sudi bagi..hihi

      Delete
    2. bagilah beg satu Wak..haha.tapi jangan kena gores pulak baru boleh dapat..

      Delete
  6. Mak ayah akak pernah kena hal ni..tapi yang ditawarka. Adalah kereta

    ReplyDelete
  7. uish bahaya sungguh la zaman skarang.. hati2 ya adik manish..
    mudah2an kita tak kena tipu macam ni.. mahai gila barang2 tu semua padahal
    kalo betul2 yg branded pun tak semahai tu..

    ReplyDelete
  8. harap kita sentiasa berhati - hati . kekadang jadi terlupa yg itu menipuan . harap mereka tak guna kuasa pukau . tapi kalau dah ditakdirkan kena , redha je lah kan ...

    ReplyDelete
  9. saya hampir terkena...tapi tak terkena
    nak kena beringat benda camni
    menangis tak berlagu kalau dah kena

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...