advertisement

Syawal bukan bulan tambah berat

Assalamualaikum.. Seminggu blog ni sepi sebab tuan blog beraya sakan. Salam Lebaran.. 
Baru 6 Syawal, dah berapa kalori masuk dalam badan? tak kira lagi lemak kan.. I pun U ols, pantang tuan rumah hidang, semua nak masuk mulut. 



Credit to google

Kononnya minta isi sikit lah dalam pinggan, biar nampak macam makan sikit. Habis kalau dah 10 rumah beraya, tak ke banyak makan jugak kan. (hehe).. 

4 Hari berturut-turut dok makan ketupat, rendang macam-macam jenis, boleh gain weight balik ni. Ketupat lemang tak boleh jumpa bulan lain, memang susah lah nak jumpa kan.. Masa raya ni lah nak makan puas-puas.

Beraya-raya juga, makan tu kena jaga lah kan.. Klinik tu penuh dengan pengunjung sebab ceri beri la, demam laa.. Sebulan kita puasa, makan so-so ja, alih-alih raya, makan banyak mengejut, terkejut perut pun.. Dari kempis elok, terus kembung dia pun nak meragam lah..

Dah masuk Rejab, ramai dah buat plan nak turun berat, kalau jenis tak rajin bersenam, memang suka sangat pilih suplemen. Ramadan yang paling best nak kawal makan, so bolehlah turun kilo tu yang diusahakan dalam 2-3 bulan.

Bila masuk syawal, baru seminggu dah naik berat seperti 3-4 bulan lepas...Nak turun sekilo dua pun susah, kena 2-3 bulan usahanya, nak naik 3-4 kilo tak payah tunggu lama, seminggu pun dah cukup... (haha).. Kejap je lah merasa kurus pun.. (hehehe)

P/s: Fast update after raya.. Selamat bekerja kembali selepas cuti panjang.. ;)

Layan lagu seround..










Ni nak share vitamin pembakar lemak dengan pelawasan. Ramai peminat jugak set ni. Ye lah nak maintain berat ideal bukan senang kalau tak rajin bersenam dengan jaga makan ni.





For details, contact syida 01121421925



35 comments:

  1. Huhuhuh 3 hari pertama Syawal perut memang sebu dgn ketupat, lemang, rendang, lontong :)
    Masuk hari ke-4 akak dah tak lalu dah ;)

    ReplyDelete
  2. Mgu ni mgkn mgu rumah terbuka..hehehhe..blh mkn lg..sila lah dtg ke blog sy http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Raya pertama makan ketupat lemang lepat rendang lodeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya.. lodeh tu camna eh?

      Delete
    2. Tak tau lodeh ke? Mai rumah akak, akak masakkan

      Delete
  4. Raya kedua... Repeat yang raya pertama... Pastu tambah nasi beriyani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. main repeat2 ja..tak habis yg semalam

      Delete
    2. amboi...siap nasik beriani lagi hahahha

      Delete
  5. Raya ketiga... Repeat yang raya pertama... Repeat yang raya kedua... Pastu tambah laksa johor... Ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik-baik..takut nanti tak muat T-shirt Running Man saiz S!

      Delete
    2. kah kah kah... raya buat puasa 6...

      Delete
    3. abess laaa kembang ke saiz XL la pehni hahahah

      Delete
  6. I sakit gigi terus berat makin turun..ni mau tinggal 40 kg je ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. 40kg??? I merasa 40 kg tu 10 thn lalu.. hehe.. sekarang nak maintain 49.9kg pun susah

      Delete
    2. 40kg ? hahaha berat max luggage wakakaka

      Delete
    3. hahaha...kalau travel boleh masuk luggage je, tak payah beli tiket..

      Delete
    4. apa Sal? berat 40 kg? itu berat 2 bhgn drumstick sis JM

      Delete
  7. biasa la tu.. jemputan rumah terbuka banyak masa ni.. hehe..
    boleh sambung buat puasa 6...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minggu depan baru nak start puasa 6.. haha

      Delete
    2. minggu depan baru nak start puasa 6.. haha

      Delete
    3. dok susun atur da open house ^^

      Delete
  8. kalo semua org nakkan yg slim kurus menten bodi mcm ziana zain, abes yg gemuk gedebab sape yg nak uools,, huhu2

    selamat hariraya maaf zahir batin cik suida tuuu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. jodoh ajal maut bukan kerja kita.. org xdak tangan pun ada jodoh.. haha

      Delete
    2. hehehe ooooit Pakcik Lalat.. trasa ceq hahaha sbb xde orang nak. tp xpe.. kalo diorang pandang rupa paras lawa je diorang dpt yg tu je la yg sooner akan hilang =D

      Delete
    3. CT..not to worry...x lama lgi leh pakai size L kan

      Delete
  9. selamat hari raya QA...akan main bedal jeakan...huhu

    ReplyDelete
  10. hahaha tudia QA tibai sakan makan rumah trbuka eh.. hehe.. CT makan ktupat rendanf raya first je tau.. sbb hari2 lain duduk rumah je.. x pi mana2 pun.. hehe..

    ReplyDelete
  11. syawal bukan bulan tambah berat badan? aduh...dah bertambah 3 kilo ni...smlm open house kawan opis..hari ni jamuan raya di opis...x mkn...kasihan tgk makanan x habis huhhu

    ReplyDelete
  12. bab ni sis bersyukur sikit sbb sis jenis yg susah naik badan ... tu sbb kena byr hutang puasa dan puasa 6 lepas raya ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  13. hehe...suka entry ni.
    ada unsur nasihat dan selingan business. kipidap!
    saya pun puasa aritu turun 3kg..sekali raya baru 3 hari, naik 5kg
    menci betul...

    ReplyDelete

Komenlah sikit apa-apa pun. Jangan lupa tinggal jejak sekali, senang nak terjah balik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...