advertisement

KOLAGEN KEPERLUAN MASA KINI



Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Ia merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam badan. Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, rambut, kuku, tulang, sendi, gigi, hati, tulang sum-sum, dan tisu organ seperti  buah pinggang, jantung serta limfatik.


Setiap tahun, 1.5% kolagen akan berkurangan dan garis-garis halus mula kelihatan. Ditambah dengan gaya hidup yang sibuk dan kurang mengamalkan pengambilan makanan sihat, bantuan kolagen adalah diperlukan.  Kolagen mula berkurangan apabila mencapai usia 25 tahun. Kesan pengurangannya akan mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. 


KESAN KEKURANGAN KOLAGEN

BAJU PERTAMAKU

Over kan tajuk.. Baju pertama la sangat.. Bukan baju pertama dipakai selepas saya keluar dari perut mak saya, tapi baju pertama yang ku jahit sendiri.

Saya tengah belajar menjahit sekarang, kelas baru 3 hari, so baju pertama yang dijahit pun siap. Apa yang spoilnya, leher baju ni kecik. Muat masuk kat saya, tapi ketat la kat tengkok tu. Bila di tilik kan balik, rupanya terpotong saiz budak. Nak otter bahagian tu, takut plak rosak, jadinya saya tunggu next class la, suruh cikgu betulkan.

First trial, mestilah jahitan pun tak kemas.. Nak pakai pun segan. Kalau tiba2 ada si penyibuk tanya, nak ke jawab kita yg jahit. Hihi..

Apa2 pun, cobaan pertama 95% berjaya. Baju boleh pakai cuma leher je kecik sikit..

Takut rosak kain, saya potong kecik, dengan harapan klu salah boleh otter balik.. Tup2 memang kecik betul..haha..

Tak sabar nak wat jubah princess plak pas ni. Minat plak dengan jubah princess cut sekarang ni.. Pas ni saya share sama ada berjaya ke tak jubah saya..

Stay tuned!

Promosi October 2014


Agak lewat sikit, saya nak bagi tau, bulan oktober ni, Shaklee buat promo ESP lagi. Yeah! ESP memang hot item tau. Macam-macam kelebihan ada.

Jika Anda beli pada bulan ni, memang sangat menguntungkan tau. Yang mana belum jadi ahli tu, boleh la daftar bulan ni dengan buat belian ESP.
Promosi beli 6 Free 1 dengan harga ahli dan automatik anda dapat daftar ahli secara percuma dan beli ESP dengan harga ahli.Bukan itu sahaja, anda jugak dapat bonus pada bulan depan. Untung kan.. Bila dah daftar ahli, lepas ni anda boleh beli semua vitamin dengan harga ahli.. 20% lebih jimat!


Beli 6 dapat Free 1 tau!(dapat 7 can la)

Jadi, peminat-peminat ESP sekelian, jangan lepaskan peluang ni. Buat stok selama setahun pun lepas tau! Expired date pun lambat lagi. Jadi sila borong sekarang! Kalau anda tetap berminat untuk promosi ni, tapi tak cukup bajet, sila pm saya untuk bincang..INGAT! pm sekarang tau, bukan esok, bukan lusa, SEKARANG!



Boleh baca sini untuk ketahui tentang ESP:-
BAGUSKAH ESP NI?
KAITAN SOYA,ESP DAN PROTEIN
CARA DAFTAR AHLI






Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905

CARA BERSENAM UNTUK PEKERJA DI PEJABAT





Sebagai seorang kerani akaun, mestilah masa banyak dihabiskan di depan komputer. Tambahan pula, saya ni gemar mengadap komputer dan handphone. Tabiat atau cara hidup ni sebenarnya kurang baik, sebab badan akan menjadi lembab atau kurang aktif. 

Walaupun sibuk dengan tugasan, memang tak dak alasan untuk tidak melakukan senaman. Bersenam ni sebenarnya mudah, tidak semestinya di gimnasium atau taman-taman rekreasi. Ia boleh dilakukan biarpun sekadar pergerakkan ringkas.

Walaupun sibuk macam mana pun, luangkan sedikit masa untuk bersenam. Walau sesibuk mana pun saya harap, anda baca lah artikel ringkas saya ni sampai habis.
Jom saya kongsikan beberapa cara mudah yang boleh kita praktikkan bagi diri sentiasa cergas.

SEJARAH KACANG SOYA

Sejak akhir-akhir ni soya sangat viral di facebook. Ramai yang mengatakan kacang soya adalah penyebab utama kanser. Soya adalah sumber protein yang baik, oleh sebab tu la soya tidak sesuai di ambil pengidap kanser sebab, makanan utama sel adalah protein. Selain soya, daging merah, telur, kacang tanah dan ikan juga kaya dengan sumber protein. Individu yang menyebarkan keburukkan soya ni, tak suka soya atau dia ada niat tertentu. 

Kalau pengidap kanser dilarang mengambil soya takut sel kanser tumbuh atau aktif kembali, sebenarnya mereka juga sepatutnya mengelakkan makan protein lain. Boleh baca selanjutnya tentang kelebihan kacang soya



Sejarah Kacang Soya
  1. Brazil merupakan negara pengeluar utama kacang soya dunia, diikuti Amerika Syarikat, Argentina dan China. Bagaimanapun Amerika Syarikat merupakan pengeksport utama kacang soya dunia.
  2. Kacang soya mula ditanam di China (3500 sebelum Masehi ). Kemudian benihnya mula dibawa masuk ke benua lain pada abad 20.
  3. Kacang soya mula ditanam di Amerika Syarikat pada tahun 1765 oleh Samuel Bowen, pelayar Syarikat Hindia Timur yang membawa benih dari China.
  4. Soya pertama ditanam di Georgia, Amerika Syarikat.
  5. Tempe dipercayai mula diperkenalkan di Indonesia pada 1815 di Serat Chenthini.
  6. Tauhu mula dibuat pada Dinasti Han 2000 tahun lalu di China. Kemudian tauhu mula diperkenalkan ke Korea dan Jepun.
  7. Syarikat kicap pertama dunia ialah Kikkoman yang ditubuhkan pada abad 17. Mogi dan Takanashi mula membuat kicap di Noda, Jepun, dan di situ jugalah kicap jenama Kikkoman bertapak dan jenama ini mula diperkenalkan ke dunia luar sehingga sekarang ini.
  8. Blairo Maggi merupakan taikun Brazil kerana beliau adalah pemilik ladang kacang soya terbesar Brazil. Blairo juga merupakan gabenor untuk negeri Mata Grasso, Brazil.
  9. Di Inggeris, individu pertama yang membuat kicap ialah John Locke pada tahun 1679.
  10. Pada tahun 1688, Dampier berbangsa Inggeris menamakan kicap dalam bahasa Inggeris sebagai  ‘soy’. Kemudian pada tahun 1899, Blasedale yang berbangsa Amerika Syarikat menamakan kicap dengan nama ‘soybean sauce’  dan ditukar pada tahun 1905 oleh Oshima seorang individu berbangsa Jepun, kepada soy sauce. Ejaan ‘soy sauce’ akhirnya disatukan sebagai ‘soysauce’  oleh Van Gundy pada tahun 1936.
Di Malaysia pada hari ini kacang soya terkenal sebagai bahan asas pembuatan kicap, tempe , minuman soya dan juga puding taufufah.

Sejarah kacang soya ni saya dapat daripada majalah Saji keluaran Oktober ini. 

Sungguh pun Amerika Syarikat adalah pengeksport utama kacang soya, kita tidak boleh menafikan tentang kelebihan soya yang sebenar. Soya bukan lah termasuk dalam kategori makanan sunnah, tapi soya mempunyai kebaikkan yg sangat bermanfaat untuk kesihatan.  


KELEBIHAN KACANG SOYA






Kacang soya ni banyak manfaatnya. Sebab tu la, saya paksa diri untuk suka susu soya. Saya memang dari kecik lagi elergi sikit dengan soya ni. Bukan elergi badan naik alahan ke apa, tapi saya tak boleh minum soya, saya tak lalu. Bau soya pun tak boleh. 

Walaupun saya tak suka soya, tapi saya yakin dan percaya ramai kan yang suka soya. Tengok lah kawan-kawan sekeliling, rata2 suka soya. Derang ni tak habis-habis ajak  saya minum soya. Nak buat macam mana tekak saya tak leh terima.  

Tetapi, kalau soya ESP ni saya boleh minum. Sebab apa? Sebab ESP rasanya tak la soya sangat(maksudnya rasanya tak kuat sangat macam air soya yg belambak kat pasaran ni). Saya ni tak boleh minum soya sebab baunya. 

Jom ketahui sedikit sejarah tentang kacang soya.
 
Kacang soya merupakan hasil utama dinegeri China dan pada abad ke 17, pedagang dari Eropah telah membawa balik kacang soya ini ke eropah dan ianya mula diperkenalkan di Amerika Syarikat pada awal tahun 1765. Sebenarnya, soya mula ditanam di Asia Timur.  Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max tergolong dalam keluarga Fabaceae yang ditanam sebagai makanan untuk manusia dan ternakan. 
 
Soya adalah sumber protein lengkap kerana sejumlah besar asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia berada di dalamnya.
Terdapat banyak manfaat yang boleh diperoleh dari kacang soya. Antara yang sering diperkatakan ialah:-

1.       Murah dan tinggi protein
Ia merupakan makanan yang tinggi protein yang seimbang dan baik untuk kesihatan. Ianya lebih murah daripada daging merah, susu atau telur. Sumber protein yang terkandung di dalamnya adalah sebanyak 50% bagi setiap 100 gram sekali gus menjadikan ia 2 kali lebih baik dari kacang tanah, 11 kali lebih bagus dari susu dan 3 kali lebih elok dari telur. 

2.       Kaya dengan bahan mineral
Ianya kaya dengan sumber mineral yang berkhasiat seperti kalsium, sodium, manganese, magnesium, zat besi dan fosforus, vitamin A,B,C,D dan lecithin. 

3.       Kurangkan risiko serangan jantung

4.       Membekalkan tenaga
        Ianya kan kaya dengan protein. Tambahan pula, kacang soya mudah dicerna sekaligus mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk menbina dan membaiki tisu badan yang rosak selain membekalkan tenaga. 

5.       Kadar lemak dan kalori yang rendah
Soya memnag terbukti mengandungi lemak dan rendah kalori. Ianya sangat sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis. Soya boleh dijadikan penganti makanan berat yang lain sebagai diet harian.

Akan tetapi, tidak semua soya dipasaran itu baik untuk kesihatan. Pastikan anda memilih soya yang ditanam secara natural tanpa bahan kimia. Bukan itu sahaja, pilihlah soya yang tidak terubah genteiknya( Non-GMO). Soya yang telah terubah genetiknya adalah soya yang tidak mengandungi kelebihan soya sepatutnya. Soya yang belambak dipasaran kebanyakkan adalah soya yang tidak berkualiti malahianya jenis GMO.

Anda adalah orang yang bijak, pasti memilih yang terbaik. 






Konsultasi secara percuma 
Jom dapatkan supplemen semulajadi,dan selamat
boleh :-
follow saya di facebook Syida Hashim
atau page saya Alahai Vitamin
atau
hubungi saya syida hashim 01121421925
Email: syida_11@ymail.com
shaklee ID 1068905
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...